Napisal/-a AndrejF. dne Po apr 23, 2007 07:07
Očitno sem danes v formi ali čutim kakšno pomanjkanje in se oglašam še tu.
Odprta zaprta glava.
Odprta glava je stara zadeva, zaprta pa novejša. Čeprav sedaj uvajajo, tudi na 'serijske' puške, ki so običajno bile opremljene z zaprto glavo, tudi odprte glave.
V čem razlika. Po moje samo v načinu merjenja. Pri odprti glavi lahko meriš po puščici (TAKO DOBIŠ DALJŠO IN S TEM NATANČNEJŠO LINIJO), dočim je pri zaprti to težje (OBIČAJNO MERIŠ PO LINIJI OD MUHE NA VRHU PUŠKE DO KONICE PUŠČICE - KRAJŠA MANJ NATANČNA LINIJA). Ravnotako se moraš prilagoditi padcu, puščice na določeni razdalji itd. Kar pomeni, da moreš pri merjenju to upoštevati, se zverzirati. Vsekakor pa zadeva ni bistvenega pomena.
Glede dolžine puške pa je moje mnenje tako.
Optimalna dolžine ja 90cm uporabna za vse. Za začetnike pa bi priporočal 75cm.
To, da daljša puška dalje nese, je tako tako. Tisti meter ni tako bistvenega pomena. Če bi dal na tehtnico pri izbiri, balans, težo držanja puške v vodi, okretnost, ...... bi se pravgotovo tehtnica obrnila v prid krajše puške. Ker pa se ljudje pustimo zavajati, češ 20cm daljša nam bo prinesla toliko večjo verjetnost za ulov, je pa to to.
Tudi v masi pušk ni velike razlike, glavno maso daje lovec s svojim prijemom puške. Če je ne držiš v redu, se bo stresla (ali te celo knokautirala) tudi še tako težka, robustna lesenjača.
Sicer pa je veliko o opremi napisano v člankih na tej spletni strani. Zvezda - Preberi si zadevo.
Osebno sem mnejna in to mnenje delim s kar nekaj izkušenimi lovci (le ti to zapisali v svojih člankih, knjigah), da je puščica NAJBOLJ POMEBNA.
Andrej F.
Andrej