novi čeveljčki

Puške, obleke, plavuti...

Moderator: alesn

novi čeveljčki

OdgovorNapisal/-a alesn dne Po jun 09, 2008 22:03

včasih dobim kak kos opreme, ki me navduši - in novi čeveljčki pathos fireblade so že taki. z juretom sva jih danes preizkusila na bazenu in bila povsem navdušena. gre za novo generacijo škarpet, ki so bile razvite poosebej za specifiko karbonskih listov in imajo zelo mehka vodila, da se listi lepše zvijajo in da (nekvalitetna) guma vodil ne ovira krivulje karbona. skratka, plavuti so sedaj za eno stopnjo mehkejše (nenavaden občutek), čeveljčkov na nogi pa se praktično sploh ne čuti. tudi kvaliteta izdelave je na zavidljivi ravni. podoben nov model je naredil tudi Effesub, o katerem smo že pisali na naših spletni med novicami. po današnjem treningu je očitno, da je trenutno najbolj hvaljena kombinacija pathos fireblade + majestic listi z razlogom. brez nadaljnega pa velja upoštevati, da je ta generacija škarpet primerna za zadnjo generacijo karbonskih plavuti (pri ostalih listih omenjene prednosti najbrž ne bi prišle do izraza). bo še kdo kaj o novih effe napisal, slišim, da so prve že v sloveniji. cena teh škarpet je seveda (žal) nekoliko višja od klasičnih. resna slabost pathosov je težavna montaža listov v škarpeto (te namreč nimajo T profila v utoru in je tako zelo malo prostora za gumijasto vodilo listov. to montažo mora opraviti nekdo, ki ima s tem izkušnje.)
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

Re: novi čeveljčki

OdgovorNapisal/-a Daić dne Po jun 09, 2008 22:22

Čeveljčki, ki jih je Aleš opisal nedvomno spadajo v novo generacijo potapljaške opreme. Pomembni sta 2 prednosti v primerjavi z ostalimi čeveljčki. Eno je že dobro opisal Aleš, to so vodila, ki se lepše zvijajo, so mehkejša,... Druga za moje pojme še pomembnejša lastnost je sam čevelj. Peta v čavlju je čisto trda, tako da ni izgub pri zamahu. Del čevlja, ki prekriva nart pa je sestavljen iz zelo kompaktnega materiala na sredini in zelo mehkega - udobnega materriala zgoraj in spodaj. Tahšna kombinacija omogoča dober in udoben oprijem čevlja na nogo.

Žal sem plavuti samo opazoval, ker so mi bili čeveljčki dosti premali. Zato lahko o udobnosti več pove Aleš. Zdi se mi, da tile čeveljčki žal ne bodo ustrezali moji ozki obliki stopala. Aleš do katere velikosti se sploh izdelujejo tile čeveljčki?

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a alesn dne To jun 10, 2008 07:42

Daić je napisal: Aleš do katere velikosti se sploh izdelujejo tile čeveljčki?

po trgovinah vidim ponujajo od 40 do 46, kar pa še ne pomeni nujno, da izdelujejo samo te. no, da dodam še enkrat, kaj je najpomembnejše pri novi generaciji škarpet - karbonskim listom omogočajo večji izkoristek dobrih lastnosti karbona. tanka vodila manj motijo delovanje karbona (lepo zvijanje listov) od debelejših vodil. občutek v vodi - bistveno večja reaktivnost plavuti, bolj "vračajo" odriv vode, zelo zelo mehke, v gležnju ne čutiš sile, zelo udobno, pravi užitek plavat.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Ziga dne To jun 10, 2008 10:31

Jure, Pathosovi čeveljčki se delajo do številke 51, tako da se bo tudi zate nekaj našlo, edini problem je bil, da ko sem naročal največjih številk ni bilo na zalogi, tako da je največja trenutno na zalogi v Sloveniji 46-48. Drugače pa če je Aleš omenil Effesubove Evolution pro čeveljčke, če morda naredim primerjavo.

Pathos so izredno lahki čeveljčki (kot škatla cigaret...neumna primerjava ampak...) z zelo mehkimi vodili za liste, trd podplat po celi dolžini in zelo mehak in udoben zgornji del(nart). Namenjeni izključno karbonskim listom medium ali hard. Za najmehkejše liste so celo premehki(govorim o grških listih, ki so trenutno zakon, italijanski soft so skoraj grški hard) ali najmehkejšim fiberglas listom.

Effesub so težji od Pathosovih pa še vedno lažji od klasičnih čevljev, trd podplat in ergonomsko oblikovan zgornji del(nart). Vodila so zelo mehka, morda nekoliko trša od Pathosovih, tako da bi jih priporočal tudi za soft karbobke in vse ostale liste.

Zaključek je tak, da so oboji čevlji dobri, s tem, da ima Pathosov svoje prednosti, ki pa pridejo do izraza predvsem pri karbonskih listih in trenutno ni boljše kombinacije na tržišču. Effejevi pa so bolj univerzalni.
Ziga
el Tonno
el Tonno

Vrni se na oprema