H2O team potapljanje

Januar 2023

zobatec
4.3 kg
8 m
Kvarner
Plitka čeka (do 15m)
Carbonia

Po osmih letih sem se z družino odpravil na krajše počitnice na otok Krk. Od rib nisem pričakoval veliko. Bolj sem si obetal lepih hobotnic, ki sem jih tudi ulovil kar nekaj. Drugi dan sem se odpravil na meni najljubšo pozicijo na Krku. Po nekaj potopih sem videl prvo tuno, nato pa še zobatca, ki pa je na žalost prišel iz druge smeri. Tako sem videl, da so že aktivni in to lepi komadi okoli 5 kg.

Naslednji dan sem na isti poziciji videl štiri tune in zobatce na dveh mikrolokacijah, ki pa niso hoteli sodelovati. Tako sem si rekel, da grem naslednji dan ponovno pogledat sem, čeprav sem sprav želel iti na brancine, vendar sem si premislil. Potopi sami niso bili globoki, ker so se vse ribe nahajale na manjši globini približno 10m in plitveje, kar je zahtevno , saj je stena navpična in zelo malo polic za čeko (zaklona praktično ni in samo čakaš, če se kaj pripelje ob steni). Tako sem naredil prvo čeko, kjer sem jih videl prejšnji dan, na dobro poznani mali polički. Obrnjen v desno smer čakam 20 sekund in z očesom vidim, da se mala riba umika z leve strani. Pogledam v levo in 4 metre stran od mene stoji zobatac (5 kg). Jaz čisto odkrit iz njegove smeri nisem imel priložnosti, da bi ga ulovil, tako da je počasi odplaval v globino.

Nato se odpravim naprej, kjer sem videval zobatce prejšnje dni. Iz površine izberem razpoko, kjer se uležem na cca 8m. Puška je ob steni obrnjena navzdol proti globini. Zakrit nisem bil povsem, saj bi to bilo nemogoče. Po 20 sekundah sta se ob steni desno izza vogala prikazala dva zobatca (prvi cca 3kg, drugi 4.3 kg). Takoj sem videl, da sta zainteresirana. Počasi sta začela plavati ob steni proti meni. Prvega manjšega sem pustil, ker je bil pol metra za njim večji, na katerega sem bil skoncentriran. Prvi manjši se je obrnil na dometu, večji pa kot bi šel po njegovi poti, prav tako do dometa puške in se počasi obrnil bočno. Jaz sem sprožil, takoj ko mi je pokazal bok. Videl sem, da je bil zadet po sredini telesa, ampak je ostal na puščici in ne na vrvici. Vedel sem, da moram takoj kontrirati, ker lahko pobegne ob steni v globino, katere dno se ne vidi niti, če se uležeš na 15m. Takoj mi je odvil malo vrvi na mulinelu. Hotel se je skriti v prvo razpoko na cca 18m, ampak sem imel zategnjeno vrvico in je po 2 sekundah splaval izpod skale. Ko sem ga odmaknil iz stene sem vedel, da ne more nikamor več. Škoda, da sem moral oditi domov, ravno sedaj, ko je tako dobro kazalo, kljub zelo mrzli vodi (15°C).

30/05/2023

0 responses on "Januar 2023"

Leave a Message

X
top