Točno je da je ribolov podvodnom puškom strogo zabranjen (ne znam zašto), a da je uz posebnu dozvolu moguće bavljenje nekim drugim vidovima sportskog ribolova. Također se dozvoljava i tradicionalni ribolov stanovnicima i vlasnicima nekretnina unutar nacionalnog parka. Privredni ribolov unutar granica Parka nije dozvoljen.
Članak na koji se Andrej poziva je pun manjkavosti i stvari koje nisu točne. Prava novinarska bum-vijest. Znam da on to nije mogao znati.
Uz Brijune i Kornate spominje se i Mljet, a sa tom situacijom sam dobro upoznat. Poznat mi je i Pravilnik o unutarnjem redu NP-a pa ću napisati par činjenica.
Što se lovostaja tiče, na njega se izričito poziva (članak 25.). Isto je regulirana i maksimalna dnevna količina ulova (članak 26. i 32.).
Za prekršitelje su (suprotno nego piše u Slobodnoj D.) predviđene novčane kazne od 500 do 5000 kuna i one se i naplaćuju (članak 120.).
A što se inspekcije/nadzora tiče, svi nacionalni parkovi imaju dobro organiziran sustav nadzora, među ostalim i ribarstva, koji djeluje neovisno o vanjskoj pomoći inspektora koji se spominju.
Citat iz Slobodne Dalmacije: U ribolovnome moru Hrvatske ne smije se uloviti jastog ispod 24 centimetra, u nacionalnim parkovima može i od 10 do 15 centimetara! Zakon o morskom ribarstvu ima pravilnik koji utvrđuje naknadu štete počinjene morskim organizmima, iliti "cjenik" kad te ulove u prekršaju. U nacionalnim parkovima takve naknade štete — nema.
Stvarno mi nije poznato kako je novinarka mogla napisati ovakvu jednu glupost. U rubriku "Vjerovali ili ne" bi trebalo postaviti ovaj članak jer je nevjerojatno da netko može pomisliti kako bi gore citirana izjava mogla biti istinita.
Cjeloviti Pravilnik o unutarnjem redu u NP Mljet može se vidjeti na http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2000/1646.htm
Ne bih više duljio. Srdačan pozdrav!
Ivo