Recepti

Recipes by Primož Šauperl
View all recipes
BouillabaiseBy Primož ŠauperlFrancozi trdijo, da njihove ribje čorbe Bouillabaise ni mogoče pripraviti izven Francije, da nikjer drugje ni pravih rib in školjk, zelenjave,... Vse to je le del francoskega nacionalizma: poglavitne sestavine Bouillabaise so olivno olje, čebula, por, paradižniki, običajne začimbe in čim širša svežega paleta morskega življa.
Orada z belim vinomBy Primož ŠauperlOrado oluskamo in ji očistimo drobovje, nato jo operemo, popivnamo popolnoma do suhega in povaljamo v moki. V ognjevarni posodi na olju raztopimo maslo. Ko se začne maslo peniti, damo nanj orado, jo po obeh straneh osolimo ter zlatorjavo popečemo.
Jadranski špagetiBy Primož ŠauperlSipe dobro očistite, operite, posušite in jim odstranite usta. V kozici na olju popražite dišave (rožmarin, lovor, origano, kumino in peteršilj). Dodajte na rezine narezan paradižnik in nanj naložite soljene sipe. Kozico pokrijte in pustite jed vreti približno 3/4 ure.
Ciplji v folijiBy Primož ŠauperlRibe očistimo in dobro operemo. Položimo jih na folijo, ki je dvakrat daljša od ribe. Pokapamo jih z oljem, posolimo, popramo in natremo s česnom. Po vrhu naložimo limonine rezine. Alu folijo oblikujemo v vrečko z odprtino, skozi katero vlijemo vino.
Zobatec v pečiciBy Primož ŠauperlNa pekač položimo še popečenega zobatca in vse postavimo v pečico, segreto na 185 °C za 20 do 25 minut. Med pečenjem zobatca polivamo z raztopljenim maslom, proti koncu ga podlijemo še z belim vinom.
Hobotnica po domačeBy Primož ŠauperlV lonec na pritisk damo olivno olje, hobotnico, feferon, cel peteršilj in vino. Ko zavre, kuhamo še cca 20 min in ohladimo v lastnem soku. Zraven ponudimo opečen bel kruh.
Jastog ali rarogBy Primož ŠauperlJastoga skrtačimo pod tekočo vodo. Slano vodo z jušno zelenjavo zavremo. Ko začne kipeti vržemo v vodo jastoga z glavo naprej in vodo ponovno zavremo. Jastoga skuhamo pri slabi vročini in ga pustimo, da se ohladi v zavretku.
Sardele z začimbamiBy Primož ŠauperlSardele očistimo, odstranimo drobovino, glavo in kost, tako da dobimo dva fileja. Operemo in posolimo. Sredico kruha namočimo v mleko in ga zgnetemo z vilicami, dodamo jajca in začimbe ter vse skupaj dobro premešamo. Filete pokrijemo z nadevom in na vrh položimo še en file, tako da dobimo obliko sendviča.
Hobotnica iz pečiceBy Primož ŠauperlPosodo pokrijemo s pokrovom, pretresemo, da se sestavine premešajo in damo peči v pečico, ogreto na okoli 180 °C za približno 1,5 do 2 uri. Pred koncem pečenja hobotnico "prevalimo" pod krompir, da se še malo zmehča v olju.
Sardele na ražnjičuBy Primož ŠauperlRaženj je najboljši če uporabimo za podkurit vinsko trto (lozja), ali veje oljke ali mandelja. Sardele nataknemo po prek na daljši raženj. Pazit moramo da je kost na pri pečenju spodnji strani saj drugače pri obračanju pečeno meso pade v ogenj. Sardele na ražnju so hitro gotova jed.
Ribe in začimbeBy Primož ŠauperlLjubitelji rib pravijo, da mora riba v vodi plavati trikrat. Iz morja ali jezera roma v olje, potem pa jo je treba poplakniti z dobrim vinom. Pri pripravi rib pa so pomembni tudi značilni dodatki, začimbe in dišave, ki se dobro ujemajo z določenimi vrstami rib. Nekatere ribje jedi prenesejo samo sol, druge pa lahko obogatimo s paleto začimb in dišavnic.
Sardele v pečici s krompirjemBy Primož ŠauperlKrompir očistimo in ga zrežemo na rezine debele okrog pol centimetra, položimo v naoljeno, ognje odporno posodo ali na aluminijasto folijo. Nato krompir posolimo, popramo in na vrh posujemo začimbe.
Tržaška polivkaBy Primož ŠauperlDrobno sesekljamo česen, peteršilj in dodamo olivno ali belo olje. Lahko ponudimo hlado k vroćim ribjim jedem ali pa nekoliko zagrejemo olje, da prjetno zadiši ko smo postregli.
Blitva s krompirjemBy Primož ŠauperlKuhanem krompirju dodamo maslo in mleko ter vse skupaj grobo pretlačimo. Krompirjevem pireju dodamo kuhano blitvo in na oljčnem olju na hitro prepražen česen. Vse skupaj premešamo in postrežemo.
Slane sardele s krompirjemBy Primož ŠauperlSlanim sardelam očistimo luske in odrežemo glavo. Odstranimo drobovino in hrbtenico, filete pa zrežemo na koščke. Skuhamo krompir, ga olupimo in narežemo na rezine. S krompirjem zmešamo koščke sardel.
© H2O team. All rights reserved.
X