STREL V LUKNJO

Treningi, tehnike, namigi, skrivnosti...

Moderator: Daić

STREL V LUKNJO

OdgovorNapisal/-a Primož dne Pe jan 05, 2007 10:11

Navadno sem nekje v čeki in čakam ,da se bo približala riba .Toda veliko krat se zgodi ,da opazim ribo v lukni oziroma pred steno .Direkt strel bi v večini s uničil asto.Če še imam čas snamem eno gumo ali pa prestavim na prvo zarezo, največkrat pa samo preprimem in z roko zadržim gume spredaj na vrhu puške (opzarjam samo v rokavicah in spektro ).
Kaj pa naredite vi ?
Primož
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe jan 05, 2007 10:21

jaz grem takoj gor in snamem eno gumo.

potem se ponovno potopim in streljam pod kotom, tako da tudi z eno gumo ne streljam pravokotno v skalo.

pri tej metodi obstaja majhna možnost, da se riba sicer skrije, a kaj češ.
če pa bi bila riba velika bi streljal z dvema gumama in bi pač tvegal zvito ašto.

večina rib ostane v luknji, kjer je bila. recimo ugor, murena, kavala, vrana, škarpina, škarpoč, tabinja, orada. radovednejše celo pridejo malo bolj k odprtini, ko greš gor in imaš pri potopu lepši strel.
pri šargu bi že bil verjetno problem.

moja 2 centa.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Daić dne Pe jan 05, 2007 12:50

Če je v luknji kaj lepega, velikega, kapitalnega,... potem brez premisleka streljam. Če pa naletim na manjši primerek, vedno izplavam na površje in puško napnem na prvo zarezo ali sedaj pri dveh gumah eno odpnem.

Rajši reskiram eno ribico, samo da ostane asta ravna, saj lahko v nasprotnem primeru z ribolov končan (če nimam v bližini rezerve). Če pa imam v bližini rezervo potem imam zraven tudi puščico, ki jo že 2 leti uporabljam samo za luknje in jo hitro zamenjam.

En primer. Ko sem pred kratkim lovil na Kanarskih otokih se mi ob steni prikaže +1 kg šarg (od špiva puščice do stene je bilo cca. 1m). Puška z dvema gumama bi 100% zvila asto in zato sem počakal na kak ugodnejši strel, ki ga ni bilo. Isti dan sem na daleč zadel +3kg palamido, ki je z zvito asto nebi.

Isto asto sem uporabljal še 14 dni in še jo bom lahko,.... odločit se mora vsak sam.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe jan 05, 2007 13:23

Daić je napisal:
Če pa imam v bližini rezervo potem imam zraven tudi puščico, ki jo že 2 leti uporabljam samo za luknje in jo hitro zamenjam.

tega pa res ne razumem. zamenjaš ašto? :shock: :shock:
se mi zdi precej neverjetno...
vse odvezat, pa zavezat novo, pa streljat, in spet vse prevezat :lol: :lol:

razumem princip z dvema puškama (ena na boji), ne pa tega z dvema aštama. kje pa tovoriš ašto za luknje?
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Primož dne Pe jan 05, 2007 13:30

Vidim ,da se vama malo svita. Kaj pa strel v luknjo kjer ne vidiš konca?
Kaj pa takrat naredit .Takrat ko je čisto nova lokacija in nimaš pojma kaj bo ,ko ustrliš? Ali bo asta odletela daleč not ali pa ne ,pa še po možnosti ,da not komaj spraviš puško.
Primož
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe jan 05, 2007 13:49

Primož je napisal: Vidim ,da se vama malo svita.

ne razumem. se nama svita, ali se nama ne svita. :shock:
daiću se svita po svoje. :lol:

luknje brez konca, ki jih omenjaš, se me stale dveh ašt v lanskem letu in se do nadaljnega odpovedujem streljanju v take razpoke. ponavadi gre v takem primeru za precej ozke razpoke. sem lani streljal velike fratre v eno tako razpoko, ribo sem seveda zadel in to je bilo tudi vse. ostal sem brez ribe in brez glanz nove ašte. ni nobene šanse, da bi jo dobil ven.

Pa še to...
različne ašte različno slabo prenašajo udarce v steno. bolj je žilava, manjša je možnost zvitja. recimo Devoto so še kar za silo. Coralign črne so v hipu zvite. ampak, če streljaš pod kotom ni take hude sile, jaz zvijem le redko katero ašto, sploh v zadnjem času.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

...

OdgovorNapisal/-a pbds dne Pe jan 05, 2007 14:04

alesn je napisal:Coralign črne so v hipu zvite

Probaj z Tahiti INOX Coralign, kaj bo potem?! Ta se ne zvije kar tako! Črne od Coraligna so trdote 160-170 Tahiti pa 210-220, kar je bistvena razlika. Črne sam uporabljam le 6mm in to samo za Brankote pa kakšno orado, drugače pa Tahiti ali pa kaj od Devota se tudi najde.

Drugače je pa za v Luknjo najtaboljša ašta z dvema krilcema, jo garant pustiš tam kjer si hotel. :lol: :wink:

:D LP :D
Uporabniški avatar
pbds
Calvo
Calvo

Re: ...

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe jan 05, 2007 14:12

pbds je napisal:
Probaj z Tahiti INOX Coralign, kaj bo potem?! Ta se ne zvije kar tako! :D

evo, sem te čakal, da se oglasiš! :twisted:

ja, coralign inox tricut je boljša, jasno.
jaz jih sicer ne uporabljam, nisem jih niti preizkusil,
ostali naši lovci pa so kar zadovoljni z njimi.

z dvojnim peresom v luknje :?:
jaz imam dvojno pero samo na največji puški, s to pa ne bi po luknjah...
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Re: ...

OdgovorNapisal/-a pbds dne Pe jan 05, 2007 14:17

alesn je napisal:sem te čakal, da se oglasiš! :twisted:

Jaz sem povedal le kar je res :!: :wink:
Glede dvojnih peres pa lukenj, je bil hec, ker dvojnega peresa res ne dobiš več ven - kartako. Ko se eden zapre, drug sigurno ostaja odprt potem je pa jeba in jok in stok :cry: za ašto :!: :wink:
Upam da bo tega čim manj pa več na ašti kot v luknji :!:

:D LP :D
Uporabniški avatar
pbds
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a Primož dne Pe jan 05, 2007 14:32

Nekaj iz iskušenj velikih lovcev ki ne uporabljajo interneta.
Za luknjo uporabljajte vozel skozi drugo luknjo in vrvico skozi prvo in ne zanke na zadnji luknji in po možnosti vrvico ne najlon . Tako še obstaja velika možnost ,da izvlečete asto z ribo ven ,če lahko pridete do vozla in vlečete na enkrat dve vrvici.Seveda je veliko krat krilce zvito . Dvojno krilce ne pride v poštev. Edino, če imaš res ta pravo ribo(skoraj širša od krilc :?) ,kar je pa sila redko.
Primož
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a Daić dne Pe jan 05, 2007 16:00

alesn je napisal:tega pa res ne razumem. zamenjaš ašto?
se mi zdi precej neverjetno...

Ja res je!!! Čeprav se to zgodi zel poredko, ker imam ponavadi to že pripravljeno na drugi puški. Za luknje uporabljam Coralign črno puščico, ki je ni škoda, sproti jo zravnam. Odkar jo uporabljam se mi več nikoli ne zatakne, Tahiti INOX Coralign pa sem si parkrat zjebal, ko se je zarila v kamen v luknji in sem jo med izvlačenjem na silo 10 krat zvil. Drugače pa vedno uporabljam Tahiti INOX Coralign puščico in sem zelo zadovoln.

Letos sem v luknji brez konca zagledal orado, čez 10min sem uporabil staro črno puščico in ribo potegnil na suho. Orada je imela 1,1kg.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Vrni se na treningi in tehnike