POTAPLJANJE NA VDIH IN PODVODNI RIBOLOV
lanyard

Na vseh tekmovanjih globinske apnee je lanyard obvezen del opreme in predstavlja povezavo med potapljačem ter vrvjo, ob kateri se potapljač spušča v globino. Dobro ga je uporabljati tudi med treningi, saj je njegov namen povečanje varnosti med izvajanjem globinske apnee. V primeru, da se potapljaču na globini karkoli zgodi, ga reševalci iz vode v kratkem času potegnejo s pomočjo vrvi, na katero je z lanyardom pripet.

lanyardLanyard je sestavljen zelo preprosto in lahko si ga naredimo sami.

Zanj potrebujemo:

 • večji in manjši karabin,
 • vrvico, ki se ne vozla (lahko kar debelejši silk),
 • trak za zapestnico (širok najmanj 26mm),
 • sistem za hitro snemanje,
 • obroček, na katerega se pritrdi vrv.

Lanyard – predpisi za tekmovanja:

 1. lanyardKarabin mora biti čim bolj kvadratne oblike (ne v obliki osmice) in iz nerjavečega materiala (najboljši je aluminijast). Na njem ne sme biti varnostnih vijakov in mora se enostavno odpirati ter avtomatsko zapirati. Odprtina na karabinu mora biti široka minimalno 15mm.
 2. Vrvica, ki povezuje karabin z zapestnico, mora biti iz materiala, ki ne dela vozlov ter dolžine med 30 cm in 100 cm. Povezava med karabinom in vrvico mora biti čim bolj toga, kar prepreči, da bi se karabin ovijal okoli vrvi, ob kateri se potapljamo. Zelo uporaben material za vrvico je debelejši silk, ki se uporablja za kosilnice na nitko.
 3. Zapestnica mora omogočati hitro odpiranje v primeru, da se lanyrd slučajno kje zatakne, istočasno pa mora biti narejena tako, da preprečuje samodejno odpiranje. Zapestnica mora imeti obroč s premerom minimalno 26mm, na katerega se pritrdi drugi konec vrvice.

 

Kako se lanyard uporablja?

Potapljač si lanyard s pomočjo zapestnice pritrdi na telo, karabin pa se vpne na vrv, ob kateri se potaplja v globino. Pomembno je, da je ta vrv brez vozlov ali kakršnih koli ovir, na katerih bi se lahko karabin zataknil. Med samim potopom lanyard potapljača ne ovira, karabin pa gladko drsi ob vrvi. V primeru, da bi se potapljaču na globini karkoli zgodilo in se ne bi začel vračati na površino, se začne dvigovati vrv, na katero je pripet. To se enostavno izvede s pomočjo protiuteži ali nekoga, ki stoji na čolnu in vrv dvigne na površino. Zaradi tega je pomembno, da je lanyard narejen iz močnih materialov, da se ne strga.

Lanyrd pri tekmovanjih uporabljamo v naslednjih disciplinah:

 • konstantna obtežitev (CWT),
 • konstantna obtežitev brez plavuti (CNF) in
 • prost potop (FIM).

Pri CWT si lanyard pritrdimo na zapestje. Pri potapljanju v CNF pa to ni najbolje, ker z rokami delamo zamahe in bi nas lanyard pri tem oviral. Zato si ga pritrdimo okoli pasu. Lanyarda ne smemo pritrditi na pas z utežmi, temveč v ta namen uporabljamo poseben pas, ki ga moramo imeti nad utežmi. Pri FIM si lanyard lahko pritrdimo okoli gležnja.

Postopek izdelave lanyarda je zelo enostaven.

Najprej izdelamo zapestnico (lahko na različne načine). V kolikor imamo primeren pribor, jo sešijemo sami, drugače jo lahko sešije šivilja ali čevljar.

lanyard

Spodaj je opisano, kako sem si jo izdelal sam. Zanjo sem uporabil 40 cm dolg in 5 cm širok pas, ki je iz dovolj močnega materiala. Kupil sem kar pas za zavarovanje tovora.

Na notranji strani sem nanj zašil 15cm dolgega ježka, tako da je 1cm od roba pasu. Ta 1 centimetrski štrleči del nam služi za lažje odpenjanje zapestnice, če bi se lanyard kje zataknil. Nato pas obrnemo na zunanjo stran in na drugi rob zašijemo muckast tekstil za pritrjevanje jžka, dolg 15 cm. Na koncu se na zapestnico pritrdi še kovinski obroč, ki ga prišijemo s 10 cm dolgim pasom, na sredini zunanjega dela zapestnice. Zapestnica mora biti močno zašita, saj se ne sme strgati.

lanyard

lanyardlanyard
Nato izdelamo vrvico. Zanjo je najprimernejši debelejši silk, ki ga pritrdimo na karabin s pomočjo sponk, ki se stisnejo s klešči. Pomembno je čimvečja togost spoja, kar prepreči, da bi se karabin med potopom ovil okoli vrvi, ob kateri se potapljamo. Vrvica se na eni strani pritrdi za večji karabin, na drugi strani pa jo lahko pritrdimo direktno na obroč na zapestnici ali pa na manjši karabin. Slednji način omogoča uporabo enake vrvice za zapestnico, ki jo imamo okoli zapestja, v drugem primeru pa okoli pasu. Po končani izdelavi je lanyard potrebno preizkusiti, če vzdrži dovolj velike obremenitve. Najboljše je nanj obesiti težjo utež, pri tem pa se ne sme nikjer nič poškodovati!

Želim vam varno potapljanje!

29/05/2010

0 Odzivi na "Lanyard"

  Pustite sporočilo

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Copyright © H2O team
  X