Vane Fortič – 4. del

LOV IZVEN JADRANA JE DRUGAČEN IN ZAHTEVEN

Si lovil tudi v tujini in kje? Kakšen je PL tam?

Ko se je odprl lov na Pelješcu, sva bila z Robertom Podgorškom takoj tam, ko so odprli lov na skupini otokov od Silbe do Premude, sem z Alijem pričel loviti tam, odkar je rib na Jadranu (pre)malo, že od leta 2006 lovim tudi na Madagaskarju.

Na tekmovanjih sem kot član jugoslovanske reprezentance lovil v: Italiji – Ustica, Franciji – Marseille, Portugalskem – Sesimbra, vodil slovensko reprezentanco v Italiji- Milazzo, Španiji – Mallorca, Portugalskem – Peniche, Peruju – Ilo. Za svojo dušo pa sem že lovil v Grčiji – Krf, Skopelos, Itaka; Turčiji; Španiji, Albaniji, Braziliji – Cabo Frio, Kanarskih otokih – Lanzarote in Tenerife.

Podvodni lov v oceanih, se od Jadrana in Sredozemlja zelo razlikuje. Drugačni so slanost, valovi, bibavica, tokovi, vidljivost in seveda morska flora in favna. In na lovca preže drugačne nevarnosti. Ker v Peruju nismo poznali zakonitosti oceanskih valov, ki jih druge izkušene reprezentance poznajo, (vedo kdaj pride velik val in se takrat hitro oddaljijo od obale) je prišlo do nesreče, ki bi se lahko tragično končala. Zato je pripravi na terenu pred tekmovanji treba posvetiti veliko časa. Na nekaterih SP, so se tekmovalci, predvsem domačini, pripravljali na terenu že več mesecev prej.

Ko sem lovil na istih terenih kot je bilo SP leta 2006 v Braziliji, v kraju Cabo frio, bi prvega dne lahko morda ujel tudi sto rib pa sem jih le po nekaj iz vsake vrste. Potem jih naslednje dni ni bilo skoraj nič. Sprememba tokov, ki so mešali ledeno mrzlo in toplo vodo je popolnoma spremenila obnašanje rib.

INDIJSKI OCEAN – NOVE IZKUŠNJE

Na Madagaskar hodim že vse od leta 2006 in o tem sem na tej spletni strani že pisal. Lani pa se je pri mojem podvodnem lovu zgodil pomemben premik. Spoznal sem Francoza Serge-a, s katerim sva nekajkrat skupaj lovila. Bila sva na pravih terenih in ujela veliko rib.

Serge je poklicno služil francosko vojsko in je šel neverjetno zgodaj v penzijo. Veliko je lovil v tropskih morjih (Kortezovo morje, Nova Kaledonija, Mayotte…), je deset let mlajši in je odlično psihofizično pripravljen. Prava oseba, da se od nje kaj naučiš.

Ker sem zdaj ujel precej več in precej težjih rib (2 kirnji po 20 kg in karangida 20 kg) kot prejšnja leta, pa tudi nekaj velikih se mi je iztrgalo – 40 kg težka kirnja mi je ušla s puščico v glavi, sem ugotovil, da za resen oceanski lov potrebujem drugo opremo. Tako, kot jo ima Serge. Domet O.ME.R je bil prekratek, puščice 6,5mm so se krivile v pravi kot, laks debeline 1,2 mm je že pri močnem potegu počil, nylonska vrvica ni zdržala sile težke ribe, iz globine in v toku sem se s plavutmi Spora sub s plastičnimi listi težko vračal na površino.

TRIS SVETOVNIH PRVAKOV

Kaj pa svetovne legende: Jose Amengual, Renzo Mazzari, Pedro Carbonell ?

Vsi trije so bil po trikrat svetovni prvaki, kar je nekaj izjemnega. Z Mazzarijem in Amengualom sem na SP Mallorca, 1992, kjer si bil tudi ti, posnel video intervju, s Carbonellom pa sem imel intervju na SP Mali Lošinj 2010. Vsi trije so bili zelo prijazni in smo se lepo pogovarjali. Morda video posnetke kdaj skupaj pogledamo!?

Še kdo?

Veliko je nekoč obetal tržačan Claudio Martinuzzi – bil je v evropskem vrhu in sva nekajkrat skupaj lovila, a se je žal, baje zaradi neke punce, popolnoma zapil, kaj pa je z njim danes, ne vem.

Lovil sem nekajkrat na plitvini Val pred Novim gradom z vicesvetovnim prvakom, Milošem Jurinčičem, solastnikom trgovine Bignami. Izjemen poznavalec istrskih terenov – gruvier, t.j, terenov milje daleč od kopna, kjer so posamezni kot sir preluknjani nizki kamni, kjer se rade zadržujejo ribe.

Večkrat sem pri zimskem lovu v Istri srečal tudi Tržačana, ki ga kličejo Ciano matto – nori Ciano. Tekmovalno ni posegel v italijanski vrh, je pa tako kot Jurinčič izreden poznavalec gruvier, od koder je izvlekel nepredstavljive količine rib. Italijanski prvak in reprezentant Nicola Riolo mi je pokazal kako natančno si je izrisoval podrobnosti morskega dna pozicij, ki jih je našel pred tekmovanji.

Koga od Slovenskih in tujih lovcev s katerimi si lovil, tekmoval, bi postavil v svetovni vrh PL in zakaj?

Nikogar. V svetovnem vrhu so bili in so profesionalci, ki živijo na morju in se s podvodnim lovom in drugimi oblikami ribolova poklicno ukvarjajo. Sposobni so kjerkoli na svetu ujeti več rib kot drugi. Na SP na Malem Lošinju je slovenska reprezentanca dosegla izjemen uspeh – 5. mesto. To se na drugih terenih ne bo več ponovilo. Glede na nizko raven celoletnih priprav in strokovnega dela, je, bil, in ostaja, domet slovenske reprezentance nekje okrog 13 mesta, med 25- imi reprezentancami, ki se običajno udeležujejo svetovnih prvenstev.

06/05/2012

0 responses on "Vane Fortič - 4. del"

Leave a Message

© H2O team. All rights reserved.
X