Guma vs. zrak

Puške, obleke, plavuti...

Moderator: alesn

Guma vs. zrak

OdgovorNapisal/-a alesn dne Če avg 18, 2005 09:27

Hmm...ker se na forumu ne dogaja veliko, bom predstavil zanimivo temo za debato.
V teh dnevih sem si igledal številne filme o podvodnem ribolovu. Zelo veliko lovijo tudi po luknjah, šarge, kavale itd...Vsi uporabljajo gumarce, nihče zračne puške z večzobom. Kolikor vem, v glavnem štajerski lovsi za lov po lunjah uporabljajo zračne z večzobi. Jaz je letos nisem imel, pa sem zvil dve osti (skozi ribo v skalo, saj poznate). Sem si že hotel kupit zračno, zdaj sem pa v dilemi.
Kakšne so vaše izkušnje in praksa?
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Daić dne Če avg 18, 2005 10:51

Zdravo Aleš!
Dobro da si začel zanimivo temo.
To kar si napisal se zdi tudi meni tako, da na filmih vsi lovijo z gumarcami, bolj logično pa bi bilo imet luftarco z večzobom. Če primerjaš gumarco dolgo 60 cm in enako dolgo luftarco je ziher močnejša tista na zrak, po okretnosti pa sta približno enaki. Tudi jaz sem imel letos hude probleme ko sem strelal na ugorje in se mi je puščica parkrat zarila v neko morsko gobo, z večzobom se mi to ne bi zgodilo. Ko bom imel nekaj odvečnega denarja si bom tudi sam nabavil nekaj za lov v luknjah in zaenkrat sem bolj na strani gumarce ravno zaradi teh filmov. Moram pa priznat, da po luknjah še nisem lovil s puško na zrak in težko napišem kaj je bolše.
Ziher bo imel Andrej kakj bolj konkretnega za napisat!
LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a alesn dne Če avg 18, 2005 12:29

tudi sam sem razmišljal podobno in hotel kupit zračno,
ko bi ostalo kaj cvenka, za luknje...pa za kake iglice, trilje, hobotnice, ugorje itd...

je pa tako, da če je dobra luknja, torej polna, obstaja z gumarco velika možnost, da nabodeš dve ribi v enem šusu...recimo večje ušate se standardno postavljajo tako, da je to možno.

kot rečeno, zdaj pa moram razmislit...pa še tri puške bi moral tovorit s sabo po vodi in čolnu. je kar malo kaosa potem.

stari mački pa nimajo časa nič napisat?:)
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Ne avg 21, 2005 21:47

Zdravo.
Videl sem, da čakata, da bom kakšno bleknil. Ne bom na dolgo, ker sem pripravil članek vsaka riba svojo pučico zahteva. Bosta še kaj o tem v njem prečitala.
Je pač tako, da moraš na lov biti optimalno pripravljen, ker je tehnik in načinov veliko, to pomeni, da je najbolje loviti s puško na gumo 75 - 90cm dolgo (to je moja teorija). Seveda moraš to tudi znati uporabiti pod skalo. Če pa želiš loviti specifično ribo, motraš biti optimalno pripavljen zanjo. Če govorimo o lovu v skali, je zame res najprimernejša zračna z vilicami. Vendar ta zato ima prav toliko zakaj in nato spet več variacij na isto temo.
Predlagam to temo za enega od naših srečanj v Pekarni. Nato pa nekdo (eden od vaju) o srečanju napravi zapisnik, zgoščen zapis za na splet.

Ne vem včasih imam občutek, da želite takoj postati najboljši. Ne gre to tako fantje. Podvodni ribolov je veliko izušenj. Najprej se naučite plavati, iskati ribo, jo prepoznavati (da ne bodo gofi lice in obratno), nekaj jih boste ulovili, veliko vam jih bo pobegnilo. Marsikdo od vas se še ni odločil, v kaj bo vložil svoj prosti čas in "odvečen" denar (v gostilno ali ribolov) in spoštujte svojo odlčitev.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a alesn dne Po avg 22, 2005 09:28

Andrej,

super bi bilo, da bi kako srečanje posvetili tej ali podobni temi. Bomo zapisali in objavili na spletu, le datum srečanja nam povej. Z veseljem bom prebral tudi tvoj prihajajoči članek vsaka riba zahteva svojo puščico...

Najbrž nimaš prav, ko misliš, da želimo postat kar najboljši. Je pa ta tema zelo aktualna, ker podobne razvojne tendence opažam tudi v nekaterih drugiš sportih, bom kasneje pojasnil....
Kar se mene tiče, pa tudi najbrž ostalih, je tako, da sem v povprečju na morju težko kaj več kot en mesec dni na leto. To pomeni, da je smiselno imeti s sabo dobro izbrano opremo, ki deluje brez napak in je primerna za naše potrebe, (omejene) sposobnosti in znanje, hkrati pa se želim čim več naučiti iz (bogatih) izkušenj drugih. Predstavljam si, da s tem nekoliko skrajšam čas učenja na lastnih napakah.

Bi pa rad ilustriral posameznikov razvoj na področju, ki mi je sicer blizu, ker sem inšturktor letenja z jadralnimi padali....S tem športom sem pričel ca. leta 1990, napredoval sem zelo počasi, oprema je bila slaba in težko je bilo govoriti z izkušenimi ljudmi, ker jih preprosto ni bilo. Tako sem potreboval recimo 4 leta, da sem lahko samostojno jadral in ostal v zraku 1 uro. Moj tečajnik danes to doseže v 2 mesecih. Razlog je v znatno izpopolnjeni opremi in v sistematičnem šolanju. To tendenco opažam tudi v ostalih športih, tukaj je internet veliko pripomogel k informiranosti...

Ne trdim, da enako velja tudi za ribolov, kakšna vzporednica pa bi se najbž le lahko potegnila... Ob povedanem pa sam preprosto uživam v pripovedovanju bolj izkušenih in zelo rad prisluhnem kaki dobri zgodbi in zanimivi izkušnji, pa najsi gre za opremo ali za karkoli drugega.

V pričakovanju dobrih lovskih zgodb vas pozdravljam.
Aleš
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Primož dne Po avg 22, 2005 12:28

Jaz sigurno v gostilno,če pa je višek pa v to ,vse kar je veze z ribolovom.
Debata kaka puška kam sodi,pa bo res najbolje za eno izmed prihodnjih srečanj .
Kajti v podvodnem ribolovu je prava revolucija .Včasih se je z eno puško lovilo prav vse ,samo namesto vilic se je dal špis .Pa smo že lovili druge ribe in imeli drugo puško
Katera pa je katera riba pa raje nebi ,saj se še zdaj ne ve točno, kaj je jastog kaj pa rarog.Pač kje si tako poimenuješ kot ostali (ribiči),to pa je tako vsakih 10 km drugo ime.
Primož
dupin Flipper
dupin Flipper

Vrni se na oprema