H2O team potapljanje

Recepti

<img alt='' src='https://www.h2oteam.com/wp-content/uploads/avatars/2/5e0935f5cffae-bpthumb.jpg' srcset='https://www.h2oteam.com/wp-content/uploads/avatars/2/5e0935f5cffae-bpthumb.jpg 2x' class='retina_avatar avatar-96 photo' height='96' width='96' />Recepti avtorja Jure Daić
View all recipes
Grdobina pod pekoAvtor: Jure DaićZa prave gurmane pa je največji užitek obiranje kosti v glavi, kjer se prav tako nahaja dovolj mesa, ki je tudi najbolj sočno. V kolikor je grdobina večje velikosti približno 6 kg ali več pa se lahko posebej pripravi rep pod peko in naslednjič glava pod peko.
Ugor pod peko / v pečiciAvtor: Jure DaićZa ugorja velja, da ne sodi med specialitete. Takšnega mnenja sem bil vrsto let in pripravljal sem ga predvsem za brodet. Leta 2009 sem ulovil prvega trofejnega ugorja težkega 15 kg. Takrat sem ga nesel v gostilno Vernik, kjer so ga v kuhinji pripravili kot poslastico na društvenem srečanju.
Riba v soliAvtor: Jure DaićV kolikor se odločite za pripravo ribe v soli vam svetujem, da na to mislite že ob ulovu. Primerne so ribe težke cca. 1,5 – 2,2 kg, saj večje ne bodo šle v pekač. Primernejša je tudi riba, ki se ob zadetku ni preveč raztrgala. V kolikor imamo tak ulov svetujem, da med čiščenjem odstranite le drobovje in ribe ne oluskate.
Ribe pod pekoAvtor: Jure DaićČe bi se moral odločiti, katera riba je pod peko najboljša, je nedvomni favorit tabinja. Sledijo ji škarpina, grdobina, kaval in orada. V kolikor imamo pri roki škampe, jastoge ali druge vrste rakov, jih lahko brez pomisleka dodamo ribam pod peko. Lahko mi verjamete na besedo, da je 2 kg škarpina z raki pečena pod peko nekaj nepozabnega!
Brodet (ribji)Avtor: Jure DaićRibe narežemo na večje kose in jih posipamo z moko (če imamo rajši gostejši brodet), sicer jih dodamo kar brez moke. Za brodet moramo obvezno uporabiti več različnih vrst rib: ugor, tabinja, vrana, škarpena, oslič, šarg, ... Pri tem pazimo, da damo bolj »kompaktne« ribe kuhati pred ostalimi (tabinja se razkuha dosti hitreje kot ugor in jo zato damo kuhati zadnjih nekaj minut).
Kruh pod pekoAvtor: Jure DaićPri pripravi ognja moramo paziti, da bo mesto, kamor bomo položili testo, dovolj vroče, da se kruh speče tudi iz spodnje strani. Tudi zvon položimo na žerjavico, da se dobro segreje. Ko je ogenj pogorel, odstranimo žerjavico in ognjišče očistimo s sirkovo metlico (nikakor ne sme biti plastična, ker bi se na vročini stopila).
Hobotnica pod pekoAvtor: Jure DaićOdstranimo žerjavico, dvignemo zvon in hreceptiobotnico obrnemo, da se speče še druga stran. Prelijemo jo z marinado. Nekateri marinado dodajo že na začetku pečenja. Hobotnica se spet pokrije in zasipa s svežo žerjavico in peče še pol ure.
Ribje glave pod pekoAvtor: Jure DaićRibja glava je nedvomno najboljši del ribe, ki ga pravi morski gurmani še posebej cenijo. Že pri manjših ribah je glava najbolj sočen del ribe in večja kot je riba boljša je glava. Obiranju mesa iz ribje glave je prav poseben ''slow food'' užitek za katerega si je potrebno vzeti dovolj časa, tako da se oberejo še najbolj nedostopni deli mesa.
X
vrh