H2O team potapljanje

Home redesign H2O team forum PODVODNI LOV oprema Komplet oprema za podvodni ribolov . Od A do Ž Odgovori na: Komplet oprema za podvodni ribolov . Od A do Ž

Odgovori na: Komplet oprema za podvodni ribolov . Od A do Ž

Home redesign H2O team forum PODVODNI LOV oprema Komplet oprema za podvodni ribolov . Od A do Ž Odgovori na: Komplet oprema za podvodni ribolov . Od A do Ž

#32287

Nejc
Član

Baron22 wrote:

Vprašanje je bil bol mišljen ali se ga rabi zgolj za plavanje na površju ali tudi pri potopih? Ker po video vsebini in slikah vidim da velika večina ima zaprta usta in to je to . Ali je to stvar navade da eni ga imajo v ustih eni pač ne ?

Zdravo Primoz,

no tole ti lahko odgovorim tudi jaz in ponovim, kar nas je Jure naucil na tecaju.

Usta so pri potopu obvezno zaprta in snorkel nikakor ne sme ostati v ustih (zato je tudi ventil odvec, ko prides nazaj na povrsje ga pac nagnes preden ga das v usta). Prvo pravilo potapljanja je, da so dihalne poti zascitene kolikor je le mogoce – v tem primeru zaprta usta.

V primeru, da te pod vodo kaj preseneti/ustrasi, je veliko vec moznosti, da vdihnes vodo, ce imas usta odprta.

Ventil pa ni ok iz vec razlogov:

– Ko prides na povrsje moras najprej silovito izdihniti, da izpihas ventil. Ce si na limitu kisika, lahko to povzroci, da pades v nezavest.

– Zanasanje na ventil lahko nevarno: prides iz globine izdihnes, da ocistis ventil in vdihnes na polna pljuca skozi snorkel, kateri, lahko zataji, ali pa ti je v dihalko pljusknil val… pol deci vode je lahko dovolj za zadusitev. Zato naj bodo prvi vdihi po potopu vedno brez dihalke.

Ko pa opazujes dno, ali plavas, pa seveda uporabljas dihalko. Tudi nadihas pred potopom se lahko skoznjo, ko pa se odlocis za potop, se zadnjic zajames zrak, jo odstranis, zapres usta in se potopis.

lp, Nejc

X
vrh