Napisal/-a mrandrej dne Po apr 21, 2008 15:15
Tiste tri alineje sem zapisal zato, ker me vedno znova pogreje (pa zdaj to ne leti na poste v tej niti), ko nekdo začetniku svetuje naj si kupi raje 100-tko, ker je boljše več kot manj (vem da Maticc ni kupil 100-tke), pa dve gumi na puški za začetnika, ki še v življenu ni resno lovil, pa karbonske plavuti in super obleko in oh in sploh, ker boljše nikoli ne škodi. Škodi, če ne drugje se pozna v denarnici. Večina, oseb, ki odgovarja na taka vprašanja ponavadi ne prebere (ali ne razume) vprašanja, ki se ne glasi, kakšno puško/obleko/plavuti rabijo oni, temveč kaj bi bilo primerno za začetnika.
V letih, kar se ukvarjam s PL, sem videl precej začetnikov, z veliko navdušenja, ki so po nekaj ribolovih odnehali, opremo pa ali prodali, ali pa se jim še kje potika. Relanost je pač taka, da je pri PL potrebno začet na začetku. Lovski učinek je v približno enakem % zastopan z opremo kot sreča. Streli v prvih ribolovnih dneh so namenjeni predvsem pirkam, saplam, cipljem, kakšnemu picu, fratercu, vrani, ... brancini, orade, in zobatci pridejo šele veliko kasneje. OK, ne rečem, kak brancinček ali oradica se znajde tudi na osti začetnika.
Za ta-zaresni PL pa si je potrebno omisliti tudi ustrezno plovilo, tako da pravi stroški šele pridejo.
@cink:
Nisem napisal, da naj kupi slabo obleko. V štartu je bilo napisno, da je proračun caa. 150-180 EUR, zdaj kolikor vidim, gleda obleko, na zgornjem robu, dodatno bi verjetno rad obleko po meri + kake dodatke, kar bo prebilo proračun za tistih 25%. Glede oblek iz ranga do 150-200 EUR menim, da so čisto ok in da še zdaleč niso zanič. Če ti je obleka prav je čisto OK taka za 150-180 EUR. Imam obleko od Polosuba, zdaj še od Mare-e ( ki še čaka na prvi lov), pa odkrito povedano se mi ne zdi tista od Polosuba nič bistveno boljša od Sandiline-ove (jo imam) ali Idrine (imajo kolegi s katerimi lovim), ki so precej cenješe.
@alesn:
Verjetno se nisva čisto razumela, nisem zapisal, da cena opreme definira njeno uporabnost, daleč od tega. Še vedno trdim, da so nekateri kosi opreme primerni za začetnika, drugi pa bistveno manj (in večina te neprimerne opreme sodi od zgornjega srednjega cenovnega razreda naprej) in to je bilo mišljemo. Konec koncev, tudi v življenu na vsakem koraku se pri učenju neke aktivnosti uporablja postopnost - najprej se je treba naučit hodit, da lahko tečeš, če hočeš vozit tovornjak, se moraš majprej naučit vozit osebno vozilo...
Po drugi strani pa misim, da svoje začetke bolj težko primerjaš s kom drugim, saj si imel ves čas stik z odličnimi podvodnimi ribiči in sklepam, da si imel tudi bistveno boljšo podporo, kot jo ima povprečen začetnik (kar po mojem šteje dosti več kot vrhunska oprema). Imej v mislih tudi to, da za večino začetnikov predstavlja par tednov kar celo seznono če ne celo dveh (da o komentarjih žen/partnerk niti ne pišem). Popolnoma se strinajm s komentarjem na uravnoteženo planiranje storškov.
Lp, Andrej