Ribolov iz čolna

Tehnika, vabe, oprema in še kaj...

Re: Ribolov iz čolna

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe avg 31, 2007 15:22

mrandrej je napisal:Mogoče malo izven konteksta, pa vendar sem mi zdi primerno, da napišem, da se ravno na Borutovem primeru vidi bistvena razlika pri uspešnosti začetnikov pri podvodnem ribolovu in ribolovu s palico. Pri ribolovu s palico, če ti nekdo pokaže kako, s katero vabo in na katerem mestu, imaš z malo sreče bistveno večje šanse da kaj ujameš (čeprav če ujameš tri take ribe to več ni sreča), med tem je pri podvodnem ribolovu to bistveno težje, lahko si nabaviš najboljšo opremo, pa kolega te pelje na najboljšo pozicijo, ...na koncu je odločilno to, da moraš sam priti ribi dovolj blizu in če nimaš izkušenj ... je niti ne vidiš. Seveda se tu in tam pojavijo kake samomorilsko razpoložene trofejne ribe, ki jih uplenijo začetniki, da bi pa 3 trofeje v nekaj zaporednih dneh ujeli to pa ni šans.

Zelo dobra in tehtna observacija, AndrejM. Vidiš, mene pa po svoje ravno to zanima - da je pri našem PL tako težko priti na trofeje. Izkušnje, vrhunska pripravljenost, dobra oprema, pravi kraj in še veliko dejavnikov, ki se morajo pokriti, tudi športna vidik je zelo pomemben, forma, počutje itd. Saj ne, da bi bili ti dejavniki odsotni pri panuli, so pa drugačni. Panula zahteva dodelanost tehnike, PL pa zraven tega še telesni, fizično-športni vidik. (Zato pa jaz pravim, da se bom lotil panule, ko ne bom več mogel tauhat. Čeprav, ob takih ulovih fantov si mogoče premislim že prej!)

No, čeprav je najbrž Borut med panulaši začetniki najbrž vendarle bolj izjema kot pa pravilo. To bi AndrejV morda lahko povedal.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Kamšek Borut dne Pe avg 31, 2007 15:44

Hej družba....pa jaz sem povsod izjema,ker mi je všeč različnost in inovativnost......imel bi tudi vw kombi ker se mi zdi najboljši pa imam sprinterja,ker onega že ima moj brat.Pa še nekaj....tule kjer sem jaz kao lovil so mi domačini,ki so mi povečini naklonjeni povedali da tu pa res ne bom nič ujel,naj grem na ono stran rab grgur baška itd...kaj šele bo ko tam začnem furat....... :D
Kamšek Borut
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne Pe avg 31, 2007 15:49

alesn je napisal:Zelo dobra in tehtna observacija, AndrejM. Vidiš, mene pa po svoje ravno to zanima - da je pri našem PL tako težko priti na trofeje. Izkušnje, vrhunska pripravljenost, dobra oprema, pravi kraj in še veliko dejavnikov, ki se morajo pokriti, tudi športna vidik je zelo pomemben, forma, počutje itd. Saj ne, da bi bili ti dejavniki odsotni pri panuli, so pa drugačni. Panula zahteva dodelanost tehnike, PL pa zraven tega še telesni, fizično-športni vidik. (Zato pa jaz pravim, da se bom lotil panule, ko ne bom več mogel tauhat. Čeprav, ob takih ulovih fantov si mogoče premislim že prej!)
No, čeprav je najbrž Borut med panulaši začetniki najbrž vendarle bolj izjema kot pa pravilo. To bi AndrejV morda lahko povedal.

Se strinjam, da je Borut prej izjema, ker tudi pri panuli moraš napraviti večino stvari prav, da je uspeh zagotovljen, vendar če ti to nekdo pokaže in te nauči, je ob ustrezni kilometrini z nekaj sreče uspeh zagotovljen. Pri podvodnem ribolovou lahko celo leto treniraš, pogledaš vse filme 10x, imaš najboljšo opremo ki se jo da kupit, pa je malo verjetno, da boš na sezono ujel tri take ribe kot Borut, še po 10 letih prakse je to bolj kot ne slučaj.
Recimo, enostaven primer je ribolov iz čolna. Če te nekdo kot popolnega analfabeta pelje na pravo pozicijo s pravo vabo ob pravem času boš sigurno ujel kakega arbuna/bukvo/fraterca, ..., to je preverjeno, ker jih moj 5 let star sin ujame in to po dva naenkrat. In tu vidim bistveno razliko, podvodni riblov je res zelo zelo zaj...n način za ujet ribo, po drugi strani pa je perspektiva - pogled čisto drugačen, ves čas se nekaj dogaja in če znaš opazovat je popolnoma drugače, kot stat na enem koncu ribiške palice (čeprav je tudi to po svoje zanimivo).
Mogoče bo pa res treba začet kombinirat, malo panule in malo podvodnega ribolova.

LP, Andrej
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a Kamšek Borut dne Pe avg 31, 2007 15:55

se strinjam na podvodni ribolov greš pogledat kaj dugaja...pol pa s panulo čez teren :?http://www.youtube.com/livartis
Kamšek Borut
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Pe avg 31, 2007 22:01

Super. Vidim da ti je uspelo naložit filmček. Pol so bila moja navodila še kar ok čeprav v napačni temi :).

Pravi naslov je pa tale http://www.youtube.com/watch?v=WvIVcPJ0MMY

in pol lahko ta WvIVcPJ0MMY vstaviš v youtube gumbek in dobiš tole:
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Kamšek Borut dne Ne sep 02, 2007 07:03

Hvala Sandi za dokončanje...zdaj pa lah gledajo vsi,kako se ne gre na ribolov.
Kamšek Borut
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Tuna dne Ne sep 02, 2007 21:56

Pa kaj fantje niste imeli nobene puške na barki? Taki lovci... :twisted: Moj kolega je tuno s puško ustrelil :realmad: , ko jo je privlekel do čolna in jo je dobil ven.
Sicer pa čestitke, odličen ulov. Bi rekel začetniška sreča, ampak ti pa da poleta da nadaljuješ s to tehniko. Le tako naprej. Puško pa v omaro - na barki :wink:

Tuna
Uporabniški avatar
Tuna
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a Kamšek Borut dne Po sep 03, 2007 06:43

Lep pozdrav Tuna .....ali si prebral članke na obeh straneh.....Čao :wink:
Kamšek Borut
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Po sep 03, 2007 07:45

Zdravo Tuna

Malo offtopic... lep članek v Val navtiki. Za vse, ki še ne veste, v Val navtiki je na straneh 102-104 članke o Robertu Lipovcu - Tuni.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Po sep 03, 2007 08:07

Da še se jaz zahvalim, ker je Borut sprejel provokacijo in tudi z ostalimi podelil zgodbo o svojih začetnih ribolovnih uspehih in javno čestitam za super ulove.
Glede sreče pa bi rekel tako, pri teh arhipelagnih ribah, je več sreče kot pri ribah od skale, obale. Je pa pomebna tudi iznajdljivost, kateri je ponavadi pogoj znanje, poznavanje, ter seveda tudi nek instinkt. Poznam zgodbo o človeku, ki je v Zadru s puško lovil takše gofe, lice in brancine s puško, pa niti plavati ni znal. Lovil jih je tako, da je ležal na platoju suhega doka, ki je bil potopljen 30 - 50cm pod vodo. Človeška iznajdljivost ne pozna meja.

Še enkrat Borut čestitke. Pa še drugič več sreče.

Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Daić dne Po sep 03, 2007 08:37

Borut čestitam za res super ulov!!! Si kar predstavljem kako ste ga zafeštali. Komaj včeraj zvečer sem našel čas, da sem si prebral poste in moram priznat, da se mi je zaluštalo lovit s palico,.... PL bo zame vedno šport št. 1, tu pa tam, pa bi sprobal tudi panulo.

S panulo je lov res uspešnejši po kilaži vlovljenih rib. Samo drugim užitkom, ki jih doživim med PL, pa se ne bi odpovedal kar tako. Za sebe vlovim vedno dovolj. Tudi najbližji kolegi so ponavadi siti. Če bi lovil s panulo, bi pa s časom nahranil še širši krog prijateljev. Iz tega vidika mi PL povsem zadostuje. Po resnici povedano pa me mikajo trofeje, ki jih pri PL vloviš redkeje.

Borut, eni so pač rojeni za določene stvari. Po mojem pri tebi ne gre samo za srečo. Na teh lokacijah si s SCUBO pretahal vsak košček obale. Če bi se jaz sam lotil lova s panulo bi najprej obiskal 2-3 lokacije, ki jih poznam iz PL.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Po sep 03, 2007 10:30

Zdravo Robert - Tuna, daj ti nas še "razburi" s tvojimi letošnjimi ulovi, meda se tune lovijo bolj jeseni, boš kasneje še enkrat.

Upam, da bo tud Andrej V. odkril, nam predstavil svoje ribolovne dosežke.
Potem pa upam lahko vržemo puško v koruzo in začnemo loviti s palico (panulo) in pivo v roke, kot je rekel Robert.

Andrej
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Tuna dne Po sep 03, 2007 20:02

Ma ni bilo nevemkaj.

Začelo se je odlično, prvi izhod in takoj tuna 80 kil, potem nasledni izhod albakor 10 kil. Potem sem na naslednjem izletu izgubil tuno okoli 200 kil ob 22h po dveh urah borbe v kompletni temi - zaradi svoje neumnosti. Ko sem jo privlekel do barke (borba iz stola) in jo je šel sin gafirat sem imel malo preveč predvrvice v vodi, riba je ušla pod barko in pretrgala. Nadalje smo ujeli še eno 50-kilsko in enega igluna 25 kil. Drugo je bilo manjše in ne bi našteval. Gofa nobenega, ker jih nisem niti lovil.
Lovil sem samo tune in to v mirovanju. Posebnost letošnjega leta je ta, da sem ujel čisto vse tune iz roke - na meter od barke, kar je bilo najbolj razburljivo, ker sem jih videl kako se hranijo in kako so vzele vabo.

Bilo je precej vetrovnih dni in nestabilno vreme, ko nisem mogel na odprto, kar je razlog za relativno slab ulov.

Ni pa še konec sezone

Tuna
Uporabniški avatar
Tuna
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne To sep 04, 2007 08:25

Ja super Tuna.
Sedaj si nam pa vsem zavezal ... . Imaš kakšno fotografijo, daj da vidimo kako zadeva izgleda.

Andrej
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Kamšek Borut dne To sep 04, 2007 12:53

Zanima me,ker že spremljam vreme v SENJU za konec tedna,da bi šel lovit.Kako objavim tudi nič ulova,ker bo s fotkami problem.....ne vem kako to poslikat , da bo transparentno,mogoče prazen hladilnik pa polna vreča zmečkanih rdečih in zelenih zlatorogov.... :?
Kamšek Borut
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a SanSan dne To sep 04, 2007 12:57

Kamšek Borut je napisal:Zanima me,ker že spremljam vreme v SENJU za konec tedna,da bi šel lovit.Kako objavim tudi nič ulova,ker bo s fotkami problem.....ne vem kako to poslikat , da bo transparentno,mogoče prazen hladilnik pa polna vreča zmečkanih rdečih in zelenih zlatorogov.... :?

Borut jaz sem siguren da se boš nečesa spomnim in vse skupaj zavil v veliko zanimivo prigodo ter "vodič, kako uloviti nič". Če ne pa nas morš na večerjo povabit :gdrool: .
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Tomsy dne To sep 04, 2007 13:03

No, da ne bo pomote....

saj bi se mi tudi kdaj kar tako pripeljali naokrog Senja, če bi komu kaka tuna "viška" hodla, pa bi reko: "...nič fantje, to je treba pojest, pa bilo kak' bilo!"
Razumemo stisko in radi pomagamo prijatelju v težavah... :twisted:
"V življenju ni težav, so samo izzivi ..."
Uporabniški avatar
Tomsy
dupin Flipper
dupin Flipper

Kraj: Always bellow the surface...

OdgovorNapisal/-a Kamšek Borut dne To sep 04, 2007 14:45

D se noute u jezk ugriznl......Ko bom spet imel SREČO pa bo obvisel na panuli kakšen mesek in če ga s tresočimi rokami uspem spravit v moje korito vam dam 5 ur časa da ga pridete speč in pojest pol gre v skrinjo...če pa zvečer ulovim pa pridete drug dan......kaj to pomeni 0,5 kg po glavi a bo dovolj ali porcija 25 dkg :gdrool: ..........ne nosite s seboj cvička,...raje vino prinesite pa več kot 15 stolov nimam in tri mize....
Komu javim po mobitelu ,da zbobna ostale :?:
Kamšek Borut
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Tomsy dne To sep 04, 2007 15:11

opa, a je to mišljeno resno, al kaj.... ??

Sicer pa se bomo sigurno srečali kaj pod Velebitom. A boš v 2. polovici Septembra al' pa 1. polovici oktobra kaj v Senju? Mogoče pa pridemo na kaki tauh, pa nam malo pokažeš svojo barko, če pa kaj uloviš pa toliko bolje.... Sicer pa gre mogoče keri s tabo...? Kaj praviš? :wink:
"V življenju ni težav, so samo izzivi ..."
Uporabniški avatar
Tomsy
dupin Flipper
dupin Flipper

Kraj: Always bellow the surface...

OdgovorNapisal/-a Đuro dne To sep 04, 2007 15:42

če bo res taka sila lahko mene pokličeš...prletim..upam da prej ko 5h urah... :D pa mislim da mi ona varjanta 0,5kg po osebi bol diši 8)

če ne prej pa ko bomo enkrat skupaj doli....daiča nebomo v vodo spustli pa boš ti zadovžen za večerjo :wink:
če bi jaz to vedo...
Uporabniški avatar
Đuro
dupin Flipper
dupin Flipper

PrejšnjiNaslednji

Vrni se na panula