puška - vse vem pa nič ne vem

Puške, obleke, plavuti...

Moderator: alesn

Re: puška - vse vem pa nič ne vem

OdgovorNapisal/-a pbds dne To apr 15, 2008 12:21

Pobrisal administrator zaradi vsebine, ki se lahko smatra za žaljivo in vsebinsko popolnoma nerelevantno.
Uporabniški avatar
pbds
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a Ziga dne To apr 15, 2008 12:21

Če cena ne bi bila pomembna Trygons. Samo si pa našel primerjat izdelka, ki sta iz različnih materijalov in drugačen koncept puške. Trygons je ravno dvakratna cena Pathosa.
Ziga
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a Maticccc dne To apr 15, 2008 13:45

Zato pa pravim "če cena nebi bila važna".
Hvala za odgovor.
Maticccc
Maticccc
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a Ziga dne To apr 15, 2008 14:13

res je.
Ziga
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne To apr 15, 2008 14:18

Maticccc je napisal:Ok Fantje. Zdaj ste me povsem zmešali.
Vem, da bo tole provokacija, ampak ni v resnici tako mišljeno.
.............
Pa vendarle so začetniki z preveč frajerskimi puškami malo smešni. ...
.............
Skratka - zadnje vprašanje - katero izmed omenjenih bi mi priporočali, katero bi izbrali vi?

Moje mnenje je, da sta obe zelo dobri puški, vsaka ima svoje dobre in svoje "posebne" lastnosti, glede na tvoj proračun (150-250 EUR), pa je po mojem Trygons že kar krepko nad, Pathos pa verjetno tudi. Mogoče še malo razmisli in poglej cenejše ali pa rabljene puške, po mojem ti kot začetniku to ne bo pomenilo nobene razlike. Fancy puška pomeni tudi da je ravno kazat ni pametno, ker se bo komu zasvetila in boš ostal brez ali pa te bodo lokalci proglasili za velikega izrebljevalca njihovega morja.
Obe puški imata cirkularne gume, mislim, da tudi puščice s kljukicami (vsaj Trygons), ne vem ali sta kar obe tudi z dvema gumama serijsko.
Seveda je to čisto OK, vendar, puščice s kljukicami so dražje (10-20%), če boš vzel Trygons s kako eksotično debelino puščico (6,3mm ali 6,75 mm), potem vedi, da taka debelina puščic ni naprodaj za vsakim vogalom, Trygonsove pa so 2x dražje od ostalih. Začetniki navadno razpalijo za vsako ribico in ne gledajo ali je zadaj skala, luknja, ... in potem se puščica skrivi in če ni pri roki druge... Druga stvar so gume, ki jih kak začetnik "zna" razrezat na ostrih sklalah, ko rine s puško v luknjo in je na vidiku že nov podvig menjave gum.
Dvojne gume so zgodba zase. Že tako so puške na gumo v primerjavi z zračnimi dosti bolj komplicirane, da jih pripraviš na strel, celoten postopek traja kako minuto (štango v puško, poravnanje in napenjanje vrvice in napenjanje gume), če imaš dve gumi se zadeva še malce bolj zakomplicira in pogosto tudi zaplete.
Po mojem nobena od teh dveh ni ravno model za začetnika, ne me narobe razumet, da komu kaj branim, vendar pri PL z "overkill" opremo ni možno preskočiti "učnih let" nabiranja izkušenj.
Če si popolnoma nič pri puški ne znaš napraviti sam (ne zavezat puščice, kaj šele zamenjat gume, ...) si kupi tako opremo, da to ne bo problem ali pa poskrbi, da bo kdo ob tebi, ki ti bo to pokazal ali napravil. Ni hujšega, kot na dopustu drugi dan ostati z nefunkcionalno opremo.
Minimalno kar rabiš je še: vsaj ena rezervna ost, laks in stopice, spectro/dynemo za ogive in vezanje gum, pilo za to, da boš ostril konico puščice, zelo pripročljivo tudi kako orodje za poravnat puščico.

Glede noob-ov s fancy opremo - mi gre vedno znova na smeh, ko vidim kake "šminkerje" s totalnimi gun-i in potem tako ponosno razkazujejo tiste podmerske pice in lumbrake, navadno cipljem pravijo brancini ...

LP, Andrej
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a Maticccc dne Sr apr 16, 2008 09:36

Hvala za res dober odgovor.
Prav res mi ni padlo na pamet, da si bom s tako ali drugačno puško prihranil kaj "učnih ur" (=let), gotovo pa je opozorilo na mestu.
S tako ali drugačno puško bom domačnom s svojimi prvimi ulovi verjetno zabaven, puška dobra ali slaba gor ali dol.
Začel bom gotovo z eno gumo, po vse verjetnosti tudi nadaljeval. Druge gume zaenkrat sploh ne nameravam kupit.
Moj razmislek je ta, da bom kupil puško, ki bo še vedno dobra, ko bom jaz postal toliko dober, da bom njene prednosti lahko začel izkoriščati. Raje dam zdaj 250E, pa tudi 300+, kot pa, da bi dal danes 150 in čez dve leti še ceno, ki jo dajem danes. Tudi tako razmišljanje ima svoje pomankljivosti, vem. Ampak nisem kak fen tehnologije in "napredka" in tako pri kolesu kot pri avtu, PCju in opremi za ribolov (do sedaj sem namreč "nadvodni" ribič) sem najbolj zadovoljen, če zadeva zgolj "dobro deluje" in z njo nimam skrbi. Tako se prav nič ne veselim, da bi po netu spremljal "napredek" in si iz sezone v sezono žele zadnji krik.
Zato si ogledujem malo boljše puške - v upanju, da mi v tem razredu (90cm) v naslednjih letih ne bo treba ukvarjat z mislijo, da bi imel "boljšo". In samo zato.

Glede tega, da se moram marsikaj naučit napravit sam pa bom verjetno potreboval še kak nasvet - očitno. Vsekakor ne bom imel ob sebi nikogar, ki bi bil vešč...Bo že.
Da bom pa v zabavo tako ekspertom kot domačinom - brez tega pa verjetno ne bo šlo.
Se priporočam torej za nasvete tudi v prihodnje.
Maticccc
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a Ziga dne Sr apr 16, 2008 09:46

Dobro razmišljaš.
Boš pa če 3 leta skoraj sigurno kupil novo puško, če boš veliko lovil, ker boš želel daljšo in močnejšo. Ampak ti vseeno vzemi tako 90ko, ki jo boš potem še vedno uporabljal za določen način lova.
Ziga
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a Maticccc dne Sr apr 16, 2008 12:21

Zgodba zaključena - vsaj prvi del.
Hvala vam vsem za nasvete, tako tiste tukaj kot tiste po ZS. Upošteval sem vse, na koncu sem se odločil za Trygons.
Puška je v omari.
Ali sem se odločil prav bom vedel čez nekaj let.
LP
Zdaj vas bom moril z oblekami.
Maticccc
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a Ziga dne Sr apr 16, 2008 12:50

Maticev mali top :wink:
Ziga
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a cink dne Sr apr 16, 2008 13:17

Kaj si kupil DMF 90 open track ? (al pa celo DMFR jaiks 600 euričev...) ? Poročaj tudi ko boš kakšnega zubota koknu (sam ne tistega z Unij :))
lp, cink
cink
Nemo
Nemo

Kraj: Vir

OdgovorNapisal/-a Maticccc dne Sr apr 16, 2008 14:24

ja, mislim, da tega.
Glede zubičev:
pred tem me čakajo drugi začetniški podvigi - npr - spravit puško iz službe domov,...potem pa zaplavati z njo v vodo brez resnih poškodb.....
ni strahu, da bi se kmalu pojavil s fotkami resnih rib.
...lahko pa seveda sanjam.
Maticccc
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a Maticccc dne So apr 19, 2008 10:28

Debata končana....puška kot rečeno doma.

...ker me ima žena že za močno trčenega, ko se s puško sprehajam po stanovanju in jo držim v naročju v dnevni sobi (puško, ne ženo) in zasanjano zrem čez okno....
....sem izkoristil trenutek, ko je ni doma (žene, ne puške) in jo nategnil (pardon, napel - puško seveda) in, ...mater vam!!! Vem, da se to počne v vodi, vse lepo in prav....
....ampak tukajle se zdaj javno klanjam vsem, ki puške napenjate tako ali drugače, tistim, ki pa napenjate 110 ali 120cmterske, pa se klanjam do tal!! Zaporedoma večkrat.
...mater vam.

pa še enkrat hvala za nasvete
Zadnjič spremenil Maticccc, dne So apr 19, 2008 10:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Maticccc
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a alesn dne So apr 19, 2008 10:32

Maticccc je napisal:
....ampak tukajle se zdaj javno klanjam vsem, ki puške napenjate tako ali drugače, tistim, ki pa napenjate 110 ali 120cmterske, pa se klanjam do tal!!
mater vam.

naj te močno tolaži misel, da je napenjanje/nategovanje v vodi res bistveno bolj enostavno kot pa na suhem. :lol: pri tvoji višini in konstituciji ti zagotavljam, da ne boš imel nobene težave s tem, v morju boš najprej trikrat napel za vajo, potem ti bo šlo kot za šalo. položaj telesa v vodi je nekoliko drugačen, naslon na trebuh/prsa zaradi obleke bistveno manj boleč, pa še grif za poteg gume boš dobil.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Primož dne So apr 19, 2008 15:32

Trygons,malo huda igrača za začetnika.
Primož
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne So apr 19, 2008 21:06

Sem si kar mislil, da bodo v začetku problemi z napenjanjem. Zato vsem začetnikom odločno odsvetujem 100-tke, ker s tistimi imajo potem resne probleme. Nič se bat, bo že.
Moja nasveta za začetnike s (pre)velikimi kanoni:
- uporabi podlogo od miške (računalniške), podastaviš (pod obleko), da ni modric na trebuhu in
- puška se napne odločno, brez jajcanja

LP, Andrej
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a alesn dne So apr 19, 2008 22:55

mrandrej je napisal: Zato vsem začetnikom odločno odsvetujem 100-tke, ker s tistimi imajo potem resne probleme. Nič se bat, bo že.

ah, pa če bi vsaj 100tka bila...samo 90tka je! maticcc, to pomeni samo to, da boš napenjal brez vseh težav, le gib moraš naštudirat. podloga za prsa pa je seveda dober predlog, jaz sem od začetka uporabljal eno tršo gumo ali 5 mm neoprenski kos pod obleko. zdaj ne potrebujem ničesar, tudi za 110 ne. vse je v tehniki.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Maticccc dne So apr 19, 2008 22:57

Primož je napisal:Trygons,malo huda igrača za začetnika.

Bo držalo.
Vaša navodila glede napenjanja sem prebral že prej, namesto podloge od miške sem uporabil kar povšter s kavča, in uspelo mi je v drugem poskusu. Žal sicer ne do tiste skrajne zareze na puščici (na ta problem s Trygons ste me že prej opozorili), ampak to bom streniral v vodi.
Pa vseeno: svaka vam čast.
Maticccc
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a Roman dne Sr apr 23, 2008 08:37

Matic daj slikaj svojo puško da jo vidimo! 8)
Roman
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a Maticccc dne Sr apr 23, 2008 09:18

Jah, lahko ...ampak zakaj?
se kar boljim, da bo potem kdo rekel "eh a to si kupil...to pa ni dobro, ali kaj takega...."
...ker sem se prav navezal na to zadevico
LP
Matic
Maticccc
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a alesn dne Sr apr 23, 2008 15:14

Maticccc je napisal: se kar boljim, da bo potem kdo rekel "eh a to si kupil...to pa ni dobro, ali kaj takega...."
...ker sem se prav navezal na to zadevico

nič bat. :wink: kar objavi kak posnetek.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

PrejšnjiNaslednji

Vrni se na oprema