ZAKONODAJA na HRVAŠKEM ?????

Kje lahko lovim? Kaj je prepovedano?...

Moderator: alesn

ZAKONODAJA na HRVAŠKEM ?????

OdgovorNapisal/-a ivo dne To feb 28, 2006 14:23

Htio bih komentirati članak iz Slobodne Dalmacije na koga se pozvao Andrej, a tiče se ribolova unutar nacionalnih parkova.

Točno je da je ribolov podvodnom puškom strogo zabranjen (ne znam zašto), a da je uz posebnu dozvolu moguće bavljenje nekim drugim vidovima sportskog ribolova. Također se dozvoljava i tradicionalni ribolov stanovnicima i vlasnicima nekretnina unutar nacionalnog parka. Privredni ribolov unutar granica Parka nije dozvoljen.

Članak na koji se Andrej poziva je pun manjkavosti i stvari koje nisu točne. Prava novinarska bum-vijest. Znam da on to nije mogao znati.

Uz Brijune i Kornate spominje se i Mljet, a sa tom situacijom sam dobro upoznat. Poznat mi je i Pravilnik o unutarnjem redu NP-a pa ću napisati par činjenica.
Što se lovostaja tiče, na njega se izričito poziva (članak 25.). Isto je regulirana i maksimalna dnevna količina ulova (članak 26. i 32.).
Za prekršitelje su (suprotno nego piše u Slobodnoj D.) predviđene novčane kazne od 500 do 5000 kuna i one se i naplaćuju (članak 120.).
A što se inspekcije/nadzora tiče, svi nacionalni parkovi imaju dobro organiziran sustav nadzora, među ostalim i ribarstva, koji djeluje neovisno o vanjskoj pomoći inspektora koji se spominju.

Citat iz Slobodne Dalmacije: U ribolovnome moru Hrvatske ne smije se uloviti jastog ispod 24 centimetra, u nacionalnim parkovima može i od 10 do 15 centimetara! Zakon o morskom ribarstvu ima pravilnik koji utvrđuje naknadu štete počinjene morskim organizmima, iliti "cjenik" kad te ulove u prekršaju. U nacionalnim parkovima takve naknade štete — nema.

Stvarno mi nije poznato kako je novinarka mogla napisati ovakvu jednu glupost. U rubriku "Vjerovali ili ne" bi trebalo postaviti ovaj članak jer je nevjerojatno da netko može pomisliti kako bi gore citirana izjava mogla biti istinita.

Cjeloviti Pravilnik o unutarnjem redu u NP Mljet može se vidjeti na http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2000/1646.htm

Ne bih više duljio. Srdačan pozdrav!
Ivo
Uporabniški avatar
ivo
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Če mar 02, 2006 09:59

Zdravljen Ivo.
Super, da si nas tako podučil. Tudi v našem novinarstvu se dogajajo slične reči, novinarji kar nekaj blebetajo tja v en dan zadev niti ne preverijo. Tako je nazadnje pisalo v Navtiki (SLO časopisu za morje in morske aktivnosti) da je v hrvaški z novim zakonom prepovedan podvodni ribolov.
Moraš pa priznati, da je vaša zakonodaja vsaj kar se tiče športnega ribolova en velik miš maš, verjetno se ne znajdete niti vi kaj šele tujci.

Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Če mar 02, 2006 11:40

Malo sem preletel ta zakon, v nejmu je še vseeno veliko neznank in dvoumnih stvari.
- kaj je z omejitvami velikosti (ki ga ima zakon o ribasrtvu), tudi rakov
- kaj je z lovopustom (v njem sicer piše da se ribe ne smejo loviti v času lovopusta, vendar nikje ni napisano kje se določa lovopust), lahko tudi kakšne vaški poglavar določi svoj pravilnik za Mljet. Osebno sem že imel slične probleme, ko mi je bilo rečeno ja za nas pa ne velja državni zakon, mi imamo svoj previlnik, pa smo tam,
- nisem zasledil, da bi bil prepovedan športni ribolov s puško,
Je imel novinar kar precej prav tudi za Mljet, da za parke ne veljajo zakoni, ki veljajo po hrvaški ampak si jih izmišljajo spet neki lokalni matadorji.

Ivo brez zamere. Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a ivo dne Če mar 02, 2006 16:31

Lovostaj koji se spominje je lovostaj iz Zakona o morskom ribarstvu jer je to dokument kojim se regulira ribolov na cijelom teritorijanom moru RH. Policija ili nadzor nacionalnog parka poštuje upravo taj lovostaj. Isto je i sa dozvoljenom lovnom veličinom pojedinih vrsta.

Načini ribolova su regulirani posebno za nacionalni park kao:
- tradicionalni ribolov i
- rekreacijsku ribolov na području nacionalnog parka i navedeni su alati koji se smiju koristiti. Podvodna puška nije ni na jednom popisu i znam da se to posebno kontrolira.
Rekreacijski ribolov je dozvoljen samo udicom (Čl. 24.).

Zakon ne može nikakav "lokalac" promijeniti jer ga donosi Ministarstvo zaštite okoliša. Lokalci nemaju utjecaj na skoro ništa u Parku, čak i direktora parka u kome žive određuje ministar po kriteriju poslušnosti.

Eto. Htio sam razjasniti stvari oko ovog smiješnog članka, da ne bi kad na Kornatima ulovite jastoga od 10 cm policiji objašnjavali da ste vidjeli u novinama da to nije zabranjeno. :wink:
Uporabniški avatar
ivo
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Pe mar 03, 2006 09:30

Dobro Ivo.
A reči mi kako se boste bojevali protio dinamitašem. Ima jih polno, zadnje čase je borba proti tej golazni tako na psu, da se niti skrivajo več ne, celo javno se hvalijo kako lovijo ribe z dinamito.
Andrej
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a ivo dne Pe mar 03, 2006 13:44

Bilo ih je jako puno prije, u Jugoslaviji. Sad je već rijetkost. Riješilo bi se to ogromnim kaznama, zatvorom. Znaju se ljudi koji se time bave. Svi lokalni policajci znaju lokalne dinamitaše. Na njima je red.
Na Mljetu je to riješeno tako da su svi "mineri" primljeni u policiju. Sad kontroliraju jedni druge pa nema problema. Drag im je dobro plaćen državni posao pa mina više nema :wink:
Uporabniški avatar
ivo
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Po mar 06, 2006 07:11

Zdravo Ivo.

V Mariboru smo imeli tekmovanje v apnei pa nismo viseli na spletu.
Glede minerjev na jugo bol slabo poznam situacijo, mogoče malo na Lastovu, in Črni gori a najbolje tu v okolici Kornatov Šibeniški, Zadarski arhipelag.

Res je to velika škoda in zelo slaba luč, vzpodbuda za ostale ljudi, turiste, ki hodijo na Hrvaško. Škoda je to, da se te ribe prodajajo na tržnici in v gostilnah. Od enega sem slišal, da se enega policaja celo za vedno onseposobili, ko je preganjal krivolovce, ne samo dinamitaše, .... .

A kako je s podvodnim lovom na Mljetu. Slišal sem, da so podvodni lovci zelo osovraženi tam, parkrat sem se pogovarjal, da pridem na dopust z večjo skupino, bila je prava mora, ko sem rekel da se ukvarjamo tudi s športnim lovom s puško.

Res me zanima kako in kdaj mislite spremeniti mišlenje, da nekateri (običajno domačini) lahko vse drugi pa skoraj nič. Oprosti, da govorim na splošno tebe ne poznam. Ko sem enkrat enemu (domačinu) omenil da nekaj ne sme delati veš kaj je rekel "Zabranjeno je ono što ja ne radim". Prečitaj si še ta članek kolumne v Slobodni iz 4.11.2005, ko piše o novem zakonu o ribolovu na hrvaškem. Med drugim zaključi tudi s stavkom: ("Kroz neku se bužu uvik može uteči. I to je ono što čoviku daje nadu."
O zadevi sem pisal 5.11.2005 na našem spletu pod novice-prva stran arhiva 4..
Očitno že tudi vaši vidijo, da ni vse tako kot se govori. Običajno smo mi tujci barabe, roparji, tisti ki jih je dovoljeno zajebavati, ..... domačina pa reveži, ki komaj preživijo in jim je takšne ter slične stvari "dovoljeno" delati za preživetje. Pač tekšen je občutek po 15 letih ločenega bivanje (samostojnosti), tudi prej je bilo podobno, le da manj očitno. Imam 30 let izkušen podvodnega lova na Jadranu.
Upam, da se kdaj vidimo in rečemo še kakšno ob bevandi.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Daić dne Po mar 06, 2006 08:06

Andrej, saj Ivo je bil na tekmi v MB (DYN 129m, STA 4'36'', DNF DQ pri cca. 90m). Bosta se pač srečala kdaj drugič.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ivo dne Po mar 06, 2006 09:50

Andrej, upoznali smo se već kod verifikacija, u petak. Natjecao sam se za Geronimo iz Zagreba.

Nemoj se ljutiti ali ne želim više raspravljati o ovoj temi jer i sam vjerojatno znaš da to nema smisla.

Lijep pozdrav
Ivo
Uporabniški avatar
ivo
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Po mar 06, 2006 13:40

Znam ali vi (Hrvati) bi mogli kaj narediti na to teme, da ne bi bil podvodni lov tako kako je, najslabši lov na Hrvaški.
Zaključujem.
Lep pozdrav. Andrej
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Roman dne Sr feb 21, 2007 22:51

Bom kar tukaj vprašal.Ali mora biti čoln dolž.2.5m in motor 5 konjev na Hrvaškem registriran? :roll:
Roman
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a zubatac dne Če feb 22, 2007 06:56

Roman je napisal:Bom kar tukaj vprašal.Ali mora biti čoln dolž.2.5m in motor 5 konjev na Hrvaškem registriran? :roll:

NE :!: :!:
Uporabniški avatar
zubatac
Calvo
Calvo

Kraj: Ljubljana-Maribor

Vrni se na pravilniki