Napisal/-a alesn dne To avg 08, 2006 07:11
ugotovil sem naslednje negativne lastnosti določenih kombinacij dvojne elastike, puške in ašte (posamezni problem velja samo za posamezno puško, ne za vse testirane puške z dvojno elastiko):
1. premočan povratni trzaj in s tem povsem nenatančen strel, ki se ga ne moreš (ali pa zelo težko) navadit - v nobenem primeru pa ne moreš hitro in instinkitvno streljat
...razlogov za to je lahko več, predvsem pa gre za puško s premalo mase, ki je opremljena s premočnimi elastikami (morda tudi malo prekratkimi). glede na to, da gre za leseno puško, ki načeloma ima svojo maso, je pa nekoliko kratka za dvojno elastiko - samo 75 cm - si predstavljam koliko večji je ta negativni učinek pri lažjih alu puškah (ali pa celo pri modnem hitu karbonskih puškah!)...morda bi bila konstrukcijska rešitev tudi širša glava, ki delno onemogoča vertikalni pomik gor pri strelu. Je pa res, da je bila ta puška opremljena z 18 mm elastikami, kar se je meni pokazalo za "overpower".
Kar se tiče trdnejšega oprijema - ta gotovo nekoliko pomaga. Vendar trzaja ne izniči, težava pa je v tem, da ne vidiš za koliko si zgrešil (razen, če streljaš na tarčo). O tem je že pred časom govoril tudi mirko K, ko je testiral svojo puško na dvojno elastiko in v morju ni zadel ničesar, težave pa ni mogel odpraviti, ker ni videl, kam gre ašta (zaradi hitrosti izstrelka).
2. domet in probojnost nekoliko manjša od pričakovanega.
...koncept (lesene) večje puške z dvojno elastiko, veliko maso in široko glavo omogoča pri dobrem izboru elastik (debelina, tip in dolžina) ter ašte (dovolj velik premer) zelo velik domet (celo okoli 5 m uporabnega) in veliko probojnost. včeraj sem opazil precej manjši domet pri lesenjači 110 cm in z lastnikom sva se pogovarjala, da so morda elastike predolge.
tako sem ugotovil, da posamezna ašta zahteva svoj točno izbran tip elastike (proizvajalec, debelina in dolžina).
Primer težave: kupiš puško z dvojno elastiko in pripadajočo ašto. greš na dopust, prvi dan ugotoviš, da večino zgrešiš in slabo streljaš. s sabo nimaš drugih elastik in ne moreš ničesar več spremeniti.
izkušeni lovci ki lovijo s puškami na dvojne elastike ponujajo naslednji recept:
- načeloma uporabljati samo elastike med 16 in 17.5 mm
- pri 16 mm gumi je faktor dolžine 3.3 do 3.5 (razmerje dolžina elastike : dolžina puške)
- pri 17.5 mm gumi je faktor 3.15
- pri 18 in več mm je faktor samo še 3.0
- pri težjih aštah (6.75 do 7.5 mm) uporabljajo elastike 18 do 20 mm
Ko bom (in če bom) kupil puško na dvojno elastiko bom pred lovom v bazenu pričel z nastavitvijo faktorja elastike 3.5, ki jo bom po potrebi krajšal. Zraven bom vzel dve različni ašti in preizkusil različne kombinacije. Nenatančna puška z velikim dometom je nekoristna, zato se velja pri tem potruditi. smiselno je tudi imeti s sabo elastiko na metre, tako da lahko hitro izdelaš nove, ustreznejše gume.
ugotovili smo tudi to, da kvalitetne elastike (zelo elastične) precej hitro zastarajo in izgubijo svoje lastnosti. jaz sem s svojo novo puško lovil 50-60 dni in se je domet zmanjšal več kot za tretjino. to sem opazil tudi pri drugih puškah. elastike je torej potrebno redno zamenjati (vsaj enkrat letno), tudi če nimajo nobenih znakov staranja ali poškodb.
kot princip pa seveda velja, da je puška na enojno elastiko veliko bolj natančna od tistih z dvojno, domet pa ni tako bistveno manjši. Dvojna elastika tako po moje ostaja rezervirana za določen tip lova in plena, sicer si nakopljemo samo težave.