POTAPLJANJE NA VDIH IN PODVODNI RIBOLOV

Test pušk

test puškKot smo pred časom obljubili, smo se na letošnjem “tednu podvodnega lova” lotili testiranja pušk. Test je zastavljen tako, da bomo lahko sproti dodajali objektivno primerljive teste novih pušk. Tokrat smo testirali večino pušk, ki jih uporabljamo sami, eno puško pa so nam posodili v trgovini Belinda Sport iz nove avtobusne postaje v Mariboru, za kar se jim lepo zahvaljujemo. Nekoliko smo imeli smole, saj so bile vse puške domačega proizvajalca lesenjač, Achiles, v tem času žal že sposojene.

Tale test bomo po zmožnostih sproti dopolnjevali in nadgrajevali. V takšnem primeru bomo na to tudi vedno posebej opozorili.

test puškKako smo testirali

Testiranje pušk je bilo izvedeno dvonivojsko. Prvi del je obsegal vizualni pregled puške, drugi pa praktični test v morju. O vizualnem pregledu ni moč reči nič posebnega, ugotovili smo vizualne in konstrukcijske značilnosti posameznih pušk. Gre za ugotavljanje opremljenosti puške, za tip in izvedbo elastike, izvedbo ročaja in cevi ter vodil puščice in ostale opreme, kot sta mulinel, puščica itd. Ta del testa je precej objektiven.

Nekoliko težavnejši je bil praktični del testiranja obnašanja puške pod vodo in njenih zmogljivosti. Pri ocenjevanju dometa in prebojnosti smo se odločili za kanistrsko tarčo, napolnjeno z vodo (oz. prazno, z odprtim pokrovom). Meritev oddaljenosti smo izvedli z metrom, ki smo ga položili na dno. Kanister je bil postavljen 3 m od vrha puščice, to pomeni, da je bil preizkuševalec 4-5 m oddaljen od tarče. Da bi poenostavili testiranje, smo se odločili za postavitev poligona na plitvem, globina je bila 2 m. Pogoji vidljivosti so bili relativno slabi, vidljivost med 2 in 3 m, med testiranjem se je zaradi dvigovanja mulja še slabšala. Testiranje dometa smo izvajali tako, da je preizkuševalec streljal 50 cm nad dnom, ob položenem metru. Vse puške smo napenjali na drugo zarezo puščice, gre torej za maksimalni domet. Izmerili smo mesto dotika vrha puščice. Pri vseh puškah smo z mulinela odvili več metrov vrvice in s tem izničili morebitni vpliv odvijajočega se mulinela. Testiranje probojnosti smo izvajali s strelom v kanister, merili smo dolžino zaritega (zapičenega) dela puščice v kanister.

test puškKar se tiče objektivnosti testiranja zmogljivosti puške – moje mnenje je, da gre za relativno, oz. delno objektiven test. V okviru enega preizkusa so rezultati med sabo dobro primerljivi, ker so bili pogoji za vse puške enaki. Ključni dejavniki so seveda: material kanistra (debelina plastične stene, njena trdnost) ter polnilo kanistra. To pomeni, da bi testiranje z drugo tarčo dalo nekoliko drugačne rezultate. Odstopanja ne bi bila velika, ne gre jih pa zanemariti. Tako je smiselno testirati čim več pušk naenkrat, pri vseh naslednjih testih pa je smiselno imeti čim bolj podobno tarčo. Določen vpliv ima tudi pravilna priprava puške na streljanje, saj lahko slabo odvita vrvica (zaprt mulinel) drastično spremeni rezultate.

Za potrebe takega testa smo se odločili za poligon, in ne za praktični lov. Testiranje med lovom zahteva ogromno časa, znatno večji pa je tudi vpliv preizkuševalčeve subjektivnosti.

Testiranje smo izvedli na Murterju, ob jesenskem tednu ribolova. Sodelovali smo Andrej (svetovalec pri izvedbi in napenjalec pušk), Sandi (fotograf in podpora), zapisnike sta izpolnjevali Vanja in Mihela, streljala pa sva Jure in Aleš.

test puškTestirane puške

vse puške »

Rezultati testa

Test dometa

Testirali smo skrajni domet. Puške smo napenjali na drugo zarezo. Vrvica je bila odvita iz mulinela tako da ta ni predstavljal dodatnega upora. Merili smo mesto dotika tal vrha puščice.

test pušk
Graf 1: test dometa pušk (* Ocena maksimalnega dometa je blizu 6 metrov, saj ima
Cressi Comanche doseg omejen s tovarniško nastavitvijo dolžine vrvice.)

Povratni trzaj

Gre za ocenjevanje trzaja puške ob strelu. Manjši kot je trzaj, bolj enostavno je merjenje in natančnejši je strel.

test pušk
Graf 2: povratni trzaj (manj je boljše)

Test preboja

Gre za preboj plastičnega kanistra. Le dve najmočnejši puški sta popolnoma prebili kanister. Merili smo dolžino puščice, zarite v plastiko. V večini primerov se je puščica ustavila zaradi upora peresa.

test pušk
Graf 3: preboj

Okretnost

Testirali smo okretnost oziroma hidrodinamični upor pušk. Gre za maneverske sposobnosti puške pod vodo – preizkusili smo tako vodoravno kot navpično okretnost puške.

test pušk
Graf 4: okretnost puške (več je boljše)

Balans

Balans oziroma uravnovešenost pušk. Bolj kot je puška uravnovešena, manj utruja zapestje in roko; merjenje in streljanje pa je enostavnejše. Ocena balansa se seveda izvaja pri puški, ki je opremljena s puščico.

test pušk
Graf 5: balans pušk

Rokovanje

Ocenjevali smo enostavnost rokovanja s puško. Gre za napenjanje, montažo puščice ter napeljavo vrvic.

test pušk
Graf 6: ocena enostavnosti rokovanja

Tihost ob strelu

Ocenili smo glas ob strelu.

test pušk
Graf 7: tihost ob strelu (več je boljše)

Kvaliteta izdelave

Pri kvaliteti izdelave smo ocenjevali materiale, izdelavo, stabilnost in obstojnost vseh spojev delov puške.

test pušk
Graf 8: Kvaliteta izdelave

Preglednost merjenja

Preglednost pri merjenju je v glavnem odvisna od tipa glave. Zaprte glave imajo slabšo preglednost kot odprte. Ocenjevali smo možnosti hitrega in natančnega merjenja. Nekateri to imenujejo tudi intuitivno merjenje.

test pušk
Graf 9: preglednost merjenja

Končna ocena

Imersion concept T4 100 je že na prvi pogled masivna puška, primerna za posebne taktike. Opremljena s 4 gumami in zahtevna za rokovanje bo razveselila predvsem tiste, ki potrebujejo velik doseg in probojno moč. Jasno, namenjena je za lov večje ribe. Zobatec, gof, lica, palamida ipd… S to puško se je potrebno naučiti rokovati, pa tudi streljati. Dvojne gume in močan povratni trzaj zahtevajo prilagoditev tehnike streljanja. Ni za neizkušene lovce. Puška ni primerna za lov v plitvini in ob obali.

Imersion Concept Pro 90. Gre za eno najbolj razširjenih pušk, vsaj pri štajerskih lovcih. Zelo univerzalna puška, primerna za različne taktike. Dovolj okretna za lov ob obali ter z dovolj dometa za ostale taktike. Uporaba različnih gum, tudi cirkularnih, omogoča dodatno prilagoditev lovčevim željam in potrebam. Izdelana tako, da bo dolga leta služila svojemu namenu, tudi če ne bomo preveč nežni. Zelo primerna kot prva puška, ali pa kot edina, ker pokriva širok spekter taktik. Celotni seriji Concept bi morda veljalo očitati nekoliko zastarelo glavo, ki ne omogoča najboljše preglednosti.

Omer Black Master 106 je puška za posebne taktike. Za vse tiste, ki potrebujejo velik doseg in probojno moč. Podobno kot T4 namenjena za lov nekoliko večje ribe. Nekoliko zahtevnejše rokovanje, ki pa je še vedno enostavnejše kot pri puškah z več gumami, tudi strel je natančnejši. Ni več v proizvodnji. Ni univerzalno uporabna in ni primerna za neizkušene lovce. Kompliciran sistem napeljave vrvice, ki je nezanesljiv, ker se napeljana vrvica velikokrat sname.

Imersion Triaxx 90 je Imersionov odgovor na sodobne trende. Posebna izvedba cevi nudi zelo malo lateralnega upora. Izkušeni lovci pravijo, da je zelo primerna za lov v valovitem morju. Univerzalno uporabna, primerna za različne taktike. Škoda, da proizvajalec ni prenovil tudi glave. Ročaj serije Concept, s klasično dobrim oprijemom. Nima najboljšega balansa, potrebne so manjše predelave (zamenjava gum fi 16 z debelejšimi in montaža mulinela).

Imersion Concept Pro 75. Tudi ta dolžina Concepta je zelo razširjena. Posebej primerna za lov ob obali, okretna, z enostavnim rokovanjem. Tipično solidna izdelava. Prijetno neutrudljivo držanje v dlani in dober balans. Seveda je njena uporabnost omejena z nekoliko manjšim dometom, zato ni primerna za taktike, ki zahtevajo večji domet. Zelo primerna tudi za manj izkušene lovce, s pridom jo bodo uporabljali vrsto let. Na vseh Concept puškah se zelo hitro odlomi jeziček za pritrditev vrvice (kar pa ne predstavlja resne težave, saj ta sistem pritrditve ni edini.)

Totemsub Guizzo 80. Čedna lesenjača, ki ima široko namembnost. Ker ima nekoliko večji domet kot puške primerljive dolžine, je zelo univerzalno uporabna. Primerna tudi kot edina puška, za večino taktik. Nekoliko manj primerna za čeko in lov pelagične ribe. Zaradi velike okretnosti se bo lovec z njo najbolje počutil ob obali. Idealna za zimski lov brancinov. Občutljiva na poškodbe, s tem morda manj primerna za neizkušene lovce. Sistem pritrditve puščice na odprti glavi zahtevata določeno prilagajanje, ko se enkrat osvoji, je enako hiter kot ostali. Glava omogoča odlično preglednost merjenja. Serijsko opremljena s kvalitetno Devoto puščico, z dolgim peresom na spodnji strani.

Cressi Sub Comanche 100. Puška s plastičnim izgledom, ki pa preseneča z enostavnostjo rokovanja (za to dolžino). Opremljena je s 16 mm gumami, ki tudi začetnikom ne bodo povzročale težav pri napenjanju. Glede na uporabljene gume je domet presenetljivo dober. Zelo primerna tudi za začetnike. Zaradi dobre okretnosti je univerzalno uporabna, za lov večje ribe bi jo bilo seveda potrebno opremiti z mulinelom. Puška, boljša od svojega videza.

Za začetnike…
Če razmišljate o svoji prvi puški, ki bo zaenkrat tudi vaša edina, ne boste naredili napake, če se boste odločili za 90 cm puško na elastiko. V našem testu je bila to Imersion Concept Pro 90. Taka puška je univerzalna, enostavna za rokovanje in z dovolj dolgim dometom za različne taktike lova. Ne boste pa storili napake, če se boste odločili za dolžino 75 cm (denimo Imersion Concept Pro 75), ta puška je še boljh okretna in nadvse primerna za lov ob obali, ki je običajno tudi prva taktika začetnika v podvodenem lovu. Tudi za lov v luknjah in skalah se bo obnesla odlično. Kasneje pa lahko dokupite še daljšo puško za ostale taktike lova. Daljše puške (več kot 90 cm) pa začetnikom odsetujemo, ker so znatno zahtevnejše za rokovanje (napenjanje), hkrati pa precej neokretne.

Za bolj izkušene…
Če se odločate za daljšo in močnejšo puško, ki vam bo olajšala ali omogočila nekatere specifične taktike lova (lov v modrem, lov na čakanje itd), sploh pa, če ima taka puška dve gumi, boste morale sprejeti določene kompromise. Te puške so znatno zahtevneše za rokovanje, napenjanje je težje, trzaj je večji. Od lovca zahtevajo določene prilagoditve tehnike rokovanja s puško (in po možnosti tudi predhodno vadbo).

Puške, opremljene z dvojnimi gumami načeloma ne omogočajo znatno daljšega dometa od tistih z enojnimi (rib ne boste streljali na 6 ali več metrov), omogočajo pa opremljenost z debelejšimi puščicami (recimo 7mm ali več) in s tem večjo probojnost na maksimalnem dometu (denimo na 4 metrih). To je predvsem pomebno pri lovu večjih rib, ki jih sicer lažja puščica morda ne bi prebila.

test pušk
20/06/2010

0 Odzivi na "Test pušk"

    Pustite sporočilo

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Copyright © H2O team
    X