Gordijski vozel včlanitve v Zvezo

Kje lahko lovim? Kaj je prepovedano?...

Moderator: alesn

OdgovorNapisal/-a pehtran dne Pe dec 23, 2005 09:53

Še lažje in ceneje bi mogoče bilo, če se včlanimo v kakšno hrvaško ribolovno društvo in se zmenimo za ugodno članarino. (50kun recimo).
Uporabniški avatar
pehtran
Calvo
Calvo

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe dec 23, 2005 10:56

to imaš Pehtran seveda prav.
težava včlanitve v hrvaška društva pa je v tem, da tujci po zakonu ne morejo biti člani društve. tudi v slovenskem zakonu o društvih piše,
da so člani društev državljani republike slovenije. to so mi že včeraj povedali v zagrebški Submaniji.

nekatera hrvaška društva tega menda ne upoštevajo in vpisujejo tudi slovence. to sicer ni povsem legalno, če se pa da, zakaj ne...

najboljša se mi zdi včlanitev v hrvaško EFSO.
o tem se je pozanimal Lasulja in njemu so, za razliko od mene, rekli, da se lahko včlanimo.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a rebeka dne Pe dec 23, 2005 11:04

ales to, da tujci ne smejo bit clani drustev pa se ne bi ravno strinjala. jaz sem clan hrvaškega društva in tud nas PDM klub ima v statsu zapisano, da so clani lahko tud tujci, skratka vsi, ki plačajo članarino za tekoče leto.
sicer je vest še nepovsem preverjena, ampak če je vsaj pol na tem kar so mi povedali, potem ta zakon ne bo tak strasen kot zgleda. ko zvem pa več pa vas pomirim.
hahhaahhaha

:-)
rebeka
dupin Flipper
dupin Flipper

Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a rebeka dne Pe dec 23, 2005 11:09

morda kak posamezen klub oz društvo ima v statutu člen, ki ne omenja članstvo za tujce, sam takih je malo. sploh na hrvaškem , ker sami hrvatje vedo, da je več hrvatov izven hrvaške in za vse te , ki pa seveda nimajo hrvaškega državljanstva (imajo pa navadno denar), je vedno možnost , da se včlanijo v njihova društva. in omi so tujci. tujec si tud ti.
je pa res, da posamezni klubi oz društva ne želijo novih oz drugih ljudi.

rebeka
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a pehtran dne Pe dec 23, 2005 11:17

Ja, smešno, če imajo društva v statutu člen, ki preprečuje vpis tujim državljanom. Naše društvo namreč veselo sprejema tujce. Pa kup slovencev poznam, ki so včlanjeni v hrvaška scuba društva. Kakorkoli: zadeva očitno ne bo tako draga in zapletena, kot je kazalo na začetku.
Uporabniški avatar
pehtran
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe dec 23, 2005 11:31

Rebeka pravi: ales to, da tujci ne smejo bit clani drustev pa se ne bi ravno strinjala. jaz sem clan hrvaškega društva in tud nas PDM klub ima v statsu zapisano, da so clani lahko tud tujci, skratka vsi, ki plačajo članarino za tekoče leto.

da se ne bomo pogovarjali na pamet:

Zakon o društvih, Uradni list RS

6. člen

Tujec lahko postane član društva, če je tako določeno v temeljnem aktu.

Če je v statutu izrecno zapisano, da se lahko včlanijo tudi tujci, potem je to pač tako. Če tega člena ni, se pa ne morejo.

si pa predstavljam, da določena hrvaška društva vpisujejo tujce, ne da bi si sploh prebrali svoj zakon ali statut.

pa še glede hrvaške EFSE:
slovenci se lahko včlanimo, vendar je ta organizacija s svojim lanskoletnim izstopom iz hrvaškega Saveza za nas postala nezanimiva.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a rebeka dne Pe dec 23, 2005 11:36

se strinjam s pehtranom. ko pride nek zakon al pa samo pravilnik ven potem ga vsi preberemo in razumemo, kot da je vse proti nam. ko pa se zadeva malo umiri in jo prečekiraš , ugotoviš da le ni tak hudo.
skoraj pa dvomim, da so ti hrvaški klubi v katere je vclanjeno toliko slovencev samo scuba klubi. bolj sem prepricana , da so to potapljaski klubi, kamor spada pa se kaj drugega kot scuba.
KPA, ki je na zacetku karnekaterih hrvaskih klubov pomeni ; KLUB PODVODNIH AKTIVNOSTI. se grem stavit, da niso te aktivnosti samo scubeki, pa recemo lovci, da so tu se orientacija, pa apnea, hp in pp, pa kaki hokej ali kaj v tem stilu. pa se kaksna profesionalna dela, pa mogoče še kakšna arheološka in ......
vsi, ki ste lovili in bi to še radi počeli.......brez skrbi....boste.
tud, če bo zakon tak kot je , torej nespremenjen, je pol luken.

p.s.
še bodo trofeje :fish:
rebeka
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a rebeka dne Pe dec 23, 2005 11:45

ales...
in v nasem PDM statutu je izrecno zapisano, da so tujci lahko člani kluba oz društva.
Ker nimam prisebi statuta, lahko to preveriš v pekarni - torej našem klubskem prostoru, kjer ga imamo.
in tud član tega kluba na hrv, kjer sem smo tujci lahko člani. jim piše v statutu.
če pa se klub oz društva nočejo ukvarjat s tujci......sorry.

imamo pa na naši članski listi vsako leto vsaj dva tujca. en prihaja iz nizozemske in drugi s hrvaske. pred leti se pa se vsi spomnimo frica - valdijev svak iz nemcije. tak da ne bi s takimi, da govorim na pamet. aja, pa se ena francozinja je.

sicer pa a nismo slovenci v eu, kak pa eu in tujci v klubih. če bi to bilo res tak nemogoče, potem ne vem kdo bi igral dane oz vceraj za union olimpijo, kjer ni v ekipi enega slovenca.
dajte no......
se pa jaz lahko odločim in s kolegi ustanovim klub, kjer določim pravila kdo bo član in kdo ne. tud to se da. ampak mi ne govorimo zdaj o tem.

trdim in ponavljam, tujci smo lahko člani hrvaskih društev, klubov,....
morda ne vseh...ampak vseh niti ne bi bila.

rebeka
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne Pe dec 23, 2005 12:42

Po praznikih imam namen poklicat v Zubatac Zadar. Oni so namreč pobrateni z ribiško družino Maribor (tako mi je gospa, ki izdaja karte lani rekla, če je to 100% res pa ne vem). Tudi članstvo v drugih klubih za tujce prej ni bilo nikoli nek problem (se še spomnite letnih kart), članarina je bila navadno okrog 150 kun.

Glede krovne EFSE..

varianta včlanitve v EFSO Velika Britanija ne ustreza povsem sprejetemu predpisu. lovec mora biti član hrvaške ali svoje nacionalne Zveze. Britanska EFSA ni naša nacionalna Zveza.
Bi pa to morda šlo skozi, ker slovenci pač nimamo svoje EFSE.
tako da je to najbrž ena od možnosti.

Pravilnik:
(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovog članka Savez može prodati dozvole za jedan, tri, sedam ili trideset dana (dnevne i višednevne dozvole) stranim državljanima koji imaju člansku iskaznicu Saveza Republike Hrvatske ili druge države.

Zakon o morskom ribarstvu:
Članak 32.

Dozvole za športski ribolov na moru izdaje Ministarstvo, a prodaje ih nacionalni savez za športski ribolov na moru Republike Hrvatske.

Pravo na kupnju dnevne, višednevne ili godišnje dozvole za športski ribolov imaju državljani Republike Hrvatske koji su članovi nacionalnog saveza za športski ribolov na moru Republike Hrvatske.

Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, dnevne i višednevne dozvole za športski ribolov na moru nacionalni savez za športski ribolov na moru može prodati i stranim državljanima koji imaju člansku iskaznicu nacionalnog saveza za športski ribolov na moru Republike Hrvatske ili druge države.

To razumem kot člansko izkaznico nacinoalne zveze Hrvaške ali druge države in ne nujno članstvo v zvezi države katere državljen si. Torej Slovenec lahko ima izkaznico od katerekoli zveze za športni ribolov na morju (po mojem sem spada tudi EFSA).
Dalo pa bi se razpralvljat, kaj je športni ribolov na morju, in katere so torej krovne zveze, če tako logično pogledamo nad prvenstvi v podvodnem ribolovu bdi CMAS, torej ...

LP, Andrej
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a peterv6i dne So dec 24, 2005 16:33

No tukaj vam pišem iz prve roke..

Danes sem bil v Miljah, kjer prodajajo dovolilnice za hrvaško..
Kupil sem dve karte za ponedeljek.. in prodajalec mi je rekel, da ima že nove za leto 2006...
Potem pa sem ga vprašal kako je to po novem.. in mi je rekel, da od sedaj naprej moraš biti član neke zveze... pokazal sem mu iskaznico od SPZ-ja in je rekel ja ja ni problem... !?!?
Pa sem ga vprašal kako to da so to uvedli.. in mi je odgovoril, da se s tem izognejo raznim problemom kot so neseznanjenost lovca etc.. skratka po njegovih besedah naj bi tisti, ki je član neke zveze bil "izobražen", da lahko lovi...

Tako, da če se jo da v Miljah kupit z navadno SPZ-jevo karto potem se jo bo dalo tudi na hrvaškem.. sicer ne vem kaj bodo na to rekli Triještini - Tržačani, saj so tudi oni veliki obiskovalci hrvaških obal...
Uporabniški avatar
peterv6i
Calvo
Calvo

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a alesn dne Ne dec 25, 2005 10:20

dogajalo se bo, da boš lahko kupil dozvole s člansko SPZ, pa najbrž tudi s člansko matičnega kluba. prodajalci bodo pač premalo seznanjeni in bo prihajalo do tega. ko pa pride policijska kontrola si sam odgovoren za ustrezno člansko izkaznico Zveze. tam pa nam ne bo nič pomagalo, če bomo rekli, saj nam je prodajalec prodal....

danes gremo na morje, pa se bomo pozanimali na lučku kapetaniji in policiji, pa vam čez nekaj dni povemo kaj več.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Primož dne Ne dec 25, 2005 11:05

Se strinjam s tem kar je dejal Peter.Največ kršitev se dogaja s sprenevedanjem ali nepoznavanjem .Tako pa se bo to prepolovilo saj neboš več mogel reči te vrste pa ne poznamali ,to pa jaz ne vem ali nevem več kaj si izmislit ,saj boš moral imeti minimalna znanja.
To je začasna rešitev še ni ta prava.
Ribiči trnkarji imajo to bolj dorečeno .Prvo pripravništvo v katerem se uvajajo in spoznavajo ribolov in vse kar sodi zraven nato pa ispit in šele nato so ribiči ki lahko sami lovijo.
V našem primeru pa je bilo malo bolj svobodno in marsikdo ni najbolj poznal ribjih vrst ,minimalnih mer ,varstvene dobe ,prepovedanih območij.
Če smo športniki pač se moramo tega držati drugače smo hitro enaki kot pre nekateri.
Primož
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a pero1 dne Po dec 26, 2005 10:31

Primož je napisal:Ribiči trnkarji imajo to bolj dorečeno .Prvo pripravništvo v katerem se uvajajo in spoznavajo ribolov in vse kar sodi zraven nato pa ispit in šele nato so ribiči ki lahko sami lovijo.

Glede tega se strinjam za sladkovodne ribolovce, ce pa kdaj poleti pogledas na morje ko cela horda s palcami vlece ribje mladice :baby: ...aa..ne trdim da delajo skodo, ker je ta ribolov se vedno 1 ali dva promila v primerjavi s profesionalnim :realmad: . Jaz sem rabil sezono ali dve da me ribiski kolegi poucijo o fer ribolovu, v tem casu pa dvomim da sem naredil kaksno skodo. Dokler na hrvaškem ne nameravajo postorit nic okoli stvari ki res ogrozajo ribjo populacijo jim tale komedija z dovolilnicami, pravili in podobno prav nic ne koristi :no-no: .
Uporabniški avatar
pero1
Nemo
Nemo

Kraj: šmarjeSAP-LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a pehtran dne To dec 27, 2005 09:22

Komentar na Petrov post: to, da si lahko kupil dovolilnico s SPZ-jevo karto me ni čisto nič potolažilo, glede na to, da meni v Dalmaciji vsako leto poskušajo prodati kakšno sezonsko karto za podvodni ribolov in to v enem primeru celo na kapetaniji. Je pa res, da se potem vprašaš, kje sploh dobiš verodostojne informacije.
Uporabniški avatar
pehtran
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a lasulja dne Sr jan 04, 2006 15:41

Kaj pa ustanovitev Zveze za podvodni ribolov? Mislim da je to nekdo predlagal na forumu apnea2000. A kdo ve kakšne so birokratske zahteve? Mislim da je kar nekaj društev in posameznikov ki bi jih to zanimalo. Ker kolikor jaz razumem tu pri nas ni nobene logike. Če si član ribiške družine soča ki nima nobene veze z morjem si član zveze za športni ribolov, če pa si član potapljaškega kluba, ki ima sekcijo za podvodni ribolov pa ne. BOO!?

lp s sončne vipavske
andraž
lasulja
el Tonno
el Tonno

Kraj: vipavska dolina

OdgovorNapisal/-a Daić dne Sr jan 04, 2006 15:59

Andraž pozdravljen na forumu.

Birokratske zadeve so vedno zakomplicirane, ampak če se kdo tega lotit se vse naredi. Potrebna je samo volja, ponavadi pa se potapljači radi potapljamo in ne izpolnjujemo formularjev, kar govorim iz izkušenj v PDM. Če bi se bil kdo pripravljen lotit te zadeve bi bilo super, kakšna je birokratska pot pa ne vem. Interes za včlanitev bi bil velik!

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a alesn dne Sr jan 04, 2006 17:50

aja, nekaj smo obljubljali informacije s prve roke (lučka kapetanija).

no, doli nikogar ni bilo na spregled,
kljub delavnim dnevom so imeli zadnje dni lanskega leta vse zaprto. :shock:
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Sr jan 04, 2006 18:01

Samo v informacijo vam povem da bomo uredili zadeve tako, da bodo člani PDM tudi člani zveze za športni ribolov na morju. Če bo interes seveda, glede na to da ostajajo možnosti da se včlanite tudi v hrvaške klube in preko njih dobite dovolilnice.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a alesn dne Sr jan 04, 2006 18:58

pozdravljam tako odločitev.
do kdaj pa se bo to zgodilo?
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente