Zdravo Matic,
sem ponosen lastnik dvojih parov plavutk. Ene so 15 let stare plavutke, trde kot pes, ki so krajše in namenjene scuba potapljanju. Trde kot pes, vendar delajo. Če plavam z njimi po površini, se gležnji hitro utrudijo - po kilometru površinskega plavanja v bazenu mi gležnji odpadejo in jih moram zašit nazaj

Drugi par plavutk so stekloplastične, stare dve leti, Captain Nemo, trdota št. 2, s katerimi po površini preplavam skoraj enkrat več, da je občutek v gležnjih podoben. Kar se pa tiče plavanja pod vodo, pa s plastičnimi za scuba potapljanje, starimi 15 let, preplavam 40% manj kot pa s stekloplastičnimi Captain Nemo, trdota št. 2.
To ti najbrž nič ne pove, ker ne veš kako trde so te stare plavutke - pač subjektivna izkušnja. V rokah sem imel te zelene plavutke, Esclapez, katerih upogljivost in sproščanje, če daš roko v čevelj in napneš plavut, deluje precej linearno in neprogresivno, kar mehko - po moje idealno za potapljanje do 10 metrov in v valovih na površini. Med drugim sem imel v rokah karbonske Omerjeve, trdote ne vem, katerih upogibanje je precej lažje in tudi linearno, s tem da se precej hitro vračajo v osnovno lego, z njimi lahko pomoje ogromno preplavaš pod vodo in se noge precej manj utrudijo.
Jaz se potapljam s stekloplastičnimi , ki pa so pri 7 kg obtežitve in 12 metrih globine povsem dovolj močne in eksplozivne, da se dovolj hitro dvignem z globine. Zakaj sem lansko leto kupil rabljene stekloplastične in ne teh Esclapezovih zelenih, čeprav sem sam začetnik v podvodnem ribolovu in apnei? Ker je bila cena primerljiva, tudi če gledaš nove stekloplastične, in tistih 40 €, ki sem jih dal lansko leto več od cene novih Esclapezovih, se danes obrestuje, saj bi v nasprotnem primeru (nakup plastičnih), letos kupoval stekloplastične ali celo karbonske plavutke. Stekloplastične plavutke so po mojem najbolj univerzalne za Jadransko morje (šunja po plitkem) in tudi nekaj zdržijo, karbonske se lažje zlomijo, če grdo ravnaš z njimi in nisi dovolj previden, čeprav danes delajo odlične karbonske plavuti, ki pa nažalost niso poceni. Po drugi strani pa veliko hrvatov uporablja karbonske plavuti, vendar se z njimi potapljajo 25m+.
Največji dejavnik pri izbiri plavutk je globina in način podvodnega ribolova, nezanemarljiv dejavnik je seveda tudi cena. Če imaš možnost preizkus čimveč plavuti in boš našel optimum zase. Na deeperblue forumu sem zasledil pravilo, da je potrebno iskati najmehkejše plavuti, s katerimi dosežeš cilj.
Moje izkušnje so v praksi omejene na stekloplastične in precej stare scuba plavuti. Mislim, da ti na forumu lahko več povejo o karbonskih in teh plastičnih zelenih Esclapezovih drugi člani.
Lep pozdrav in veliko uspeha pri nabavi propelerjev,
Matej