H2O team H2O team forum PODVODNI LOV oprema Test Achiles 90 in 110

Test Achiles 90 in 110

 • Avtor
  Prispevki
 • #5859

  Tako Jure je končno napisal test pušk, lesenjač slovenske izdelave, Achiles 90 in Achiles 110.

  Članek z nekoliko slikami najdete na naših spletnih straneh…

  Pa, da ne boste predolgo iskali.. tule je link :D : https://www.h2oteam.com/index.php?menu_item=roprema&menu_level=3#achiles” class=”bbcode_url”>#achiles”>https://www.h2oteam.com/index.php?menu_item=roprema&menu_level=3#achiles

  Komentarji seveda zaželjeni.

  #9933

  Pozdravljeni

  Vesel sem, da se pocasi tudi nasa puska predstavi na slovenski sceni podvodnega ribolova – s prednostmi in slabostmi. Na osnovi takih testov lahko pusko izboljsamo, saj smo tudi sami ugotovili, da je 110-ka s puscico 140cm pozitivno plovna – zato bo od sedaj opremljena s puscico 150cm debeline 6,5mm.

  Zakaj smo dali gor 140cm puscico? Ker nas uvoznik puscic Seatec takrat ni imel Australiank dolzine 150cm, pa smo vzeli krajso (7mm debelo tudi ni bilo).

  Sedaj bo “serijsko” opremljena s 150cm puscico.

  Kdor bi zelel namesto magneta na glavi uporabljati “klasicni” sistem za drzanje puscice, ga lahko brez problema dobi (tudi naknadno v kombinaciji z magnetom). Vse je stvar dogovora..

  Se slisimo,

  David

  #9934

  Jure Daić
  Admin

  Zdravo David!

  Zdi se mi, da je smiselno puško opremit s 150 cm puščico, ker smo navajeni na negativno plovnost pušk, pa še ribi smo 10 cm bližji in se lažje zadene.

  Treba bi bilo tudi stestirat, če s krajšo in daljšo puščico vstreliš v isto tarčo napolnjeno z mivko iz enake razdalje, katera od puščis se bo zarila globje. Mogoče ima večja masa daljše puščice za posledico tudi večjo prebojnost. Nisem še probal, lahko pa enkrat stestiram (bi bilo kar zanimivo).

  Glede magneta po mojem ni nobenih problemov, mogoče je kdo bolj nezaupljiv in si izbere bolj ziher metodo še z dodatnim “klasičnim” pritrjevanem.

  #9935

  Jure Daić
  Admin

  H2Oteam-ovci smo se pogovarjali, da bi napravili še en obsežnejši test pušk. Nabavli bi na primer par 110 cm pušk (lesenjače, karbon, klasično,…) izbrali par ljudi ki bi jih ocenjevali in vsak bi dal oceno od 0 do 5 določeni lastnosti puške. Na ta način bi dobili objektiven test, ker je pri ostalih testih vedno prisotna subjektivnost ribolovca, ki je lahko imel slab ali dober dan.

  David ko bomo tako daleč te bomo še enkrat prosili za izposojo puške!

  #9936

  Zdravo Jure

  Puske 110-ke bomo zagotovo opremljali s 150cm puscicami od sedaj naprej. Rahlo negativna plovnost pusk je zagotovo boljsa kot pozitivna plovnost, sploh v primeru valovitega morja.

  Glede same prebojnosti mislim da ne bi bilo bistvenih razlik – za sam preboj je fizikalno odlocilna energija (v tem primeru kineticna), ki pa narasca s kvadratom hitrosti ter linearno z maso. Seveda so v vodi drugacne razmere (vecji kooeficient upora samega medija, upor pa prav tako narasca s kvadratom hitrosti kot v zraku) – zato menim da je prebojnost v tem primeru odvisna od razdalje do tarce (ribe). To pomeni da ima lazja puscica vecjo prebojnost na blizu, medtem ko ima tezja vecjo prebojnost za vecje razdalje.

  Ko bo test pusk aktualen, bi rade volje odstopil tudi naso v ta namen, ne glede na izbrano dolzino (75, 90 ali 110).

  Lep pozdrav

  8)

  #9937

  Jure Daić
  Admin

  Sedaj bom izkoristil priliko, da te vprašam kako sploh nastane puška od prve ideje da bi sam nekaj izdelal, do skic na papirju in v končni fazi izdelave in testiranj. Sam si ne morm predstavljat, da bi bil sposoben naredit nekaj takega, kot prvo nimam orodja, naprav in vsega kar sem spada, kot drugo pa zahteva izdelava dosti ročnih spretnosti, ki mi jih primanjkuje.

  Mora bit poseben občutek da se lahko odpraviš lovit s puško ki si jo izdelal sam, vsaka ti/vam čast.

  Še boljše bi bilo če bi si našel čas in bi napisal članek na to temo, opisal kako je nastala puška Achilles in nam ga poslal. Mi ga bomo z veseljem objavili na naši strani.

  Lep pozdrav!

  Jure

  #9938

  Ce hoces izdelati res dobro pusko, je postopek kar zahteven – dolgotrajen. Ze pri sami zasnovi puske moras upostevati veliko spremeljivk – ter se odlocit za nek optimum, ki bi ti ustrezal (dolzina, masa, prerez…). Vse se mora zaceti na papirju – zasnova, izbor materialov, izracuni (nosilnost prereza, uklon, vzgon, kontrola nosilnosti mehanizma…), nato sledi modeliranje (CAD)…

  Sledi izvedba prototipa, testiranje, modifikacije.. Velik problem nastane pri orodju – ce nimas sam, bos moral dat narediti nekomu drugemu in upas da bo naredil tako kot je treba…

  Pri nas se trup izdeljue na racunalnisko vodenih (CNC) orodjih, sledi fina rocna obdelava ter izdelava rocaja (rocna). Za te rocne finese je mojster Menci, sam pa se ukvarjam z izdelavo mehanizmov in racunalniskim delom.

  Na koncu se puska ustrezno prelakira in skompletira (gume, mulinel, puscica…)…….

  Zadeva je lahko veliko cenejsa, ce vse izdelas sam rocno – vendar je natancnost temu ustrezna.

  Mi smo v ta projekt vlozili ogromno casa in denarja (in se vedno vlagamo), je pa res lep obcutek ko nekaj izdelas…

  Kot sem ze rekel, bom napisal clanek o lesenjacah – nekaj osnovnih stvari, od prednosti in slabosti ter o tipih pusk. Nekaj stavri bo pa ostalo skrivnost…

  LP

  #9939

  Jure Daić
  Admin

  Za članek te bomo držali za besedo!

  Vzami si čas saj se ne mudi, pošlješ še lahko kašne zanimive slike od puške v izdelavi.

  LP Jure

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
© H2O team. All rights reserved.
X