H2O team potapljanje

Bolečina v očesu

 • Avtor
  Prispevki
 • #6624

  verhigi
  Član

  Pozdravljeni!

  Prvič pišem v tem forumu in upam, da mi boste znali pomagati. Namreč danes sem imel bolečo izkušnjo ko sem bil na morju. Pri plavanju sem uporabljal plavalna očala. Z njimi sem se potopil (seveda ne prvič) vendar pri globini približno 1,5-2 m me je nenadoma močno zabolelo levo oko!!! Kaj takega se mi dosedal še ni zgodilo, kjub temu, da sem se celo otroštvo potaplal (na dah). Ko se mi je to zgodilo sem opazil, da me je oko ponovno močno zabolelo tudi če sem se kasneje miže brez maske ali očal potunkal za cca 0,5m in že me je zabolelo!

  Ali vam je kot potapljačem znana moja poškodba ter kaj naj sedaj naredim? Grem na dopust čez 1 teden in bi bilo zelo moteče če se nebi mogel potapljati!

  Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor!

  #17567

  Duro
  Član

  pozdravljen in dobrodošel na forumu!

  vrjamem neprijetna izkušnja, tudi meni se je nekaj podobnega zgodilo, sicer ne na morju ampak v bazenu…in od takrat se ne potapljam več z očali!!!

  plavalna očala niso namenjena za potapljanje! zaradi že tako male kapacitete zraka pride z globino do manšanje le te in tukaj nastopijo te neprijetnosti, ki zanjo biti tudi nevarne!! če je ta bolečina, ki jo opisuješ tudi zunaj vode ti svetujem obisk pri zdravniku, vsekakor pa ti svetujem da si za potapljanje omisliš kakšno masko…

  upam da se boš do dopusta pozdravil…

  #17568

  barotrauma očesa.

  očala niso za potapljanje!!!

  #17569

  verhigi
  Član

  Najlepša hvala za odgovore! Bolečina je popustila toda vseeno še nekaj čutim! Upam, da bom na dopustu lahko uporabljal masko! Očal pa definitivno nikoli več za potapljanje! (tudi občutek je bil tak kot, da mi bo oko izpadlo) :)

  #17570

  Kotzi
  Član

  alesn wrote:

  barotrauma očesa.

  očala niso za potapljanje!!!

  A je možno, da gre za povezavo s sinusi? Tudi sam ugotavljam zadnje čase, da me med potopom “stisne” pod levim očesom. Bolečina je podobna, kot da bi mi z notranje strani očesa (lobanje) prtisnilo neko ostro šilo na oko…bolečimna se naahaja nekje v notranjame-zgornjem kotu očesa (kjer se oko stika z zgornjim delom nosnice)…

  Potapljam se z masko, do letos nikoli nisem zasledil podobnih problemov. Letos pa odvisno od neva. Ko se težava pojavi, potrebujem kar nekaj časa na površini, da mi uspe “izenačit prtisik tudi v očesu”, med tem ko z izenačevanjem v ušesih nimam problema…se lepo sliši “pokanje” v ušesih ob izenačevanju, pod očesom pa vseeno zaboli in to tako močno, da je potop praktično nemogoč in to že na cca 1 – 1, 5m…

  Hvala!

  #17571

  Jure Daić
  Admin

  Pri potapljanju moramo izenačevat pritisk v vse votline, ki so napolnjeni z zrakom in so obdane s trdo snovjo (kosti, maska,…).

  Kotzi, pri tebi gre za probleme z izenačevanjem v sinuse. To se mi zgodi mogoče 1x na leto in poznam neprijetno bolčino. Ponavadi so problemi povezani s prehladom. Če si bil pred problemi z izenačevanjem prehlajen in se nisi dobro pozdravil je lahko tudi to vzrok. Možno, da boš dobil barotraumo sinusov, ki ni nevarna, je pa neprijeta za videt (iz nosu ti vrže mešanico krvi in “žnodrla”). Če se ti to zgodi, se kak dan ne potapljaj, da se sinusi pozdravijo!

  Koristen nasvet. Po potapljanju vedno uprorabljaj kapo, še posebej če si na čolnu.

  LP Jure

  #17572

  medhotman
  Član

  Da ne odpiram nove teme bom kar tukaj vprašal včeraj sem se potapljal potopil sem se na cc. 10- 11 M samo 1X in , ko sem prišel iz vode mi punca reče kakšen pa si :O popokale so mi vse žilice okoli obeh oči polno malih vijoličnih pikic kot če bi bruhal in se zelo napenjal sicer bolečine pa ni bilo okoli oči . Naj povem , da sem se že večkrat potopil na takšno globino in nikoli nisem imel teh težav z pritiskom nisem imel dobenih težel sem ga normalno inačeval s tem da sem pihal v nos , naj pa povem da sem imel oblečen samo shorty in nisem imel kapuce pa tudi malo me je zablo , naj pa še povem da pikice še nizo izginile uporabljal sem masko – micromask technisub . Mogoče kdo ve kje bi lahko tičal ta problem ? Hvala za odgovore

  Lp

  #17573

  Domen
  Član

  Spusti malo zraka skozi nos tako da se ti pritisk v maski manjsa ko gres v globino,lahko se ti to zgodi tudi ce to delas zakasnjeno oziroma prepozno….skratka pihas skozi nos v masko.

  Pri izronu delas ravno obratno,vleces zrak iz maske in s tem dobis nekaj rezerve,ceprav pri Micromasku bolj malo :D

  #17574

  Jure Daić
  Admin

  To je klasična barotravma oči. Začetniška napaka zaradi nepoznavanja teorije. Ko greš v globino moraš vsakih par metrov pihnit skozi nos v masko, tako da se izenači pritisk v maski. Npr. za potop na 10m globine je treba 2-3x pihnit v masko. Pa še en nasvet ne si zategovat traki na maski. Trak skrbi da maska ne pade iz glave in naj bo precej ohlapen.

  LP Jure

  #17575

  medhotman
  Član

  Res je dan nisem pihal skozi nos v masko ampak do zdaj nisem imel teh problemov vidim da je nuja narediti tečaj :) traka na maski pa nimam zategnjenega je ohlapen :) hvala za odgovore .

  Lp

  #17576

  Jure Daić
  Admin

  medhotman wrote:

  Res je dan nisem pihal skozi nos v masko ampak do zdaj nisem imel teh problemov vidim da je nuja narediti tečaj :) traka na maski pa nimam zategnjenega je ohlapen :) hvala za odgovore .

  Lp

  Verjetno si po navadi štartal potop z zrakom dobro napolnjeno masko in si se mogoče ravno izogno poškodbam oči. Tokrat pa sreča ni bila na tvoji strani. Obisk tečaja pa je vsekako koristen. Vsi tečajniki so si vedno enotni, šele na tečaju vidiš kaj vse si delal narobe kot samuok potapljač.

  LP Jure

  #17577

  Miha78
  Član

  Pozdrav vsem skupaj,

  Bom obudil kar staro temo. Ko se potopim do cca. 4m je vse OK. Potem pa zacnem cutit bolecino v usesih. Probam izenacit pritisk tako, da se primem za nos in zacnem pihat v nos. Kolikor koli se trudim, ne cutim, da bi bolecina usesih popustila, zato se moram vrnit na povrsje.

  Ali bi morda moral zaceti izenecevati ze prej, preden zacnem cutit bolecino.

  Ce na suhem “treniram” se primem za nos in pihnem v zaprt nos, cutim v desnem usesu kako “se odpre”. Slisi se kot nek klik ali premik bobnica?

  V glavnem ce povzamem, zanima me kaj delam narobe, da ne morem izenacit pritiska in se potopit globje?

  #17578

  tjaz
  Član

  Kakršna koli bolečina med potaplanjem pomeni da nekaj ni vredu!!

  Poskusi izenačevat že preden te začne boleti. Vsak meter, lahko še bolj pogosto! Ne pozabi da moraš izenačevati tudi pritisk v maski! Če te bo še vedno bolelo pa poišči nekoga da ti razloži in pokaže kaj delaš narobe. Ali pa se vpiši na tečaj kjer se boš poleg izenačevanja naučil še več uporabnih stvari za varno in uspešno potaplanje!

  Lp,t

  #17579

  V kolikor se potopis zacni po malo izenacevat pritisk. Ko si enkrat na doloceni globini je ponavadi ze prepozno za uspesno izenacevanje.

  V primeru prehlada (vsaj pri meni) postane izenacevanje misija nemogoce.

  Prav tako se strinjam z @Daicem, izven vode je fino imeti kapo, sploh ce piha. Sam sem izvajal pl v vetrovnem vremenu, in si prehladil usesa. 2 leti mi je iz uses gnoj ven tekel, in se navkljub antibiotikom ni pozdravila okuzba.

  #47605

  [quote quote=17579]V kolikor se potopis zacni po malo izenacevat pritisk. Ko si enkrat na doloceni globini je ponavadi ze prepozno za uspesno izenacevanje. V primeru prehlada (vsaj pri meni) postane izenacevanje misija nemogoce. Prav tako se strinjam z @Daicem, izven vode je fino imeti kapo, sploh ce piha. Sam sem izvajal pl v vetrovnem vremenu, in si prehladil usesa. 2 leti mi je iz uses gnoj ven tekel, in se navkljub antibiotikom ni pozdravila okuzba.[/quote]
  <p style=”border: 0px solid #d9d9e3; box-sizing: border-box; –tw-border-spacing-x: 0; –tw-border-spacing-y: 0; –tw-translate-x: 0; –tw-translate-y: 0; –tw-rotate: 0; –tw-skew-x: 0; –tw-skew-y: 0; –tw-scale-x: 1; –tw-scale-y: 1; –tw-scroll-snap-strictness: proximity; –tw-ring-offset-width: 0px; –tw-ring-offset-color: #fff; –tw-ring-color: rgba(69,89,164,.5); –tw-ring-offset-shadow: 0 0 transparent; –tw-ring-shadow: 0 0 transparent; –tw-shadow: 0 0 transparent; –tw-shadow-colored: 0 0 transparent; margin: 0px 0px 1.25em; color: #374151; font-family: Söhne, ui-sans-serif, system-ui, -apple-system, ‘Segoe UI’, Roboto, Ubuntu, Cantarell, ‘Noto Sans’, sans-serif, ‘Helvetica Neue’, Arial, ‘Apple Color Emoji’, ‘Segoe UI Emoji’, ‘Segoe UI Symbol’, ‘Noto Color Emoji’; white-space-collapse: preserve; background-color: #f7f7f8;”>Razumem vaše pomisleke glede potopisa in izenačevanja pritiska. Potopanje na določeno globino lahko povzroči spremembe v pritisku, kar lahko predstavlja izziv za uspešno izenačevanje. Prav tako se strinjam, da je pri prehladu izenačevanje pritiska lahko težavno ali celo nemogoče, saj lahko vnetje sinusov ali zamašenost nosu vplivata na izenačevanje ušesnega tlaka.</p>
  <p style=”border: 0px solid #d9d9e3; box-sizing: border-box; –tw-border-spacing-x: 0; –tw-border-spacing-y: 0; –tw-translate-x: 0; –tw-translate-y: 0; –tw-rotate: 0; –tw-skew-x: 0; –tw-skew-y: 0; –tw-scale-x: 1; –tw-scale-y: 1; –tw-scroll-snap-strictness: proximity; –tw-ring-offset-width: 0px; –tw-ring-offset-color: #fff; –tw-ring-color: rgba(69,89,164,.5); –tw-ring-offset-shadow: 0 0 transparent; –tw-ring-shadow: 0 0 transparent; –tw-shadow: 0 0 transparent; –tw-shadow-colored: 0 0 transparent; margin: 1.25em 0px; color: #374151; font-family: Söhne, ui-sans-serif, system-ui, -apple-system, ‘Segoe UI’, Roboto, Ubuntu, Cantarell, ‘Noto Sans’, sans-serif, ‘Helvetica Neue’, Arial, ‘Apple Color Emoji’, ‘Segoe UI Emoji’, ‘Segoe UI Symbol’, ‘Noto Color Emoji’; white-space-collapse: preserve; background-color: #f7f7f8;”>Poleg tega se strinjam z @Daicem glede uporabe kape na suhem. Zaščita pred vetrom, še posebej na vetrovnem vremenu, je pomembna, da preprečimo prehlad in morebitne težave z ušesi.</p>
  <p style=”border: 0px solid #d9d9e3; box-sizing: border-box; –tw-border-spacing-x: 0; –tw-border-spacing-y: 0; –tw-translate-x: 0; –tw-translate-y: 0; –tw-rotate: 0; –tw-skew-x: 0; –tw-skew-y: 0; –tw-scale-x: 1; –tw-scale-y: 1; –tw-scroll-snap-strictness: proximity; –tw-ring-offset-width: 0px; –tw-ring-offset-color: #fff; –tw-ring-color: rgba(69,89,164,.5); –tw-ring-offset-shadow: 0 0 transparent; –tw-ring-shadow: 0 0 transparent; –tw-shadow: 0 0 transparent; –tw-shadow-colored: 0 0 transparent; margin: 1.25em 0px 0px; color: #374151; font-family: Söhne, ui-sans-serif, system-ui, -apple-system, ‘Segoe UI’, Roboto, Ubuntu, Cantarell, ‘Noto Sans’, sans-serif, ‘Helvetica Neue’, Arial, ‘Apple Color Emoji’, ‘Segoe UI Emoji’, ‘Segoe UI Symbol’, ‘Noto Color Emoji’; white-space-collapse: preserve; background-color: #f7f7f8;”>Hvala vam, ker ste delili svoje izkušnje, in upam, da se vam stanje z ušesi izboljša. Vsekakor je pomembno, da poskrbite za svoje zdravje in se posvetujete z zdravnikom, če imate težave, ki se ne izboljšajo kljub antibiotikom.</p>

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
X
vrh