Sprememba v potapljanju na Hrvaškem?

Zanimivo… in poučno…

Moderator: schpes

Sprememba v potapljanju na Hrvaškem?

OdgovorNapisal/-a schpes dne To maj 08, 2007 21:22

... ali pomankljiva informacija?

Skratka, v zadnjem dnevu ali dveh kroži po spletu uradni dokument R. Hr. z zanimivo vsebino.

Seveda je potrebno preštudirati še kaj pravi sosedov zakon oz. pravilnik o potapljanju.

p.s. Če se kdo pravno spozna ali sploh lahko objavimo tak dokument, naj prosim čim prej javi!
Priponke
izjava_DR.zip
(125.76 KB) Prenešeno 73 krat
Uporabniški avatar
schpes
dupin Flipper
dupin Flipper

Kraj: toti Maribor

OdgovorNapisal/-a alesn dne To maj 08, 2007 21:37

to je nekdo zelo šlampasto prebral in prehitro pošiljal naokoli slovenskim klubom. gre za to, da so sedaj še bolj restriktivni in so želeli preprečiti slovenskim vodjem potopov, da bi lahko imeli dnevnike potapljanja. za dnevnike odslej potrebuješ delovno dovoljenje, ker to sodi v gospodarsko dejavnost. upam, da sem bil dovolj razumljiv. jaz in še nekaj drugih to razumemo tako.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a SanSan dne To maj 08, 2007 22:09

Ja tudi jaz sem tako razumel, da sicer ni problem dobit dnevnika vendar pa rabiš neko delovno dovoljenje (delovno vizo).
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a alesn dne Sr maj 09, 2007 07:33

SanSan je napisal:Ja tudi jaz sem tako razumel, da sicer ni problem dobit dnevnika vendar pa rabiš neko delovno dovoljenje (delovno vizo).

mislim, da ne gre za delovno vizo, pač pa za neke vrste delovno dovoljenje za gospodarsko dejavnost potapljanja. približno. tisti, ki jih to zadeva si naj zadevo podrobneje ogledajo. ta poizvedovanja bi naj po mnenju nekaterih ciljala v smeri, da slovenski klubi več ne morejo dobiti dnevnika potapljanja.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Sr maj 09, 2007 09:27

Nisem bral priloge, sem se pa pogovarjal z nekaj lastniki baz, ki budno spremlja dogajanje na tem področju.

Mislijo, vsaj tako so mi razlagali, da je to spet voda na miln Hrvaškim bazam in seveda bratom E....., ki skrbita s svojo politiko za svoj busines.

Namen nadziranega potapljanja je bil:
- zmanjšati šetvilo potapljaških nesreč. Ker skoraj ni mogoče, znano je da je na toliko in toliko potopov določene število nesreč, če se še tako trudiš, je to številko težko zmanjšati. Očitno je tudi med potapljači, kot med planinci toliko in toliko oseb, ki preveč izivajo usodo, se ne držijo pravil, saj je le malo nesreč splet okoliščin, ki jim ni botroval človek.
- preprečiti ropanje arheoloških najdišč. Kar pa jim ne bo uspelo, saj je znano, da jih najbolj temeljito čistijo ravno hrvaški potapljači, domačini, celo lastniki baz, ki med drugim s intervjuji potepljačev, ki jih vodijo na potope, dobijo informacije o arheoloških in ribjih zadevah pod morjem.
V poslovnem svetu je jasno, da se od potapljaške baze ne more živeti (vsaj dobro ne), potem pa se zasluži še drugače.

Sedaj pa je namen novega zakona, da na roveš številnih nesreč in .... dajo dodatne zahteve - pridobitev posebnega CRO certifikata, ki ga mora pridobiti vsak lastnik baze na seminarju katerega cena ni nizka in še zahteva je, da bo izveden samo v hrvaškem jeziku. Kdo bo organiziral seminar je verjetno jasno.

Očitno so tuje baze bolje organizirane, imajo boljši marketing, jim tuji potapljači bolj zaupajo in imajo posledično več posla. Kar spet gre v nos nekaterim našim dragim sosedom. Kot da se nočejo pribljižati EU in da ne razumejo, da je osnovno načelo EU, ki strogo prepoveduje diskriminacijo. To je pač tako, težko se je izvleči iz neke mentilitete, slično je v Sloveniji, lahko je govoriti mi smo za demokracijo, vendar je težje tako začeti razmišljati, še težje pa delovati. Je pač centralistično delovanje bolj pisano na kožo, manj potrebno delati.

Upam, da sem se spet komu zameril. Ajd zdravo. Andrej
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Borut Kamšek dne Po maj 14, 2007 21:43

2400 kun za sezono pa 300 kun za dovolilnico pa 50 potopov in pride 54 kun na potop.Saj smo pridni pa bomo zaslužili te cekine čez leto,skrbi me pa ,da ne bi oni to pogruntali in še samostojno potapljanje ukinili(seveda v paru).
Pa tudi v kakšni njihovi bazi paše vsake toliko kakšen potopek,ampak tisto se mi pa ne zdi poceni.
resnica je samo ena
Borut Kamšek
Paglavec
Paglavec

Kraj: Volavlje

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne To maj 15, 2007 08:50

Ja na to varianto (da si kupiš sezonsko za potapljanje) sem pa sploh pozabil. Zame predraga, na hrvaški ne naredim 50 potopov. Mislil sem, da so sploh redki, ki to kupijo. 2400kun = 330€ kar je toliko kot letna smučarska vozovnica za Pohorje.
Pri potopu ti pa nudijo kaj??
Snađi se. Brez prevoza na potop, polnjenja jeklenke, .... To sem navedel zato, ker je pred leti, ko so to uvedli nekdo rekel saj toliko stane smučarska karta (letna). To se pravi prodajajo podmorje, tako kot bi lahko prodajali čisti pohorski zrak. Kaj H2Ojevci ideja, postaviti je treba štante, kontrole in naj plačajo tisti, ki hočejo dihati .. .

Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Daić dne To maj 15, 2007 09:20

Postavimo se pod Pohorje in vsak ki hoče gor plača propustnico. Vse to pa zaradi varnosti, ker se med pohodniki in kolesarji poškoduje toliko in toliko ljudi,...

Sliši se butasto ampak nič manj kot plačevat 2400 HRK.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a Borut Kamšek dne To maj 15, 2007 10:01

se strinjam butasto je ampak si kupiš svobodo,denar je pa tako samo orodje in ne del telesa,ki ga izgubiš.....a se upamo zaračunat zrak obiskovalcem naših planin...na hr imajo jajca moramo priznat......pa ljubljanica je tudi že prepovedana za potapljanje...tudi pri nas so korajžni

v splitu me je nedavno tega nagovoril domačin kaj se gremo okoli morja na meji.......

za 500 kun plovnega dovoljenja je cel jadran moj celo sezono,sem mu rekel, celo več si ga lahko privoščim kot on,če nima čolnička,domov si ga pa lahko tudi vzamem kak liter če mi paše, več pa ne rabim...je šel kot bi mu gorelo pod nogami

prej sem pozorno stehtal njega in okoliščine,da ne bi prišlo do bližnjih srečanj
resnica je samo ena
Borut Kamšek
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Borut Kamšek dne To maj 15, 2007 10:06

kakšna je pa kazen za arogantno potapljanje...prideš se potopiš in čakaš,da te najdejo...mogoče je pa ceneje bit tepen

italijani so nekaj časa brez dovolilnic ribe lovili in so raje plačali kazen..

ponekod policija dobi denar za gorivo šele pozno v sezoni.....
resnica je samo ena
Borut Kamšek
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne To maj 15, 2007 11:27

Nisem hotel razvneti razprave o Hrvatih. Saj zadnje čase je zelo burno na tem področju. Zadnič sem tudi od enega iz foruma dobil po nosu. Veliko ljudi iz hrvaške je mojih dobrih znancev prijateljev se zelo dobro razumemo.
S Tomsijem sva bila na simpoziju ene od poznanih potapljaških organizacij, ki s hrvaško niti sodelovati noče, saj je jasno da omejujejo gibanje ljudi pod vodo. Tako mislijo vsi člane te organizacije (rečimo predstavniki skoraj vse Evrope). Ne vem kako bo to šlo preko zakonodaje pribljiževanju EU.
Če se zadeva dopusti, si bo vsak lahko izmislil vse in bivali bomo lahko še samo v svojem stanovanju brez nadomestila stroškov, dovololnic, sezonskih, .... .
Čudi me, da se nihče od Hrvatov, ki spremljajo tudi ta forum ne oglasi in malo razloži njih razmišlanje.
Poslovno zadeva pravgotovo ni o.k., če nič ne daš, oziroma daš kar je "bog" (Hrvati so malo bolj verni) dal ne moreš nič dobiti.

Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Borut Kamšek dne To maj 15, 2007 11:39

vdam se
resnica je samo ena
Borut Kamšek
Paglavec
Paglavec