Načrt za lesenjačo!

Puške, obleke, plavuti...

Moderator: alesn

OdgovorNapisal/-a alesn dne Če sep 14, 2006 11:52

jaz sem vedno interesent za kakšno puško.
imam dobavitelja tikovega lesa. pripravi ga tudi na želene debeline letvic.
predlagam, da štartamo skupni projekt izdelave lesenjač, naj se še kdo javi, če bi se želel pridružiti.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a lasulja dne Če sep 14, 2006 12:23

Če maste les kaj čakate? Zima zna bit dolga posebej pri vas tako da najboljše kar v akcijo. :rock:
lasulja
el Tonno
el Tonno

Kraj: vipavska dolina

OdgovorNapisal/-a Sašo dne Če sep 14, 2006 12:24

Kot sem že napisal; jaz sem za.
Fino če imaš dobavitelja za les, nekaj sem tudi videl na sorodnem forumu, mehanizem se da tudi kupiti ali pa narediti.

Potrebna bo pač volja in malo iznajdljivosti. Če nas bo več, bo še bolj luštno.
Pa še kaj se bomo imeli za menit na sestankih (če se jih bom seveda lahko udeležil :oops: )
Pa mirno morje
Sašo
Uporabniški avatar
Sašo
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Če sep 14, 2006 12:25

Kaj ne bi raje, vsaj pozimi, malo več deklice cartali. Ko ste poleti skoz v vodi potem pa spite.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Sašo dne Če sep 14, 2006 12:27

Kakor kdo.!!!!!! :a2:
Pa mirno morje
Sašo
Uporabniški avatar
Sašo
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a Jerry dne Če sep 14, 2006 13:23

za izdelavo lesenjače bi se pa jaz tudi "prijavil" :D če ni še prepozno...

se mi zdi da ko si nekaj sam narediš, je potem to tisto tapravo in točno tak kot tebi odgovarja.
Uporabniški avatar
Jerry
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a alesn dne Če sep 14, 2006 13:45

nič, predlagam, da mi interesenti pošljete mail, pa se bomo dogovorili za sestanek. bomo skupaj naročili les in mehanizme ter dorekli vse ostale podrobnosti.

za deklice pocartat pa se vedno najde čas,
tudi če vmes delamo puške. 8)

tiste, ki s tem še nimajo izkušenj s samogradnjo pa opzarjam le na to, da taka puška v končni fazi NI cenejša od kupljene serijske, da se ne boste potem čudili in jokali...

ales@h2oteam.com
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a lasulja dne Če sep 14, 2006 15:34

alesn je napisal:tiste, ki s tem še nimajo izkušenj s samogradnjo pa opzarjam le na to, da taka puška v končni fazi NI cenejša od kupljene serijske, da se ne boste potem čudili in jokali...

ales@h2oteam.com

Hm aleš skoraj imaš prav. Če računaš material + delo sigurno stane več. Samo material pa je krepko pod 300 euri kolikor stanejo lesene puške.
ena kvik kalkulacija: les - cca 20 eu, mehanizem 30-40 eu, ašta 20+ eu, epoksi cca 10 eu, papir, čopiči in razna solata - cca 20 eu, lak 20+ eu, mulinel 30+ eu, spektra ene 30 eu. tako da te pride materialno komplet puška ene 200 eu. Za primerjavo giman duble dentex 110 z mulinelom in asto stane 500 eu. Cene lesenih pušk so skoraj povsod brez ašte in mulinela. Seveda pa za 200 eu dobiš že solidno puško.

Uživajte
:rock:
lasulja
el Tonno
el Tonno

Kraj: vipavska dolina

OdgovorNapisal/-a Daić dne Če sep 14, 2006 15:42

alesn je napisal:tiste, ki s tem še nimajo izkušenj s samogradnjo pa opzarjam le na to, da taka puška v končni fazi NI cenejša od kupljene serijske, da se ne boste potem čudili in jokali...

Tu je pomojem faktor, užitek ob izdelovanju lastne puške in lov s home made puško mora bit nekaj posebnega, vsaj na začetku. Druga stavar pa je, da si lahko izdelaš puško s takšno konfihuracijo, ki si si jo že dolgo želel, sevda če je izdelava uspešna.

Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a damjan dne Če sep 14, 2006 17:56

Tudi jaz si že spravljam material na kup. Na razpolago imam nekaj zelo kvalitetnega epoxi - ja, takega, kot ga Elan uporablja za barke in letala.
Ajmo v en skupen projekt...

l.p. Damjan
Uporabniški avatar
damjan
el Tonno
el Tonno

Kraj: pekre

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Pe sep 15, 2006 06:26

Če boste imeli sestanek povabi tudi mene Aleš. Verjetno si je ne bom delal, bom videl, lahko pa kaj pomagam (nabavit kakšen material) in rad bi užival z vami.

Andrej
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a ciciban dne Pe sep 15, 2006 12:01

Oj!

Za svojo sem zapravil: 7000sit karbon+mahagonij, smola 1000, inox za mehanizem 2000, gume 1700, podloške in vijaki 150sit, čopiči brusni papir, sveder za inox 1500sit, nekaj odpadne inox pločevine dobil, spectro dobil, lak dobil in ašto sem že imel doma, kar znese 13.350sit. Ni tako strašno, ko se enkrat lotiš in tudi stroške si lahko delite. Recimo smola je draga, vendar jo ne potrebuješ veliko. Tisti 1dcl laka za parket mi je odstopil parketar, ki je pri nas prenovil parket (s seboj je imel 20litrski sodček). Inox za mehanizem sem kupil (imam ga še za 5 mehanizmov, ker ga manj nisem mogel kupiti). Glede orodja pa je tako, da ima že vsak nekaj doma, kakšno malenkost, se pa da izposodit pri žlahti (čeprav nisem pristaš posojanja orodja). Poleg osnovnega orodja, ki ga ima skoraj vsak, je potrebno imeti nadrezkar in kompresor, če se odločiš za barvanje z pištolo... Kar se tiče karbona verjetno za mojo dolžino sploh nebi bil potreben...

Ker je izdelava puške svojevrsten užitek, bi bilo krivično obračunavati ure. V tem primeru, bi bila puška veliko dražja od tiste kupljene. Vseeno se da izdelavo močno skrajšati z primernim orodjem... Če bi še enkrat delal puško, bi po lepljenju lamel telo puške nesel mizarju, da mi jo pošlje skozi debelinko, ročaj puške pa bi naknadno vlepil. Izdelavo utorov za prste in gume pa se, lahko zelo elegantno in hitro naredi z kakšnim poceni gravirnim strojčkom (kakšen ponaredek dremla za 4000 sit).

Pa veselo šmirglanje! :D
Born to be wild! Ciciban
ciciban
Paglavec
Paglavec

Kraj: Malo tu malo tam

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe sep 15, 2006 14:16

malo bi polemiziral s cicibanovimi cenami. to je spodnja meja stroškovnika, zgornja pa je okoli 30000 sit.

tikovina: 10.000 sit
mehanizem (kupljeni): 12.000 sit
elastike: 5.000 sit
lak: 2.500 sit
spectra: 1.000 sit
mulinel: 2.500 - 12.000 sit
vrvica za mulinel: 2.000 sit
ašta: 3.000 - 6.000 sit

no, to je pa precej, a ne....

Bomo povabili vse, ki jih zadeva zanima. Dajte javit svoj interes, da se čimprej sestanemo in štartamo delo!!!
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a gnioco dne Pe sep 15, 2006 15:29

ne vem od kje vam taki stroški..

jst sem porabil:

mahagonij + epoxi smola + trak iz karbona... 9000 sit
mehanizem naredil sam...inox zastojn iz odpadnih delov (MDM Ljublnana)
elastike (seatec - ambra 20mm)...6 euru
spectra..1m=1euro
mulinel + 50m vrvica...35 euru
ašta... 12 euru

veselje od izdelavi in ustrelu prve ribe....PRICELESS :lol: :lol:
gnioco
Calvo
Calvo

Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a Sašo dne To sep 19, 2006 10:34

Malo me zanima, kaj mislite o zamenjavi spectre za kovinsko podkev na cirkularni gumi. Po pravici povedano, nimam ravno volje po vsakem 10 ali pa 20 šusu zamenjevat spectre.
Pri seatecu sem našel eno z kroglicami za cirkularko, prav tako sem tam našel mulinel. Ali je bolje imeti alu mulinel ali plastičnega.
Na imersionki imam plastičnega pa mi kar dobro drži.

Glede cene pa, kot sem videl malo različne poste je tako tako.
Lahko jo narediš dokaj poceni, lahko pa tudi zelo drago.

Damijan, ti si pisal enkrat o nekem mojstru, ji bi lahko izdelal sprožilni mehanizem. Daj napiši malo več. (naredi stvar po želji ali....?)
Pa mirno morje
Sašo
Uporabniški avatar
Sašo
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne To sep 19, 2006 11:34

Mislim, da bi sprožilni mehanizem, če imaš načrt, lahko izdelal Piki (vsaj dele bi izrezal tako kot treba).

Glede spektre (vrvice) pa sem mannja, da zadeva ne spada na puščice z zarezo. Ostrina zareze jo prehitro raztrga in se tudi jaz strinjam, da je boljša podkev (vse podkve , ki imajo za našraifat vijak bi praktično lahko šle v gumo). Oziroma, ker boste delali kanone za velike ribe je bolje če se vzame tudi prava puščica z navarjenimi kavlji. Sedaj jih delajo skoraj vsi boljši proizvajalci.
Jaz bi se odločil za plastičen mulinet, saj aluminij kljub antikorozijski zaščiti v morski vodi slej ko prej začne razpadati.

Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Sašo dne To sep 19, 2006 12:05

Gledal sem podkve, ki imajo namesto šraufa na koncu navarjeno bunko.
Mulinet: ja plastičen, tudi sam sem bolj navijal za plastičnega.

Puške pa, vsaj jaz osebno, ne bi delal nekaga kanona ampak kakšno 90 do max 100, zato bi tudi dal puščico z zarezo in kovinsko podkev.
Če pa montiram puščico z kavlji, pol pa bi bila spectra več kot dobrodošla.

Ima kdo načrt za mehanizem?
Pa mirno morje
Sašo
Uporabniški avatar
Sašo
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a alesn dne To sep 19, 2006 12:06

izvedba ogive s spectro (kevlarjem) ima določene prednosti.
- manjši upor ob strelu in s tem za kak % višjo hitrost.
- ob nespretnem rokovanju ni možnosti poškodbe prstov
- ne prihaja do poškodb lesenega dela puške

ne vidim razloga za uporabo spectre na alu puškah, nepotrebna komplikacija. tudi ni razloga za uporabo spectre na aštah z zarezami, praviloma se uporablja samo na aštah s kljukicami.

jaz sem sedaj dobil novo seatec smooby kovinsko ogivo (s kroglicami za cirkularno elastiko) in sem zaenkrat zelo zadovoljen. sem jo montiral na svojo lesenjačo tudi meni ni v interesu vsakih nekaj šusov menjavat vrvico.

na veliko leseno puško pa bi jaz montiral ašto s kljukicami in spectra ogive. tako puško ne napenjaš tolikokrat, ker ko streljaš, streljaš zares in zaresne ribe!

sašo, nekaj že narejenih inox mehanizmov imam doma,
ni treba delat novih.

PS na svojih puškah imam dva mulinela, ki sta kombinacija inoxa in plastike. oba zelo draga (60 €) in oba sta zelo OK. mislim, da je tudi navadni plastični čisto dober.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a ciciban dne To sep 19, 2006 12:11

Oj!

Sam sem pa ravno nasprotnega mnenja, da kovinska podkev nima kaj iskati na leseni puški, ker lahko poškoduje lak in les ob vodilu. Na sosednjem forumu je bilo že nekaj govora o pripravi zarez na puščici in uporabi spectre... Meni osebno sistem z spectro odgovarja.
Born to be wild! Ciciban
ciciban
Paglavec
Paglavec

Kraj: Malo tu malo tam

OdgovorNapisal/-a alesn dne To sep 19, 2006 12:18

Ciciban, lepo, da se mnenja krešejo.

saj sem tudi jaz napisal, da kovinska ogiva poškoduje lak in les.

je pa treba povedati, da marsikateri proizvajalec lesenjač montira kovinsko ogivo - in seveda zadeva povsem dobro funkcionira.

primer: dapiran serija jedi, totemsub serija guizzo in pelagos itd.

no, meni je kovinska ogiva malo podrajsala lak na Guizzotu, pa kaj zato?
Lesena puška je neuničljiva, pšoškodba z ogivo je izključno kozmetične narave.

mi pa zato ni bilo potrebno skrbeti za menjave vrvice, sploh pa pri puški, s katero veliko streljam...

saj pravim, na veliko lesenjačo, ki jo bom napenjal manjkrat, pa bom montiral spectro.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

PrejšnjiNaslednji

Vrni se na oprema