POTAPLJANJE NA VDIH IN PODVODNI RIBOLOV

Draga tuna

 • Avtor
  Prispevki
 • #7865

  ALANYA
  Član

  Na info tv sem prebral, da so na japonskem na borzi prodali modroplavutega tuna, 269 kg, za naverjetnih 566.000,0 €. Ujameš tako tuno pa ne rabiš več delat.

  #25820

  To bi bila lepa popotnica za penzijo pred 40 letom. Samo na HR je lov tun s puško prepovedan. Bo treba na big game preklopit. Imajo pa lovci občasna srečanja tretje vrste,….

  https://www.youtube.com/watch?v=</s>bVUPmcccQv0<e&gt;

  Letos je 15m od mene skočila iz vode cca. 80kg tuna. Enega mojega tečajnika je med plavanjem 10m od obale počasi prehitela tuna, ki je bila cca. 5-6m stran od njega in je imela preko 100kg. Slišal pa sem 2 zgodbi, ko so slovenski lovci srečali 300kg tune, ki so se lovcem povsem približale.

  LP Jure

  #25821

  Popravljam zgoraj napisano. Lov tun je prepovedan od 15.10. do 15.06., bom pa še preveril, da ne bo zavajanja.

  LP Jure

  #25822

  Ziga
  Član

  Ne smeš je lovit s puško na hrvaškem, 100% ne. V Slo pa mislim, da lahko.

  #25823

  Killa
  Član

  Daić wrote:

  Popravljam zgoraj napisano. Lov tun je prepovedan od 15.10. do 15.06., bom pa še preveril, da ne bo zavajanja.

  LP Jure

  ne smeš s puško pri hrvatih, prav tako ne igluna in iglana, lahko pa te loviš s palico in s posebno dovolilnico

  #25824

  Vedno je valjalo, da je lov na tune s puško prepovedan. Imam pa nekje v spominu, da sem bral v enem od novejših pravilnikov, da je lov dovoljen. Mogoče mešam z rekreativnim lovom ali pa slovenskim pravilnikom. Sem pa preveril na HR forumu (Podvodni) in tudi piše, da je lovostaj od 15.10. do 15.06. Zaenkrat naj velja, da je lov prepovedan.

  LP Jure

  #25825

  pehtran
  Član

  Sem pogledal zgornji video in se spomnil na moje srečanje, ki je bilo zelo podobno in tudi meni se je takole na glas smejalo, ko sem prišel na površje. Takle “ulov” je nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi v morju.

  #25826

  Killa
  Član

  sem gledal malo sorodne youtube posnetke (ko ti da predloge, če greš ta video gledat direkt na youtube) in en osel sproži z neko neprimerno puško na bistveno večjo tuno. Na srečo ni zadel.

  Meni na pamet ne pride, da sprožim na tako ribo, ker verjetno niti en del moje opreme ni primeren za lov na tune. In kolikor sem gledal tiste, ki se dejansko na lov za tunami podajo s puško, tudi tisti osel ni imel primerne opreme.

  #25827

  Tuna
  Član

  Na Hrvaškem ujeti tuno s puško ne bi smel biti večji problem, če imaš primerno opremo. Če jih na odprtem morju hraniš s sardelami, pridejo čisto do barke in to praktično vedno. Včasih se igrajo ure in ure. Sem že razmišljal, da bi kakšno počakal skrit za platformo, pa nimam primerne opreme. Bi bilo pa zanimivo.

  #25828

  Še vedno nisem imel časa preverit kako je z lovom tun s puško. V novem Pravilniku o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru piše:

  Quote:

  Članak 8.

  (1) Ribolov tuna (Thunnus thynnus), igluna (Xiphias gladius) i iglana (Tetrapturus belone) u športskom, odnosno rekreacijskom ribolovu dozvoljen je prema posebnom propisu.

  Kateri je ta posebni propis pa ne vem. Zgornji člen, pa nakazuje da je lov s puško mogoče dovoljen.

  Zanimivo pa je še sledeče:

  Quote:

  Članak 18.

  Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru (»Narodne novine«, broj 148/10 i 82/11) i Prilog 19. Pravilnika o ulovu, uzgoju i prometu tune (Thunnus thynnus), igluna (Xiphias gladius) i iglana (Tetrapturus belone) (»Narodne novine«, broj 26/11, 29/11, 31/11 i 53/11).

  Se pravi, da stari pravilnik o lovu na tune ne velja, novega pa še nisem zasledil.

  LP Jure

  #25829

  Našel sem odgovor, kako je s prepovedjo lova tune. V zakonu o morskem ribarstvu piše, da je lov tune, igluna in iglana s puško prepovedan: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_05_56_1341.html člen 50.

  Lov tun s puško pa je dovoljen na tekmovanjih. :)

  LP Jure

  #25830

  Zakaj je lov tune s puško prepovedan:

  https://www.youtube.com/watch?v=</s>90FpDpM4H-0<e&gt;

  Ker se je to v preteklosti redno dogajalo. Tako zadeta tuna nima možnosti za preživetje.

  LP Jure

  #25831

  yuno
  Član

  tale je res vstrelil… LOL.. ta pa res rad reskira pomojem.. al pa je hotel smucat do obale ;)

  #25832

  Zanimiv način lova tun, palamid, trupcev,…

  https://www.youtube.com/watch?v=</s>i5mMI8t7vV0<e&gt;

  Pred kratkim sem gledal dokumentarec o Azorih, kjer so na zelo podoben način v 1 uri izlovili 6 ton trupcev.

  LP Jure

  #25833

  agajsak
  Član

  da je lov tune s puško prepovedan je glavni krivec Tonči Božanić. Če bo on kdaj minister in ne samo tajnik, bo izginil podvodni ribolov na hrvaškem. Drugače se pa da…..

  https://www.youtube.com/watch?v=</s>NZtrpTC3wDc<e&gt;

  #25834

  Da se da vemo vsi. Problem je, da je potrebno nabavit posebno opremo za lov tune, kar je na Jadranu prej izjema kot pravilo. Večino lovcev pač poizkusi po principu, če bo pač bo,… Če ima tuna +40kg je oprema, ki jo uporabljamo na skrajni meji uporabnosti. Pri tuni 60kg in več pa je neuspeh garantiran.

  Zelo znana zgodba iz Jadrana, ki sem jo malenkost pozabil, tako da me ne držat za besedo. Frane Zanki je pred leti v bližini Brača s puško ulovil rekordno tunu cca. 300kg. Po objavi slik v časopisu je imel zelo velike težave z roko pravice a so mu zaradi njegovega imena, slovesa,… pogledali skozi prste.

  LP Jure

  #25835

  pehtran
  Član

  Meni recimo je pa najbolj všeč tehnika, ko nekdo snema kolega potapljača z napeto puško.

  #25836

  agajsak
  Član

  kaj je zdaj tebi všeč? … tehnika je puška, plavuti, maska itd.,….ali pa je tebi všeč tehnologija-znanje, kako obvladujemo tehniko-opremo, način kako nekdo snema. Ker je to strokovni forum, se je potrebno temu primerno izražat.

  #25837

  ALANYA
  Član

  Pehtran je hotel povedati, da je puška napeta, če se sproži….

  Jure, Zankijeva tuna je imela 277 kg in je mislim, da rekord v ulovljeni tuni z puško. Kar so mi prijatelji doli povedali, so jo izvlekli z “plutačami”, in res je imel probleme z policijo.

  #25838

  Je res malo scarry, da te nekdo snema z napeto puško. Sicer obstajajo varovala, samo pri taki stvari ni za reskirat.

  Ontopic

  Oče mi je pravil, da je pred leti nek ribič ustrelil tuno pri dugi uvali. Ranjena ga je vlekla (ni izpustil harpune) do rta Seka v Kavranu, kjer se je oprijel čeri in jo na koncu zvlekel ven. Koliko kg je imela se žal ne spomnim.

  Vlekla ga je cca 3km, je morala kar marcina bit 😯

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
Copyright © H2O team
X