Ribolov iz čolna

Tehnika, vabe, oprema in še kaj...

Ribolov iz čolna

OdgovorNapisal/-a Pino007 dne To avg 21, 2007 18:36

Pozdravljeni!
Prebral sem kr nekaj člankov o panuli, tudi tiste od g. Andreja V., in vsi so bili zelo zanimivi. Ta način ribolova me je zelo navdušil in letos moram poiskusit srečo. Problem pa je da sem pa čisti začetnik, ker se tiče panule in prosim, če si kdo vzame toliko časa, da mi razloži osnove oz. mi da informacijo, kje se naučiti oz. prebrati teorijo. Se pravi kak laks uporabiti, koliko obtežiti da se ne dvigne preveč, kako navezati ipd. V bistvu kako zadevo pripraviti za lov.
Zanima me tudi kaj se da vloviti s plastičnimi ribicami, če sploh kaj, ki jih vlečeš pod gladino, kak meter do 2, in s kako brzino čolna se vlečejo te vabe.

Najlepša hvala za odgovore!

Lp, Jure
Pino007
Paglavec
Paglavec

Re: Ribolov iz čolna

OdgovorNapisal/-a Pino007 dne Sr avg 22, 2007 06:46

....sem brskal in iskal po netu, pa mi stvar že postaja malo bolj jasna...sicer le teoretično, ampak vaja dela mojsktra...
Vseeno hvala za kake informacije...
Lp
Pino007
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne Sr avg 22, 2007 08:07

Mogoče poglej raje na

http://www.ribiska-zveza.si/forum/

tam je precej več ribičev, ki lovi iz čolna.
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Po avg 27, 2007 12:24

Pozdrav panulaši.
Prejšnji petek sem se oglasil pri Borutu Kamšek, ki se je predstavil na našem forumu, sedaj že potapljač tri zvezdice. Pokazal mi je slike iz svojega letošnjega lova s panulo.
Kupil si je vso boljšo opremo. Pri začetkih je imel pomoč in zelo veliko "srečo". V narekovajih zato, da ne bi kdo spet grozil z kakšno cenzuro, bil bol papeški od papeža. Res je dobil tri izjemne ribetine. Rekel mi je, da je tudi trikrat samo poizkusil (če sem ga prav razumel) in stalno bil zelo uspešen.
Prvič je dobil gofa tam okrog 30kg, ki se mu je snel, ker na čolnu niso imeli pravih pripomočkov za dvig iz vode. Hrani pa posnetek ribe na površini, ki dokazuje da kile niso ribiške.
Nato je ulovil zobatca tam čez 7kg in še lico 16 kg.
Skratka, s super ulovi, vsakega posebej bi bil vesel vsak od nas. Na tri takšne ulove pa že gledamo malo z lubosumjem.

To pišem zato, ker se ni nič javil in ga provociram, da še sam pove kako in kaj, ter obesi kakšno slikico film, da boste ljubosumni še drugi.

Bravo Borut in še enkrat čestitke.

Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Daić dne Po avg 27, 2007 17:13

Hočemo slike!!!

Borut vsaka čast. Kaj povabilo za Senj še velja? :lol:

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a alesn dne Sr avg 29, 2007 17:23

Borut...no, to je pa super.
a si nabavil viško panulo? si jo naredil sam ali si vzel kupljeno?
na kaj si ujel te zverine? lignje?
no, malo se pa le potrudi in kaj napiši!
kar tako naprej!
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Kamšek Borut dne Pe avg 31, 2007 08:49

Evo me zopet na forumu,pozabil sem geslo pa zaprosil na novo pa ta mašina mene ne razume ali pa jaz nje ne in sem na novo registriran pod obrnjenim imenom prvo priimek pa potem ime, to mi je pa ratalo.
PANULA......Začetek je sledeč:Prijatelj izkušen ribič Miha (Vulpinus) me je inštruiral,šel sem z njim v trgovino po orodje,vse skupaj mi je prvič zvezal in meni je bilo že to preveč za zapomnit...vozli za trnek pa vozli za čuvaja(svinčena utež)pa neki vrtljivčki v več dimenzijah,karabinčki pa še ena palica za iglice pa piškafonda za lignje in na koncu navodila za lov(več kot pol pozabil takoj).Enkrat sem šel z mojo Jurko(Beneteau Antares 620+Yamaha 115- fischerman kao) do njega in smo na tisti trakec ujeli iglico pa jo je pripel (živo)na trneke in neke gumice pa glej kakšen kot ima najlon na gladino in kakšna je hitrost pa boš vedel kako globoko je iglica.HVALA VSE VEM ,NI PRUBLEMA......KAO
Dopust Sv.Juraj: Zdaj imamo pa poleg Jurke še opremo za ribolov zdaj pa bo.Zjutraj je našo ekipo nemogoče postavit v vertikalo torej bomo lovili čez dan ali pa moram to počet sam,kar pa za začetek nisem upal....čoln upravljat palice zadaj ....preveč za začetek.Ob 10h na čolnu vsa ekipa ženka,prijatelj Tine brez ene noge ,njegova žena(ženske z novimi fotoaparati še niso znale slikat ali filmat).Iglic smo imeli v pol ure za večerjo ne samo za lov.To so bile prve iglice ki sem(smo) jih ujel kdajkoli.Prvič sem iglico pripel na panulo in prvič sem to celo rištungo vlekel za seboj po vodi.Plov imo proti jugu mogoče kakšno miljo in pol do dve že dobro uro in ,ker nismo neki ribolovci je ekipa sklenila ,da gremo na kopanje.
Ustavim Jurko ugasnem motor globina med 25 in 30 metri 50 m od obale uvala Dumboka.Čuvar je padel na tla(saj tam je mulj vem iz tauharije,iglica je pa tako v vodi ne bi smelo bit hujšega pa to je tako proba če nam bo vse skupaj sploh šlo).
Konec kopanja ,kapitan je živčen,ker je rzmišljal,da bi se iglica lahko zapletla itd...In šment svinec je zapel za dno,pčasi poskušam povleč v več smeri in mi ga uspe rešit in ostane na sistemu.Ni minila minuta plovbe,ko spet zapnemo za dno,poskušam navit najlon pa se vrti samo ročica ,rola pa nič.V naslednjem trenutku to dno začne potovat proti zahodu stran od obale in mi odpelje cca tretjino najlona (600 m ga je prijatelj namotal na rolo).Po približno dobre pol ure garanja (pa jaz nisem telesno šibak)zagledamo pošast na globini 5-10m,katero vlečem gor....pa to je delfin....ne morski pes...ej kaj bomo pa zdaj naredil ...ali je gaf na čolnu...ni ga ....pa saj smo šli sam mal probat.......ali je kakšen nož.....ni samo tamala olfa pa en majhen šraufenciger.....Na površju se izkaže da je gof cca1.5 m ali malenkost več,debel verjetno od 30 do 40 kg težak mi pa ne vemo kaj z njim......panika vsi se tresemmo,le da ženkici vse skupaj snemata in fotografirata.Tinko poskuša z roko prodret v škrge,jaz vlečem najlon(preveč),po nekaj časa božanja in vlečenja ob stopnicah Jurke je bilo očitno gofu dovolj opletel je z glavo prerezal najlon in na pol crknjen poooooočasi odšepal v globino.
No zdaj se bomo pa zbudili ...to so sanje ...nočna mora....saj bo vse v redu.....Vraga vse je res ,vsi se tresemo....presenečeni ,prestrašeni,panični......ampak v aparatih je vse dokumentirano in pregledujemo posnetke spet in spet.....pa saj bo mu lahko zanko dali okoli repa...pa saj biga s šraufencigarjem zaklali...tralalalalalalalalalala,bi,bi,bi zakaj pa nismo????? To je bilo prehudo za prvi ulov,naša pričakovanja,izkušnje,red,opremo...itd
Hej vsi Kako se sliko pripne tukaj zraven,da zaključimo prvi ribolovni dan in nadaljujemo z drugim.?????
Priponke
gof 2 skrčena.JPG
kukšen je...........
gof skrčena.JPG
primerjaj Yamaha 115 pa še bližje je
Zadnjič spremenil Kamšek Borut, dne Ne sep 02, 2007 07:14, skupaj popravljeno 5 krat.
Kamšek Borut
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Tomsy dne Pe avg 31, 2007 09:00

hi, hi ta zgodba je pa tako neverjetna, da je sigurno realna... ker tako je res ponavadi v življenju, .... pa saj grem samo probat ... zapomni si tega velikana, .... ponavadi pol ko greš "zares" lovit ni ribe nikjer...

svaka čast, če ste uspeli posnet, pa podeli še z nami kakšno slikico ali filmček....
"V življenju ni težav, so samo izzivi ..."
Uporabniški avatar
Tomsy
dupin Flipper
dupin Flipper

Kraj: Always bellow the surface...

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Pe avg 31, 2007 09:12

Zdravo Borut

slike slike ... :) zanimiva zgodbica. Kot je Tomsy rekel: ko se bo šlo zares lovit nebo nikjer nobene ribe verjetno.

Glede pripenjanja slik poglej tukaj: http://www.h2oteam.com/potapljanje-obve ... m-t48.html

Če bi pa rad uspsobil svoj stari račun pa se mi oglasi na moj mail. Lahko mi kar pošlješ geslo, ki ga želiš imet na starem računu pa ti bom jaz nastavil.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Kamšek Borut dne Pe avg 31, 2007 10:21

Evo tudi slikice so mi ratale gor pripet,sam so bolj majhne preveč sem jih zmanjšal.....
Zubatec mislim ,da naslednji dan......ne vmes sem šel domov nekaj uredit..ne vem.... naslednji lov...ok
Ker nam je včeraj uspelo gofa velikana ujet pa danes sigurno ne bo nič...gremo tauhat na potopljen nemški desantni čoln med Jurajem in Lukovim,pa moja gospa Mirica teži,ker se ne potaplja,da bi še ribe lovili...OK
Ujamemo eno samo iglico...na tauh....iglica preživi ves ta čas...gospa ji menja vodo mi tauhamo...iz tauha ven...eno travarico pa pripnem iglico na panulo in hazardiram pri tleh izgubim dva svinca čuvara pa počasi proti domu...pred Račo -kampom na 25-30 m prime ribica vlečem ,kot iglico iz vode 5 minut in že je zubatec 78 cm dolg in 7,46 kg težak na krovu...tokrat smo imeli s seboj DVA gafa, kladivo, sekiro, zanko za obešanje, velik nož.......če bi bilo treba že v vodi naredimo kremenatle ampak ni bilo treba ker smo ujeli majhno ribo....šele v vasi ob začudenju vseh navzočih ugotovimo,da je tole tudi hud ulov..........pa še nekaj slikic...........ob 21h je bil že v naših vampih,pa sosedovih itd
Priponke
zubi pa Jure 1.JPG
še kr ribica,tud naš Jure ni prav majhen
zubi čiščenje.JPG
tudi v mojih rokah še kar izgleda
pečekurc Damijan in zubi.JPG
za foušarijo podžigat.....tegale se pa malokdo brani.....glava je pa v brodetu .hudoooooooooooooo.....
Kamšek Borut
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Kamšek Borut dne Pe avg 31, 2007 10:50

Ne bom več pisal,ker to pa sploh ni več res.......pa moram,ker smo jo ujeli po napaki....
Lovimo gofa in to kar tistega ,ki je zadnjič noter ostal...ženka moja Mirica ,hči Tjaša in jaz.
Jaz skrbim ,da smo z panulo na sredini globine.....Tjaša vozi barko(ima izpit in to slovenski,tudi Mirica)..na moje pripombe ker zavija levo desno in mota krmilo preveč spusti surlo in gre na streho se sončit ,ker sem nemogoč in sploh....naslednji krmilar Mirica zgodba se ponovi....pa sam furaj če si tolk pameten ........
Avtopilot...za vratom daljinec +- 10stopinj kursa ,gledam v kabino na globinomer in karto in rolam panulo gor in dol.mimo se priglisira kolega inštruktor potapljanja in se reži a ste že kaj ujeli ha ha ha ....
zalutam na plitvino od 5 m skoraj zapeljem na obalo,ker ima daljinec zamik in ne zavije tako hitro kot bi hotel pa še z svincem zapnem dno ...to se hitro odpne skoči višje naslednji trenutek pa na koncu panule žvizne v zrak lica.....
Nihče več ni skregan....... žena fura na odprto,hči ima gaf v roki jaz pa motam lico k sebi....ovijemo okoli ene kante od mreže in za seboj potegnemo lico s kanto ,ki se že potaplja ,ugasnemo motor, zavoro na roli spustim dokler se ne ustavimo ,jo spet zavrem in kaj zdaj..........z palico nas vse skupaj vlečem do kante in lice, gafam lico in kanto v čoln osvobodim kanto in jo vžem nazaj.128 cm 16 kg 25 dkg..........BEZ GREŠKE bi rekel domačin Gajo.Slikal tega ni nihče ker ja bila situacija večplastna(veoma složena) TO JE TO DRUŽBA................... OD TAKRAT PA DO DANES VEČERJAMO SAMO IGLICE in NA PANULI TUDI.................. ŠE IGLICA. http://www.youtube.com/livartis
Priponke
lica skrčena.JPG
TO PA RES NI VEČ RES
Zadnjič spremenil Kamšek Borut, dne Pe avg 31, 2007 17:00, skupaj popravljeno 3 krat.
Kamšek Borut
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Pe avg 31, 2007 11:16

Opa.. tebi pa to gre Borut. A to je samo začetniška sreča al misliš to zdaj večkrat ponavljat? Ker pol bom jaz večkrat pri Senju tauhal :P .
Bravo!
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Kamšek Borut dne Pe avg 31, 2007 11:39

Bom definitivno vztrajno ponavljal kar je v mojih močeh,če se me bo pa neptun usmilil vsake toliko časa bo pa tudi ok,vsekakor kadar taka reč pride na krov je večerje za 10-30 ljudi ....no problemo kar v Juraj čimvečkrat...meni že za posel časa zmanjkuje zaradi mojih veleaktivnosti tam doli................. ALI BI KDO PREVZEL MOJO FIRMO::::::::MEN SE NE LUB VEČ DOMA BIT :wink:
Zadnjič spremenil Kamšek Borut, dne Pe avg 31, 2007 12:15, skupaj popravljeno 1 krat.
Kamšek Borut
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe avg 31, 2007 11:52

hude so te panulaške zgodba, še najbolj zato, ker so resnične in potrjene s fotkami.
kaj bomo zdaj mi ubogi lovci podvodnjaki naredili? :argue:
panulaši novo opremo iz trgovine, prvič v morje namočit in taki ulovi... :wow:
no, pa srečno tudi v prihodnje! :clap:
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Pe avg 31, 2007 12:06

Ko pišeš novo sporočilo imaš na desni smeškote. Samo klikni ga in ti bo dodalo neke čudne znake v tekst, tisti se pol v smeškote spremenijo. :idea:
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Kamšek Borut dne Pe avg 31, 2007 12:13

ja ok to mi je naredil pa nisem vedel da pol rata tapravi.....kako filmček spravim na forum...je hud ko strela in smešen,prav od gofa ma pa ful mega......podatkov.....al se pa zmisl kako narest da bojo imeli dostop do te smešnice,Hvala.Če pa ne gre pač ne gre. :?
Kamšek Borut
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Pe avg 31, 2007 12:39

Nalaganje filmčkov je malo težje. Bom enkrat napisal bolj natačna navodila zaenkrat pa poskšaj če bo šlo tako. Idi na stran http://www.youtube.com/signup in se registriraj. Moral boš še aktivirat račun, sledi navodilom.

Ko se boš lahko prijavil v youTube boš videl na desni zgoraj v drugi vrstici piše "upload". Odpre se ti en kratek obrazec za naslov opis in podobne zadeve. Ko to izpolniš klikneš na "upload a video" in pol ga lahko izbereš z tipko browse in pol potrdiš z "upload video". Pol pa čakaš kake pol dneva da se vse uploada :gdrool: .

No nalaganje je odvisno od velikosti datoteke. Naložiš lahko največ 10min videa oz največ 100mb. Poskusi če ne pa boš nekako do mene spravil. Če bo treba bom ti pa razložil kako se zmanjša.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a lasulja dne Pe avg 31, 2007 13:39

:lol: :lol: :lol: Dobra štorija, sem se kar nasmejal.
Bravo, pa kar tako naprej
lasulja
el Tonno
el Tonno

Kraj: vipavska dolina

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne Pe avg 31, 2007 14:00

Kaj naj napišem drugega kot - fenomenalen začetek panulaške kariere. Upam, da bo dolga in uspešna. Resnično zavidanja vredne prigode in seveda ulovi. Dober prijem še naprej.

Mogoče malo izven konteksta, pa vendar sem mi zdi primerno, da napišem, da se ravno na Borutovem primeru vidi bistvena razlika pri uspešnosti začetnikov pri podvodnem ribolovu in ribolovu s palico. Pri ribolovu s palico, če ti nekdo pokaže kako, s katero vabo in na katerem mestu, imaš z malo sreče bistveno večje šanse da kaj ujameš (čeprav če ujameš tri take ribe to več ni sreča), med tem je pri podvodnem ribolovu to bistveno težje, lahko si nabaviš najboljšo opremo, pa kolega te pelje na najboljšo pozicijo, ...na koncu je odločilno to, da moraš sam priti ribi dovolj blizu in če nimaš izkušenj ... je niti ne vidiš. Seveda se tu in tam pojavijo kake samomorilsko razpoložene trofejne ribe, ki jih uplenijo začetniki, da bi pa 3 trofeje v nekaj zaporednih dneh ujeli to pa ni šans.

LP, Andrej
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a Kamšek Borut dne Pe avg 31, 2007 15:15

Sandi hvala že louda zdaj je 20% čao
Kamšek Borut
Paglavec
Paglavec

Naslednji