Katera podvodna puska?

Puške, obleke, plavuti...

Moderator: alesn

Katera podvodna puska?

OdgovorNapisal/-a zvezda dne So apr 21, 2007 10:15

Pozdravljeni.
Zanimam se za podvodno pusko. Nisem se odlocen kaj naj vzamem. Bistvo je to, da je 100 do 110, da ima odprto glavo. Kaksne izkusnje imaste? Omer, Phatos, ?? S katerimi imaste dobre izkusnje oz ste slisali dobra mnenja?
LP
Uporabniški avatar
zvezda
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a alesn dne So apr 21, 2007 10:24

Na to vprašanje bo težko odgovorit, če ne boš natančneje opisal, za kaj boš puško potreboval...Katera taktika, ciljne vrste ribe, zakaj ravno ta dolžina itd...

110 je precej dolga puška in serijske aluminijaste puške se pri tej dolžini relativno slabo obnašajo, ker imajo premalo mase. Pri 110 res priporočam leseno.

sicer pa je Pathos relativno dobro sprejeta pri lovcih in jo tudi veliko uporabljajo. Sedaj je Omer naredil novo puško, ki izgleda zelo dobro Kayman HF - tudi ta bi bila v redu. Malo poglej tudi na ceno, da ne bi preveč plačal.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a zvezda dne So apr 21, 2007 10:37

leseni izdelki so zelo dragi tako, da to ne pride se v postev. Bo tudi 100 dovol dobra. Rabim pac pusko primerne dolzine za lov na ceko, itd. Kratko pusko ze mam za po luknjah. Kaj vi uporabljaste? vsi uporabljaste lesene? res ne vem kaj naj se odlocim pa koliko naj zapravim zanjo. Ja res je vecn problem... vedno hocemo najboljse z najman denarja..
Uporabniški avatar
zvezda
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a alesn dne So apr 21, 2007 12:55

Naši lovci so v preteklih letih veliko lovili z Imersion Concept Pro puškami, ker smo imeli zelo ugodno ceno pri dobavitelju. Te puške nimajo odprte glave pa jih lovci počasi zamenjujejo za sodobnejše.

Sedaj imamo zelo različne puške. Veliko nas je kupilo lesenjače, konec koncev so le za okoli 100 € dražje od res dobre in sodobne serijske aluminijaste puške.

Ostali pa pač kar kdo ima...od Picasso, Pathos, Imersion, Cressi itd...

Koliko dat za puško? Težko vprašanje... Serijske so po moje vredne dobrih 100 € stanejo pa 200 in več. Dober kompromis je recimo Pathos Open ali Pathos Open pro. To je med 150 in 210 €. Tudi Omer T20 Carbon Mimetic je v redu. Pa še veliko drugih.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

...

OdgovorNapisal/-a pbds dne Ne apr 22, 2007 22:31

Takole, nič povezano s trgovino (Aleš bo že vedel)!

Tudi Imersion je naredil odprto glavo, tudi za Concept PRO, ampak pustimo zdaj to. Bolj me zanima ZAKAJ ODPRTA GLAVA???? Meni je to osebno čisto mimo, imam odprto in "zaprto" glavo pa je vse en isti k.... v čem bi bila bistvena razlika?? :roll:

:D LP :D
Uporabniški avatar
pbds
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Po apr 23, 2007 07:07

Očitno sem danes v formi ali čutim kakšno pomanjkanje in se oglašam še tu.

Odprta zaprta glava.

Odprta glava je stara zadeva, zaprta pa novejša. Čeprav sedaj uvajajo, tudi na 'serijske' puške, ki so običajno bile opremljene z zaprto glavo, tudi odprte glave.

V čem razlika. Po moje samo v načinu merjenja. Pri odprti glavi lahko meriš po puščici (TAKO DOBIŠ DALJŠO IN S TEM NATANČNEJŠO LINIJO), dočim je pri zaprti to težje (OBIČAJNO MERIŠ PO LINIJI OD MUHE NA VRHU PUŠKE DO KONICE PUŠČICE - KRAJŠA MANJ NATANČNA LINIJA). Ravnotako se moraš prilagoditi padcu, puščice na določeni razdalji itd. Kar pomeni, da moreš pri merjenju to upoštevati, se zverzirati. Vsekakor pa zadeva ni bistvenega pomena.

Glede dolžine puške pa je moje mnenje tako.

Optimalna dolžine ja 90cm uporabna za vse. Za začetnike pa bi priporočal 75cm.

To, da daljša puška dalje nese, je tako tako. Tisti meter ni tako bistvenega pomena. Če bi dal na tehtnico pri izbiri, balans, težo držanja puške v vodi, okretnost, ...... bi se pravgotovo tehtnica obrnila v prid krajše puške. Ker pa se ljudje pustimo zavajati, češ 20cm daljša nam bo prinesla toliko večjo verjetnost za ulov, je pa to to.

Tudi v masi pušk ni velike razlike, glavno maso daje lovec s svojim prijemom puške. Če je ne držiš v redu, se bo stresla (ali te celo knokautirala) tudi še tako težka, robustna lesenjača.

Sicer pa je veliko o opremi napisano v člankih na tej spletni strani. Zvezda - Preberi si zadevo.

Osebno sem mnejna in to mnenje delim s kar nekaj izkušenimi lovci (le ti to zapisali v svojih člankih, knjigah), da je puščica NAJBOLJ POMEBNA.

Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

...

OdgovorNapisal/-a pbds dne Po apr 23, 2007 12:22

Tako je Andrej, pa še nekaj, če imaš zaprto glavo, daš gor za 10cm daljšo puščico in je problem rešen, nastane da je ZAPRTA = ODPRTI glavi :!: :wink:

Uporabniški avatar
pbds
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne To apr 24, 2007 09:51

No tako ravno ni, puščica je lahko 10 - 30 cm daljša od puške. Probleme in zakaj ja zakaj ne si preberite sem že napisal v članku o puščicah: http://www.h2oteam.com/?menu_item=roprema#puscica

Drugače pa ne vem zakah vsi obmolčite ko se jaz oglasim!!

Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

Re: ...

OdgovorNapisal/-a alesn dne To apr 24, 2007 10:34

pbds je napisal:Tako je Andrej, pa še nekaj, če imaš zaprto glavo, daš gor za 10cm daljšo puščico in je problem rešen, nastane da je ZAPRTA = ODPRTI glavi :!: :wink:

Potem pa pride svizec in zavije čokolado. :wink:
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

...

OdgovorNapisal/-a pbds dne To apr 24, 2007 10:41

V folijo si pozabil :!: :lol: :wink:

Uporabniški avatar
pbds
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a zvezda dne Če apr 26, 2007 18:34

Hellow

Najlepsa hvala za nasvete in odgovore. Tezko se je odlociti glede na to, da se nasveti krizajo. Potegnil bom nekje ravno crto in kupil nekaj. Verjetno bom potem na svoji kozi najbolje vedel kaj bi bilo zame. Za enkrat pa mislim, da bo 100 z odprto glavo in dvemi lastikami. pathos open pro :)
Uporabniški avatar
zvezda
Paglavec
Paglavec

...

OdgovorNapisal/-a pbds dne Če apr 26, 2007 21:07

Zakaj z 2 gumama :?: :!: :roll: :shock:

Uporabniški avatar
pbds
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a zvezda dne So apr 28, 2007 08:03

ammm nabavu sm omer cyman hf 95 cm. upam, da bo sluzila dobro. Na videz zgleda kar fajn puskica :P pbds... ej tolk nasvetov sm slisu pa tko se zelo krizajo.. ne me obsodit, ce sem katerega drugega uposteval. Vsekakor bom znal najbolje sam povedati ko bom pusko testiral sam.
ps: pbds v kretkem bi te mogu kaj kontakritat zaradi kart pa to... :P
lp
Uporabniški avatar
zvezda
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a zvezda dne Če maj 03, 2007 18:28

Se nekaj me zanima. Sem brskal okoli pa nisem nikjer zasledil. Do zdaj sem imel samo laks na puski brez mulinela. Nikjer nisem najdel navodil kako zvezati vrvico iz mulinela na puscico. Mislim, da ni samo vrvica ampak, da je vmes se laks.. zato ne vem tocno kako bi to zgledalo. Malo smesno vprasanje, verjamem... ampak res nimam pojma. :)
Uporabniški avatar
zvezda
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe maj 04, 2007 07:25

tako je, kot si rekel.
na mulinelu je navita vrvica. med vrvico in puščico je nekaj metrov laksa - za en ali dva navoja preko puške. med vrvico in laks lahko daš tudi ribiško vrtljivko ali narediš pašnjak (pa tudi kateri drugi hitro razvezujoči vozel). laks je na puščico običajno pritrjen skozi zadnjo luknjo, kjer je zanka speta s kovinsko sponko. (laks in sponke se prodajajo v kompletu).
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

...

OdgovorNapisal/-a pbds dne Pe maj 04, 2007 09:04

Pa še nekaj, ne kopuj aluminjastih sponk, ker so tiste "bolj boge" :!: :wink:

Uporabniški avatar
pbds
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a zvezda dne Pe maj 04, 2007 11:06

Hvala za informacijo.
ma mam vse v kompletu tko, da po moje moram sam zlozit kot je prav. Razmislju sm, da bi iz mulinela potegnu vrvico do konec puske skozi tisto aluminjaso luknjico spodi. od tam naprej ali se malo dlje bi zvezal laks. Sicer nimam pojma kaksen vozel je to. Ampak nekaj se mi zdi, da je bilo objavljeno v clankih? drugace pa sponke za laks imam ze prilozene ob kompletu ko sem kupil pusko. imam pa prilozeno se eno kratko vrvico nekaj cm... nimam pojma za kaj je tisto :> joj.. tepli me boste :P he he
lp
Uporabniški avatar
zvezda
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe maj 04, 2007 11:54

zvezda je napisal: Razmislju sm, da bi iz mulinela potegnu vrvico do konec puske skozi tisto aluminjaso luknjico spodi. od tam naprej ali se malo dlje bi zvezal laks.

ja, tako je mišljeno.
za pravi vozel pa pobrskaj po forumu in spletni strani. sem ga namreč že objavil. če kaj ne bo šlo pa vprašaj.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne Pe maj 04, 2007 12:20

Vozel (če ne boš dal vrtilke) je tak:

http://www.animatedknots.com/bowlineboa ... dknots.com

Laks moraš ustrezno odrezat (najbolje s kakšnim ščipalcem za nohte) tako, da ti dolžina ustreza (en ali dva navoja po dolžini puške, po mojem bo en kar dovolj, saj dobiš potem razdaljo 3 dolžine puške + puščica). Torej od zadnje luknjice puščice ob strani do glave, potem nazaj do line-releasa in proti tisti aluminjasti zanki. Ne pusti preveč laksa, ker skozi alu zanko bo spoj laks-špaga šel bolj težko.
Stopic (kovinskih sponk) ne preveč možno stisnit, toliko da dobro držijo, lahko na dveh- treh mestih. Priporočam, da konec laksa preden stisneš stopico malce zatališ, ampak samo konec, tako da se malenkost odebeli.
Preden boš stiskal stopice pomeri, ali ti laks na puščici gre dovolj not v prožilni mehanizem - če boš zanka premala ali prevelika boš imel težave, skratka zanka naj bo dolga največ toliko kot je pofrezan zadnji del puščice.

LP, Andrej
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe maj 04, 2007 12:34

jaz uporabljam tega - se ne zategne in se takoj razveže:
http://www.animatedknots.com/sheetbends ... dknots.com

pri čemer je treba upoštevati, da modra vrvica predstavlja zanko na laksu (ki jo moraš narediti s sponko), rdeča pa je vrvica iz mulinela.

no, pa ponovno še moje fotke.
Priponke
monofil-vrvica1.jpg
monofil-vrvica1.jpg (35.36 KB) Videno 2332 krat
monofil-vrvica 3.jpg
monofil-vrvica 3.jpg (41.32 KB) Videno 2329 krat
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Naslednji