Slabost pri lovu

Treningi, tehnike, namigi, skrivnosti...

Moderator: Daić

Slabost pri lovu

OdgovorNapisal/-a zoppo dne To okt 30, 2007 10:54

Imam vprašanje, ki se mogoče bolj tiče Apnee kot podvodnega ribolova, vendar ker vem da ste na tem forumu strokovnjaki za obe zvrsti in se mi je slabost pripetila ob lovu v plitvini ga zastavljam tukaj.

Kot sem omenil mi je nazadnje (po največ 1h lova) postalo nenadoma rahlo slabo. Mislil sem da me bo minilo in nadaljeval sem z lovom (v plitvini). Slabost ni pojenjala zato sem se odločil da odidem na kopno. Bil sem popolnoma brez moči, rahlo pa sem tudi krvavel iz nosa. Rabil sem kar kako uro da sem si popolnoma opomogel.

Ker imate veliko več izkušenj z lovom in potapljanjem me zanima, če se je komu že pripetilo kaj podobnega in kaj bi bil lahko razlog (tisti dan sem lovil v plitvini na čeko do 5m).

Hvala za vse odgovore!
zoppo
Paglavec
Paglavec

Re: Slabost pri lovu

OdgovorNapisal/-a Ziga dne To okt 30, 2007 11:36

Predvidevam, da si imel probleme s kompenzacijo in je to nastalo kot posledica tega? Ne sme se kompenzirat na silo, poskusiš očistit kanale, če gre in sproti čistit izcedek iz nosa. Če ne gre, se premakneš v čisti pličak in pozabiš na globino za tisti dan. Če pa ni to, pojdi k zdravniku.
Ziga
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne To okt 30, 2007 12:06

Glej, nisi napisal prav dosti.

Ali se ti je to zgodilo prvič?
Je bilo morje valovito? Včasih ko so valovi in ne vidiš dna se zna zgodit, da fašeš morsko bolezen (ravnotežni organ sporoča nekaj drugega kot vidijo oči).
Si se pred ribolovom v redu najedel? Si pred tem užival alkohol? Si premalo spal? Bil dneve pred ribolovom nadpovprečno fizično aktiven? In še tisoč drugih stvari, ki lahko povzoročijo slabost, od tega da nisi dovolj telesno pripravljen in je to imulz "nori glavi", možno, da je slabost posledica večih zgoraj naštetih zadev in še kakšne, .... do tega, da si mogoče resno bolan in je bolje, da s svojim problemom obiščeš zdravnika. Težko ti bo kdo kar tako preko foruma dal kak pameten nasvet ob tako malo informacijah.
Glede krvavenja iz nosa, lahko da je posledica kakšnga forsiranja globine bez ustreznega izenačevanja (če so recimo sinusi zabasani s sluzjo) ali pa je kaj čisto tretjega (če nisi kaj pesnil pri izenačevanju).

LP, Andrej
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a Đuro dne To okt 30, 2007 13:13

Podoben problem sem imel tudi jaz. Sicer sem bolj snorklal ob obali. Opravil sem kar nekaj, ne preveč globokih potopov, do 5m. Takrat je bilo morje rahlo valovito in sem najbrž fasal kakšno milo obliko morske bolezni, tudi ko sem prišel iz vode sem bil rahlo omotičen. Res je da mi kri iz nose ni tekla, vendar sem bil rahlo odsoten!

Kot je že andrej omenil, probaj bolj podrobno opisat in ti bomo morda znali pomagat, če pa se ti to pojavlja zelo pogosto pa ti resno svetujem obisk pri zdravniku!
če bi jaz to vedo...
Uporabniški avatar
Đuro
dupin Flipper
dupin Flipper

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a SanSan dne To okt 30, 2007 13:58

Slabost se lahko pojavi tudi ob splošni izčrpanosti in dehidraciji. Torej premalo hranilnih snovi ali tekočine bosta 100% povzročila slabost. Drugače pa je že Andrej lepo povzel najpogostejše vzroke slabosti.
Jaz bi še dodal težave z izenačevanjem, ki lahko povzroči vzdraženje notranjega ušesa v katerem je center za ravnotežje in pa hladna voda, ki ima podoben efekt. Če si imel slučajno še malo vneta ušesa se lahko to zelo hitro zgodi in glede na to da ti je iz nosa tekla kri je čisto možno, da je kaj od tega.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a zoppo dne Če nov 01, 2007 11:16

Hvala za odgovore.

Omenil bi še da se mi je to zgodilo le enkrat, in ni bilo posledica kompenzacije (tisti dan nisem izvajal globinskih potopov ampak sem lovil v plitvini), prav mogoče pa je da sem dobil kakšno milejšo obliko morske bolezni, ker je bilo prisotno rahlo valovito morje. Vsekakor bom v primeru, da bi se mi stvar ponavljala obiskal zdravnika vendar kot sem omenil je bil to enkraten primer, ki pa mi je dal misliti kako neugodno bi lahko bilo če bi se mi (ali komu drugemu) slabost zgodila ob kaki steni dlje od čolna ali dostopa do obale. Neprijetno. :?

Še enkrat hvala za skrb. :)
zoppo
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Ziga dne Sr nov 07, 2007 12:55

Saj ne rabiš delat globokih potopov, dovol je da greš parkrat na 2m in ležiš dol brez da bi izenačil(ker pač trenutno ne gre
ali pa si pozabil), govorim ti iz izkušenj. Se mi je zgodilo, da nisem mogel izenačit in sem vseeno forsiral dvominutno čeko na 3m globine in ko sem prišel na površino je pritisk popustil in je manjkalo čisto čisto malo pa bi bil blackout, black je bilo že vse :| ...ni se za zajebavat.
Ziga
el Tonno
el Tonno

Vrni se na treningi in tehnike