Nov pravilnik - Športni ribolov na Hrvaškem

Kje lahko lovim? Kaj je prepovedano?...

Moderator: alesn

Nov pravilnik - Športni ribolov na Hrvaškem

OdgovorNapisal/-a alesn dne So nov 26, 2005 11:54

kot kaže so Hrvati sprejeli nov pravilnik. najdete ga na: http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2005/2570.htm

novost je zahteva po članstvu v hrvaški ali lastni nacionalni zvezi za športni ribolov. a slovenci imamo tako zvezo? po moje to ni isto kot članstvo v SPZ. Kaj pravite?
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Sašo dne So nov 26, 2005 14:52

Zanimivo.

Sem nekje zasledil, da bi naj tudi tujcem začeli prodajati letne karte.
Ve kdo kaj več o tem.

Mislim da ne bi bilo slabo.
Pa mirno morje
Sašo
Uporabniški avatar
Sašo
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a alesn dne So nov 26, 2005 15:57

kot vidiš je ta varianta odpadla. bilo pa je nekaj govora o tem.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Primož dne So nov 26, 2005 20:15

Še vedno pa obstajajo pravne zmote za katere ,pa se ne odgovarja kazensko!
Primož
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a Primož dne So nov 26, 2005 20:21

Daj admin briši to!!
Primož
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Ne nov 27, 2005 08:45

Tudi slovenci ima zvezo za ribolov na morju, v Piranu mislim, da je sedež. Pred več kot 15 leti je bila skupaj s SPZ. Tudi za ribolov v slovenskem morju moraš biti njen član.
Sicer pa smo se sedaj vsi , ki smo imeli hrvaške dovolilnic tako včlanjevali v njihovo zvezo, društvo (kjer so kupili karto).
Vidite od kod imajo njihova društa denar (40% društvu od karte), ribe, morje pa nima nič od tega. Vsaj kaj mladic bi lahko kupili in jih vložili v morje, kot to delajo kopenska društva.

Očitno hrvati niso izločili parangala iz športnega ribolova, kako bodo pa sedaj kntrolirali ulov.

Tu je tista luknja Primož, na čolnu imaš ob ostali opremi še parangal in rečeš, da se ti je toliko rib pač ulovilo, luknje pa imajo ker si se vadil streljati.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Ne nov 27, 2005 08:57

Še enkrat sem malo bolj pazljivo prečital zadevo:
nejasno glede letnih dovolenj, so cenejše kot mesečne in kdo jih lahko kupi, po tem pravilniku, kvečemu če ne velja še kaj iz starega, po tem kar je tu zapisano lahko zadevo kupimo tudi mi.

Sedaj so 40% sredstev dali za razpis za akcije zaščite morja. Torej se malo popravljajo.

Upam, da bo prailnik preštudiral Šnuki in naš informacijski zapis uskladil z novimi spremebami. Ga bom opozoril.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Primož dne Ne nov 27, 2005 09:25

V Senju smo imeli kontrolo.In nam je kontrolor dejal ravno to kar ti govoriš . Tako ne gre več dalje .Šport je šport . Dovolilnice morajo spremenit .Ker to pomankljivost v zakonu ( parangali )in še nekaj stvari ,določeni ljudje namerno iskoriščajo in to nima dobene veze športom ,obravnavajo pa nas vse enako. Čeprav eni nosijo kašete rib eno pa le nekaj ribic , pa smo obravnavani enako..
Še domači ribiči se smejejo ko pridejo nazaj z ladjo in reče ,, evo sportaši",vprašam kako ,,pa oni imaju iste dozvole kao vi"
Pa da vidimo ,če se bo kaj spremaknilo.Ali bodo druge karte( športne in mali ribiči) ali pa bo to trajo še nekaj časa.
Primož
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a Daić dne Ne nov 27, 2005 11:32

V novem pravilniku je novost tudi spremenjen videz dovolilnice in podatki napisani na njej.

Glavna novost je, da se bo na dovolilnico morala napisat številka osebne izkaznice ali potega lista. S tem bodo dosegli, da tujci več ne bodo mogli kupovat letnih dovolilnic. Odslej prodajalec ne bo prodal letne dovolilnice če ne bo videl hrvškehga potnega lista ali osebne. Že do sedaj Slovenci naj ne bi mogli kupovat letnih dovolilnic, nekateri pa so jih vseeno imeli, naslednje leto jih po mojem ne bo dobil nihče.

Nekaj mi v pravilniku ni čisto jasno, pod Članak 5 piše:

(3) Dozvole prodaje nacionalni savez za športski ribolov na moru Republike Hrvatske (u tekstu koji slijedi Savez) hrvatskim ili stranim državljanima s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji su članovi Saveza po cijeni otisnutoj na dozvoli.

Pomemben je del "ili strani državljanima s prebivalištem u Republici Hrvatskoj", tu ne piše s stalnim prebivališčem na hrvaškem.

Mogoče je tukaj luknjav zakonu. Če je dovolj da imaš samo začasno prebivalšče, greš na občino, stojiš par ur v vrsti in jim javiš kje boš začasno stanoval. Izdajo ti potrdilo, ta stvar je zelo poceni, potem greš kupit letno dovolilnico. Takrat lahko uporabiš slovenski potni list in če te ustavi policija ti ne more komplicirat zaradi dovolilnice.

Vprašanje je ali moraš imet stalno prebivališče na hrvaškem ali je dovolj samo začasno?
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a Daić dne Ne nov 27, 2005 11:35

Še eno vprašanje.

Članak 4.

(1) U športskom ribolovu ovlaštenici dozvola ne smiju loviti TUNU (Thunnus thynnus), IGLUNA (Xiphias gladius) i IGLANA (Tetrapturus belone), osim za vrijeme natjecanja u športskom ribolovu.

Ali to pomeni da na tekmovanjih v PL lahko strelaš tunu?
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Ne nov 27, 2005 11:54

Zelo zanimiva tema venrat se mi zdi da bolj paše v rubriko "pravilniki"... Premikam
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a alesn dne Ne nov 27, 2005 12:14

na podlagi tega člena, ki ga Jure navajaš, so slovenci v preteklosti kupovali letne karte.
nekateri pravijo, da z njimi nikoli niso imeli nobenih težav, kljub kontroli, drugi pa, da so zaradi tega cel dan prebili na policijski postaji ter dobili kazen.

če mene vprašaš, bi moralo biti začasno prebivališče dovolj in skladno z njihovim pravilnikom.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Sašo dne Ne nov 27, 2005 16:48

Torej,

če imam vikend na morju, se javim na tej občini, rčem da bom naslednje 4 mesece prebival tukaj in nato takoj po letno karto, ki jo bom lahko kupil brez problema, saj imam prebivališče ( ne piše ali stalno ali začasno), ter nato tudi brez problema uporabljal.
Če pa me ustavi kontrola jim dam karto, zraven izkaznico hrvatskega društva, ter potrdilo o (začasnem) prebivališču.

Jaz razumem to tako.
Prosim popravite me ali pa delite z mano še vaša mnenja.
Pa mirno morje
Sašo
Uporabniški avatar
Sašo
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a alesn dne Ne nov 27, 2005 18:39

jaz bi rekel, da razumeš prav.
bi pa veljalo za vsak slučaj s sabo na čoln vzeti še tale nov pravilnik in podčrtat člen o začasnem prebivališču v CRO.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Sašo dne Ne nov 27, 2005 19:02

ja, se strinjam.
Še raje pa bi ga "pozabil" na čolnu ali kje drugje, pa bi riskiral da me odvedejo na policijo ali pa k sodniku za prekrške, pol pa bi ga nenadoma našel v žepu in ga pokazal sodniku ali pa kakemu višjemu inšpektorju.

Upam se stavit, da bi jim potrgalo gate pa še oči bi jim izstople.

Malce grdo razmišljanje samo ne morem si kaj. Z domačini še nikoli se nisem imel težav oz. konfliktov, z policaji pa je druga zgodba, je.... te že samo zaradi tega ker si slo, pa zakj še ne bi malo jaz njih, in to na njihovem terenu. :twisted:
Enkrat so me ustavili pa sem rekel Smrt fašizmu, pa je že globa zrastla za 100 % Pol pa 150 HRK v žep pe je vse v redu. Svi.... podkupljive.
Za tiste ki me ne poznate: NISEM AROGANTEN ALI PREPIRLJIVEC ALI CELO NACIONALIST ampak policaji, ki te zabavajo samo zaradi tega ker si SLO, pol pa vzamejo še "podkupnino" pa mi gredo res na živce.
Pa mirno morje
Sašo
Uporabniški avatar
Sašo
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a Daić dne Po nov 28, 2005 10:22

Sašo prav si razmišljal, ampak mora veljat, da je začasno bivališče dovolj.

Zakaj bi se prijavljal za 4 mesece? Prijaviš se za en vikend, kupiš dovolilnico in čao pero. Če se prijaviš za 4 mesece bi se moral odjavit ko greš iz HR in spet prijavit ko se vrneš. Policaju trdiš da si imel bivališče na HR in da si takrat kupil dovolilnico, v zakonu ni izpostavljen člen da dovolilnica preneha veljat, ko se izseliš iz HR! :D

Na starih letnih dovolilnicah piše "- za hrvatske državljane i strane državljane sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj od 18 do 60 godina života." Na novih pa "Godišnja dozvola za sportski ribolov na moru". Mogoče bo res šlo skozi s začasnim bivališčem na HR. Kaj ima kdo stari zakon, da pogleda če je tam pisalo s stalnim bivališčem?

Za prijavo na začasno bivališče potrebuješ samo kolega, ki ima stanovanje na HR in ti da izjavo da boš stanoval pri njeu. Na občini zahtevajo razlog zakaj potrebuješ začasno bivališče, naprimer rečeš da boš študiral, delal,.... v ZG,...

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Po nov 28, 2005 14:43

Sem se dogovoril s Šnukijem, da bo napravil novo verzijo izvlečka pravilnika.

Glede pravilnika pa tako, hrvati so svoja država in delajo tako kot jim paše. Kako bo ko bodo v Evropi pa bomo videli.

Sicer pa tako kot je napisal novinar Slobodne Dalmacije, v tistem članku, katerega link sem vam dal, ko sem vam sporočil o novem pravilniku, pronačiče se kakva rupa.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a topničar dne Pe dec 09, 2005 13:35

zdravo se zmeraj ni odgovora ali je clanstvov spz dovolj
topničar
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe dec 09, 2005 13:53

kolikor jaz razumem sprejeti zakon, ne.

SPZ ni enako kot slovenska Zveza za športni ribolov na morju.
Slednja ima sedež v Portorožu.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Vrni se na pravilniki