Maticccc je napisal:Ok Fantje. Zdaj ste me povsem zmešali.
Vem, da bo tole provokacija, ampak ni v resnici tako mišljeno.
.............
Pa vendarle so začetniki z preveč frajerskimi puškami malo smešni. ...
.............
Skratka - zadnje vprašanje - katero izmed omenjenih bi mi priporočali, katero bi izbrali vi?
Moje mnenje je, da sta obe zelo dobri puški, vsaka ima svoje dobre in svoje "posebne" lastnosti, glede na tvoj proračun (150-250 EUR), pa je po mojem Trygons že kar krepko nad, Pathos pa verjetno tudi. Mogoče še malo razmisli in poglej cenejše ali pa rabljene puške, po mojem ti kot začetniku to ne bo pomenilo nobene razlike. Fancy puška pomeni tudi da je ravno kazat ni pametno, ker se bo komu zasvetila in boš ostal brez ali pa te bodo lokalci proglasili za velikega izrebljevalca njihovega morja.
Obe puški imata cirkularne gume, mislim, da tudi puščice s kljukicami (vsaj Trygons), ne vem ali sta kar obe tudi z dvema gumama serijsko.
Seveda je to čisto OK, vendar, puščice s kljukicami so dražje (10-20%), če boš vzel Trygons s kako eksotično debelino puščico (6,3mm ali 6,75 mm), potem vedi, da taka debelina puščic ni naprodaj za vsakim vogalom, Trygonsove pa so 2x dražje od ostalih. Začetniki navadno razpalijo za vsako ribico in ne gledajo ali je zadaj skala, luknja, ... in potem se puščica skrivi in če ni pri roki druge... Druga stvar so gume, ki jih kak začetnik "zna" razrezat na ostrih sklalah, ko rine s puško v luknjo in je na vidiku že nov podvig menjave gum.
Dvojne gume so zgodba zase. Že tako so puške na gumo v primerjavi z zračnimi dosti bolj komplicirane, da jih pripraviš na strel, celoten postopek traja kako minuto (štango v puško, poravnanje in napenjanje vrvice in napenjanje gume), če imaš dve gumi se zadeva še malce bolj zakomplicira in pogosto tudi zaplete.
Po mojem nobena od teh dveh ni ravno model za začetnika, ne me narobe razumet, da komu kaj branim, vendar pri PL z "overkill" opremo ni možno preskočiti "učnih let" nabiranja izkušenj.
Če si popolnoma nič pri puški ne znaš napraviti sam (ne zavezat puščice, kaj šele zamenjat gume, ...) si kupi tako opremo, da to ne bo problem ali pa poskrbi, da bo kdo ob tebi, ki ti bo to pokazal ali napravil. Ni hujšega, kot na dopustu drugi dan ostati z nefunkcionalno opremo.
Minimalno kar rabiš je še: vsaj ena rezervna ost, laks in stopice, spectro/dynemo za ogive in vezanje gum, pilo za to, da boš ostril konico puščice, zelo pripročljivo tudi kako orodje za poravnat puščico.
Glede noob-ov s fancy opremo - mi gre vedno znova na smeh, ko vidim kake "šminkerje" s totalnimi gun-i in potem tako ponosno razkazujejo tiste podmerske pice in lumbrake, navadno cipljem pravijo brancini ...
LP, Andrej