Napisal/-a AndrejF. dne Sr maj 09, 2007 09:27
Nisem bral priloge, sem se pa pogovarjal z nekaj lastniki baz, ki budno spremlja dogajanje na tem področju.
Mislijo, vsaj tako so mi razlagali, da je to spet voda na miln Hrvaškim bazam in seveda bratom E....., ki skrbita s svojo politiko za svoj busines.
Namen nadziranega potapljanja je bil:
- zmanjšati šetvilo potapljaških nesreč. Ker skoraj ni mogoče, znano je da je na toliko in toliko potopov določene število nesreč, če se še tako trudiš, je to številko težko zmanjšati. Očitno je tudi med potapljači, kot med planinci toliko in toliko oseb, ki preveč izivajo usodo, se ne držijo pravil, saj je le malo nesreč splet okoliščin, ki jim ni botroval človek.
- preprečiti ropanje arheoloških najdišč. Kar pa jim ne bo uspelo, saj je znano, da jih najbolj temeljito čistijo ravno hrvaški potapljači, domačini, celo lastniki baz, ki med drugim s intervjuji potepljačev, ki jih vodijo na potope, dobijo informacije o arheoloških in ribjih zadevah pod morjem.
V poslovnem svetu je jasno, da se od potapljaške baze ne more živeti (vsaj dobro ne), potem pa se zasluži še drugače.
Sedaj pa je namen novega zakona, da na roveš številnih nesreč in .... dajo dodatne zahteve - pridobitev posebnega CRO certifikata, ki ga mora pridobiti vsak lastnik baze na seminarju katerega cena ni nizka in še zahteva je, da bo izveden samo v hrvaškem jeziku. Kdo bo organiziral seminar je verjetno jasno.
Očitno so tuje baze bolje organizirane, imajo boljši marketing, jim tuji potapljači bolj zaupajo in imajo posledično več posla. Kar spet gre v nos nekaterim našim dragim sosedom. Kot da se nočejo pribljižati EU in da ne razumejo, da je osnovno načelo EU, ki strogo prepoveduje diskriminacijo. To je pač tako, težko se je izvleči iz neke mentilitete, slično je v Sloveniji, lahko je govoriti mi smo za demokracijo, vendar je težje tako začeti razmišljati, še težje pa delovati. Je pač centralistično delovanje bolj pisano na kožo, manj potrebno delati.
Upam, da sem se spet komu zameril. Ajd zdravo. Andrej
Andrej