sipa za panulo??

Tehnika, vabe, oprema in še kaj...

sipa za panulo??

OdgovorNapisal/-a polda180 dne Po jul 02, 2007 22:37

Zanima me ali bi veljala za panulo tudi sipa? Tega nisem nikjer zasledil.
Letos sem jih kar precej dobil z ašto brez streljanja. Tudi prebodena je bila še dost časa zelo živa. Zato me tud zanima ali bi takšne tudi veljale za panulo.
Bom letos prvič probal kaj sem se tu gori od vas naučil o panuli. Verjetno se tudi lignji in sipe vlečejo z dvema trnkoma en v sprednjem delu in en v zadnjem.
Imam tomos 4 motor ko vlečem ga je verjetno treba vlečt čim počasneje, to o 4 vozlih se lahko na glavo stavim pa ne trofim kolk je to hitrosti.
Zanima me še ali ste že sprobali varijanto ko vlečeš večer tisto napravo z umetnim rakom za hobe. Se s tistim res tolk dobi.
Na dopust grem letos prvič na Hvar Basina ( dobil sanjski apartman na samem 30 m od morja, večer bo ribičija kar iz terase ). Ali ima kdo kaj izkušenj od tam z panulo.

Hvala za odgovore
polda180
Nemo
Nemo

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Tuna dne To jul 03, 2007 10:15

Sipa je kot vaba za predatorje kot so zobatec, gof, lica, slabša kot lignja ali igla. Dobra je za morske pse, posebej za modrulja in tudi lisico. Sigurno pa se da kaj ujet (da se tudi na rapalo :wink: )

Če bi lahko izbiral, bi sigurno vzel najprej lignjo ali iglo, potem mogoče prej živo skušo ali šaruna, pauka. Razen v spomladanskih mesecih ko se drsti je sipo težje ujeti kot lignja.

Lep članek je v italijanščini na to temo, če kdo zna italijansko.
http://www.biggame.it/fishing/cefalopodi/seppia04.htm

Ţuna
Uporabniški avatar
Tuna
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a polda180 dne To jul 03, 2007 21:08

Hvala Tuna!
Sam osebno pa mislim ,da mi je vedno dost lažje dobit sipo naj bo na ost ali rapalo. Lignja sem dobil le enkrat pa še takrat velik primerek katerega ni pod razno nebi dal na trnek pa, da se mi potem ribe smejijo.
A pauke se tud da za panulo. Sam če je živ ga ni pod razno nebi kedro mam preveč sebe rad.

LP
polda180
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a AndrejV. dne Sr jul 04, 2007 06:43

Lep pozdrav

Kot je že Tuna napisal, je za zobatca najboljša vaba ligenj, sledi iglica in nato ostale ribe. Sipo sem kot vabo uporabil 2 krat in obakrat brez uzpeha, čeprav sem se vozil čez lokacije, kjer so zagotovo bili zobatci. Če imaš srečo, lahko zobatca uloviš tudi na umetno vabo, mrtvo vabo, ..., pravi vabi, ki skoraj zagotavljata uspeh pa sta živi ligenj in živa iglica.

AndrejV.
AndrejV.
Paglavec
Paglavec

Re: sipa za panulo??

OdgovorNapisal/-a AndrejV. dne Po jul 30, 2007 07:23

Lep pozdrav.

Po novih izkušnjah moram spremeniti prejšnjo trditev, da je sipa slaba vaba za lov zobatcev. Na hitro bom opisal dogodek.

V začetku tega meseca sem za 3 dni uspel skočiti do Pule. Seveda sem želel preveriti tudi, če so zobatci še vedno tam, kjer smo se zadnjič srečali lani. Ker Nataša (žena) še ni bila nikoli zraven, ko sem ulovil kakšnega, sem želel to spremeniti. Tako sem zgodaj zjutraj odšel lovit lignje in ob svitanju javil Nataši, da imam 2 lignja in eno sipo. To ni obetalo bogatega lova ampak vseeno sva se odločila, da bova probala. Ko sva se pripeljala na izbrano pozicijo sem v vodo spustil prvega lignja in dal najlon v njene roke, jaz pa sem peljal po znani poti. Na vprašanje ali bo čutila, ko bo zagrabil zobatec, je odgovoril eden kar sam. Po slabi minuti je v lignja zagrizel zobatec težak čez 5 kg, ki ga je Nataša s težavo zvlekla do čolna. Ko sem ga hotel zajeti v mrežo, pa je se je odhaklal s trneka in padel v vodo. Vendar se zobatec, ki ga potegneš tako visoko ne more potopiti takoj in končal je v čolnu. Obrnil sem čoln in drugega lignja spustil v vodo. Tudi za tem se je hitro zagnal zobatec, ki pa je bil uspešen in je odnesel lignja. Tako nama je ostala le še sipa. Kljub temu, da s sipo nisem imel dobrih izkušenj sem jo nataknil na trneke in spustil v vodo. Pot sva ponovila in takoj se je ulovil zobatec. Ker ga Nataša ni dovolj hitro dvignila od tal se je uspel skriti ob skale in zataknil najlon, ki pa sva ga uspela osvoboditi in tudi ta zobatc dobrih 3 kg je končal v čolnu. Ko sem urejal pribor sem ob čolnu v vodi zagledal sipo. Tisto sipo, s katero sva pravkar ulovila zobatca. Verjetno je s trneka padla malo preden sem zobatca potegnil v čoln. Kakorkoli, polovil sem jo z mrežo in dal v vedro vode. Čez čas je začela plavati in tako sva jo ponovno nataknila na trneke in spustila v vodo. Na znani poti je nato Nataša ulovila še tretjega zobatca. Tako izrekam opravičilo sipam in jih bom odslej, upam, uspešno uporabljal kot vabe za zobatce.

Čiščenje takšnih rib vedno pritegne kakšnega poznavalca. Tudi tokrat se je našel eden. Ko sem mu razložil, da je vse tri zobatce ulovila žena in da je ona prišla lovit šele zjutraj, jaz pa sem za lov porabil še del noči je zaključil, da je poleg znanja uloviti ribo potrebno vedeti tudi to, kdaj se splača lovit.

Sedaj odhajamo na morej in upam, da se bom z njega vrnil še s kakšno zgodbo.

AndrejV.
AndrejV.
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Sr avg 01, 2007 06:54

Zdravo Andrej V..
Sedaj verjetno že veselo loviš riibbiicceeee :) .
Ko sem bral prejšnji tvoj zapis na forumu, sem bil kar jezen in bo treba razmisliti, kaj s tabo. Namreč tvoji ulovi so res fenomenalni, če bo sedaj pričela še žena pa lahko zapremo štacuno.

Lepo lepo. Boš obesil še kakšne slike. Lahko mi jih pošlješ in jih bom jaz pripel pod novo fotogalerijo.

Lep pozdrav. Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a alesn dne Ne avg 12, 2007 15:10

AndrejV z lahkoto dokazuješ, da smo podvodnjaki navadni revčki. Bilanca ugrizov in uspešnih prijemov tvojih zobatcev je že prav strašljiva. Bravo in kar tako naprej, tudi za Natašo - sigurno jo je sedaj hudo zagrabilo! Da ne boš obžaloval, da si ji kdaj pokazal, kako se reči streže! Boš v prihodnje lahko samo še lignje (in sipe) zanjo lovil! :lol: :wink:
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Vrni se na panula