H2O team H2O team forum POTAPLJANJE NA VDIH – APNEA apnea oprema varnostni jopič za apneiste

varnostni jopič za apneiste

 • Avtor
  Prispevki
 • #5932

  Sandi Bitenc
  Keymaster

  Na DEMI, ki se odvija te dni je Terry Maas predstavil nov kos varnostne opreme za prosto potapljanje.

  Originalno novico najdete tukaj: http://www.deeperblue.net/newsfull.php/1159

  Če na kratko opišem, gre za jopič, ki ima vgrajen timer in globinomer. Jopič se seveda napihne in nas dvigne na površino, ob tem da ga lahko sprožimo sami pa je možno nastavit tudi čas in globino za samosprožilec.

  Nikjer sicer nisem našel slike, ampak bojim se da bo tak jopič dokaj okoren in nehidrodinamičen…

  #10878

  Andrej Furman
  Participant

  Doma imam knjigo za prosto potapljanje 1990l od Angleškega združenja. Tam imajo tudi varnostne jopiče za apneiste (notri je tudi slika), vendar nima aparature (elektronikre za napih) na čas in globino.

  To ne gre za klasične jopiče (SCUBA), in se lepo zloži, tako, da je ob telesu, verjetno bi ga lahko tudi skril v kakšen prirejen žep v obleko. Nekateri (mislim da Mares) so za tekmo v NLT delali takšne obleke z dodatnim balonom+CO2 bombico v žepu na hrbtu, iz varnostnih rezlogov. Če bi jo imela Aundry bi mogoče preživela.

  #10879

  Jure Daić
  Keymaster

  Če bi se dal ta jopič izdelat v praktični obliki kot je napisal Anderj bi ga bilo pametno v pravilih uvest kot obvezen del opreme. Nastavil bi se timer in podiranje rekordov bi postalo dosti varnejše tudi v času treninga.

  #10880

  Sport Billy
  Participant

  Evo ga za videt, je pa očitno še v fazi testiranja; http://www.oceanicss.com/vest_demo.htm.

  #10881

  Andrej Furman
  Participant

  Zanimiva zadeva.

  Vendar je še vedno potrebno na vrhu imeti partnerja.

  Ravno sem pripravil nekaj zanimivih člankov o potapljanju na vdih in nekaj jih še pripravljam s kolegom zdravnikom in dr. Dimitrijem Mancevičem (trenerjem od Mankoča). Če koga zanima naj si jih pogleda na

  http://www.zips.si/?module=latest_topics tu je spisek zadnjih objav. Vendar se je za večina potrebno prijaviiti.

  Lep pozdrav. Andrej F.

  #10882

  Samo Jeranko
  Participant

  AndrejF. wrote:

  Ravno sem pripravil nekaj zanimivih člankov o potapljanju na vdih in nekaj jih še pripravljam s kolegom zdravnikom in dr. Dimitrijem Mancevičem (trenerjem od Mankoča).

  Kako pa sodelujete z Dimitrijem, oz pri katerih temah Vam pomaga ?

  #10883

  Sport Billy
  Participant

  Quote:

  Vendar je še vedno potrebno na vrhu imeti partnerja.

  …mogoče bo pa končna verzija izdelka imela še vpihovanje v obraz in zvočno vzpodbujanje “breath?” Anything possible today!

  #10884

  Jure Daić
  Keymaster

  Partner na površini je zelo dobrodošel in skoraj v vseh primerih nujen. Rešilni jopič pa je skonstruiran tako, da bi ponesrečenca avtomatsko obrnilo z obrazom navzgor. Ko bi receptorji na obrazu zaznali, da je obraz na zraku bi ponesrečenec lahko zadihal refleksno. Če bi šlo za izgubo zavesti močnejše oblike, pa skoraj ni šanse za refleksni vdih.

  Ob BO na večjih globinah vidim problem še drugje. Ponesrečenca bi obrnilo z glavo navzgor že par metrov pod vodno gladino. Nezavestnemu potapljaču bi verjetno odprlo usta in bi mu voda zalila pljuča in oživljanje bi bilo skoraj nemogoče. Obstaja tudi možnost laryngospasma (krča glasilk) ob vdoru vode v usta. V tem primeru voda ne bi zalila pljuč, nudenje umetnega dihanja pa bi bilo zelo oteženo.

  Ta jopič se mi zdi v veliko primerih zelo koristna stvar, ne da pa se mu zaupati. Ko pa vidim, da imajo na video posnetku dihalko v ustih pa si tudi mislim svoje.

  LP Jure

  #10885

  medhotman
  Participant

  Mogoče neprimerna tema ampak ko se bral zadni post sem videl da si napisal nekaj o dihalki. Zakaj in kaj se lahko zgodi če imaš dihalko v ustih pri potopu ? Namreč včasih jo imam včasih pa tudi ne :) odvisno od globine . Namreč mene moti ko bi dihalka opleta po obrazu . Res imam kikiriki dihalko … mogoče lahko katero predlagate ? . Če smetim temo prosim prestavite na ustrezno.

  Hvala

  Lep pozdrav

  #10886

  Jure Daić
  Keymaster

  Z dihalko se samo nadihamo, na njo naredimo zadnji vdih, nato pa jo damo iz ust in se potopimo. Razlogov je več:

  – po potopu ni možno takoj pravilno zadihati, ampak se je potrebno ukvarjat s praznjenjem dihalke,

  – po praznjenju dihalke včasih ostane malo vode v dihalke in ta voda bi ob naglem močnem vdihu lahko prišla v sapnik, kar ima za posledico nekontrolirano kašljanje, krč glasilk, nezmožnost pravilnega dihanje in kot posledica tega lahko napredna hipoksije preide v sambo ali celo BO,

  – neuspešno samo reševanje,

  – plašenje rib ob potopu med PL,…

  LP Jure

  #10887

  medhotman
  Participant

  Aha ok hvala za odgovore to je pa res da je kar problem z vdihavanjem potem:

  Lp

  #10888

  medhotman
  Participant

  Namen imam kupiti Omer-jevo dihalko http://www.simones-hammerladen.de/catalog/product_info.php?products_id=902 ali ima kdo podobno , in bi mi povedel kako se obnese takšen model ko ti je (kao) prilagaja po glavi ? Ali je to zgrešen model ?

  Hvala za odg.

  Lp

  #10889

  Jure Daić
  Keymaster

  Čeprav smo govorili v tej temah tudi o dihalkah je to vprašanje za temo o opremi. Da ostane forum čist. Dihalka ni nič posebnega, lahko jo pa kupiš. To so neke tržne finte.

  LP Jure

  #10890

  duplo
  Participant

  medhotman wrote:

  Namen imam kupiti Omer-jevo dihalko http://www.simones-hammerladen.de/catalog/product_info.php?products_id=902 ali ima kdo podobno , in bi mi povedel kako se obnese takšen model ko ti je (kao) prilagaja po glavi ? Ali je to zgrešen model ?

  Hvala za odg.

  Lp

  …meni je super. Sem jo kupu za šuljo. Mi je všeč ker, ko loviš v valu ne plapola in je na najvišji točki nad glavo in jo posledično manj zaliva,…

  ni pa to ključ do uspeha 🙄 …dihalka kot dihalka drgač. Če oklevaš med to in še eno drugo , kupi obe. Boš mel vsaj rezervo. :mrgreen: LP N

  #10891

  medhotman
  Participant

  Hvala za odg. se opravičujem ko sem smeti po temi 😳

  Lp

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
© H2O team. All rights reserved.
X