Tečaj DIR-F v Piranu

Zanimivo… in poučno…

Moderator: schpes

Tečaj DIR-F v Piranu

OdgovorNapisal/-a paprikar dne So apr 07, 2007 22:35

Je kakšen interesent za DIR-F tečaj na domači skali v Piranu?

Za izvedbo so potrebni najmanj 4-je kandidati. Dva sva že, torej sta potrebna še 2, lahko 3.

inštruktorji : najverjetneje Mario ali Andrea, lahko pa tudi, da dobimo koga drugega.

Tečaj traja 2-3 dni, izpolniti pa je potrebne nekatere zahteve (nekadilec, ustrezna oprema, ...)

Okvirni datum je jesen (september-oktober)

prijave in info na mail: nenadATstudiodDOTsi

lp,n
Potapljač je lahko zadovoljen le s popolnostjo. Le tisti, ki bodo zadovoljni s popolnostjo bodo odkrili prednosti le-te. Drugi ne bodo nikoli razumeli o čem se pogovarjamo.
Uporabniški avatar
paprikar
el Tonno
el Tonno

Kraj: KK

OdgovorNapisal/-a školjka dne Sr maj 30, 2007 22:23

OK. Tečaj že. Zanima pa me, kje bi se dalo dobiti kakšen priročnik na to temo (DIR mislim).
Uporabniški avatar
školjka
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a paprikar dne Sr maj 30, 2007 22:34

SLO DIR TEAM

GUE

FROGKICK.NL

Da se pa seveda tudi naročit literaturo po pošti.

lp,n

/EDIT popravljen info za tečaj, če bi koga interesiralo v prihodnje.

Mak. število udeležencev: 4 (ob najboljših pogojih), drugače 2-3
Rok trajanja: 4 dni
Cena: vse skupaj cca 600€
Potapljač je lahko zadovoljen le s popolnostjo. Le tisti, ki bodo zadovoljni s popolnostjo bodo odkrili prednosti le-te. Drugi ne bodo nikoli razumeli o čem se pogovarjamo.
Uporabniški avatar
paprikar
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a školjka dne Sr maj 30, 2007 22:45

Hvala za linke Paprikar in za info v zvezi s tečajem. Razmišljam v tej smeri, prej pa bi raje v roke prijela dober DIR priročnik.
Uporabniški avatar
školjka
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a paprikar dne Sr maj 30, 2007 22:52

.. z veseljem pomagam.

ampak, kot pri vseh ostalih stvareh, gram prakse odtehta tono teorije. Pocukaj kakšnega DIR-ovca za rokav pa naj ti v živo pojasni/razjasni kar te zanima.

lp,n
Uporabniški avatar
paprikar
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a Daić dne Če maj 31, 2007 06:38

Kaj točno je DIR-F? :?

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a paprikar dne Če maj 31, 2007 07:12

DIR-F ali DIR Foundimentals je osnovni tečaj pri GUE. Namenjen je predvsem seznanjanju z osnovnimi pravilnimi postopki in opremo. Nastal je kot posledica tega, da so ljudje prihajali na tečaje tehničnega in jamskega potapljanja z nezadostnim znanjem, tako da so ga uvedli kot predpogoj za opravljanje omenjenih tečajev. Obenem pa tečaj služi kot odlično orodje za pridobivanje dodatnega znanja rekreativnih potapljačev, spoznavanje s pravilno konfiguracijo opreme, pravilnimi postopki, ipd. Potapljanje tako postane bolj varno, sproščeno, reševanje problemov pa lažje in bolj učinkovito.

Na zgornjih linkih je lepo opisano, sploh na straneh SLO DIR (napisano v slovenščini). Mislim, da tale članek najbolje opiše bistvo.

lp,n
Uporabniški avatar
paprikar
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a školjka dne Če maj 31, 2007 20:00

paprikar je napisal:.. z veseljem pomagam.

ampak, kot pri vseh ostalih stvareh, gram prakse odtehta tono teorije. Pocukaj kakšnega DIR-ovca za rokav pa naj ti v živo pojasni/razjasni kar te zanima.

lp,n

He, he, in ravno to je problem. Sem po domače povedano frišna v tauhanju in se šele dobro spuščam v te vode. Poznam le enega dobrega dirovca, ki je bil moj inštruktor na začetnem tečaju, ki pa dvomim, da ima čas. Je pa ta način (DIR) po moje ena najboljših poti po katerih bi rada šla naprej. Tisto le potapljanje, brez pravega nadalnjega treninga se mi pa ne zdi ravno primerno ta začetnika. Znanje je treba gradit po pameti.
Uporabniški avatar
školjka
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a paprikar dne Pe jun 01, 2007 06:34

.. me veseli da tako misliš.

če že delaš, delaj to pravilno :)

če potrebuješ kakšno informacijo me lahko kontaktiraš na ZS ali mail.

se vidimo v vodi.

lp,n
Uporabniški avatar
paprikar
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Pe jun 01, 2007 08:36

Malo sem pregledal zadeve, ne vem sploh kaj točno ponujate DIR-ovci.

Izgleda da varno potapljanje. Če to, mora biti to osnova vsakega potapljaškega tečaja, kjer se mora tečajnik seznaniti z vsemi varnostnimi ukrepi pri potapljanju z njegovo kategorijo. Očitno je pač spet ena od komercilanih potegavščin. Tako kot cel kup specialnosti.
Že xx let obstajajo osnovna pravila varnega potapljanja, ki se jih je potrebno držati in morajo biti tečajnikom predstavljena skozi tečaje. Seveda je potem odvisno od vsakega posebej, kako bo cenil sebe in svoje življenje.
Ljudje pač gredo na tečaj in si mislijo kup mlatenja prazne slame, tako je tudi pri ostali bolj rizičnih športih, stvari se začnejo zavedati šele ko se jim kaj zgodi, ali so prisotni pri kakšni nesreči.
Torej DIR za vse, ki ste na tečajih sedeli na enem od ušes in bili z mislimi drugje.

Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a paprikar dne Pe jun 01, 2007 08:57

DIR-ovci ne ponujajo ničesar, so samo "uporabniki". GUE je tisti, ki ponuja tečaje.

... o tem, kdo sedi na ušesih in je z mislimi nekje drugje, si lahko prebereš na internetu pod rubriko - podvodno raziskovanje. Kolikor mi je znano, držijo DIR ekipe kar nekaj svetovnih rekordov, najbolj pomembno pa je ZERO smrtnih žrtev, kot posledica nesreč.

In kje so bili/kaj delajo predstavniki vaše šole?

Andrej, dosti imam žolčnih debat na to temo. Končajva pri tem. Ponudil sem samo možnost udeležbe v tečaju. Če ne razumeš, ali pa nočeš razumeti ni potrebno neutemeljeno kritizirati. S tem delaš krivico vsem, samega sebe pa postavljaš v vlogo ......

lp,n

P.S. DIR ni za tiste, ki ga rabijo (ker ga itak vsi), je za tiste ki ga hočejo.
Uporabniški avatar
paprikar
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a schpes dne Pe jun 01, 2007 09:40

DIR ni za tiste, ki ga rabijo (ker ga itak vsi), je za tiste ki ga hočejo.

točno!
Uporabniški avatar
schpes
dupin Flipper
dupin Flipper

Kraj: toti Maribor

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Pe jun 01, 2007 10:29

Ne vem če se je tebi žolč sprožil.
Povedal sem samo, da se ponuja nekaj kar bi moralo, mora biti ob vsakem tečaju zraven.
Povej samo kakšen naj bi bil rezultat tečaja.

Je pa res, da v kap. svetu pač vsak vzame kar hoče od ponujenega.

Andrej
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a paprikar dne Pe jun 01, 2007 10:55

ko me nekdo posredno "obtoži" za sedenje na ušesih, si mislim da je v igri žolč in potem neham sodelovat. Me veseli da ni tako.

če bi ljudje od tečajev res odnesli tisto, kar piše da jih bodo naučili, potem bi veliko manj ljudi umiralo pod vodo in bilo več zadovoljnih potapljačev. Žal pa temu ni tako.

.. namen vsega je delat stvari karseda pravilno.

Če te res zanima kaj je rezultat, potem si preberi članek z zgornjega linka na SLO DIR, lepo opisuje bistvo vsega. Več ti preko foruma ne morem razložit ali pokazat. sploh pa nisem poslan za to da objasnjujem/kažem :wink:

Tudi v kapitalističnem svetu velja ... malo dnarja, malo muzike.

lp,n
Uporabniški avatar
paprikar
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Pe jun 01, 2007 11:21

Zdravo.

Mislil sem napisati še eno zgodbo, zgodovino, pa me je minilo (sem zbrisal).

Lahko rečem le to, da se v sloveniji potaplja že ohoho let, moja generacija več kot 30. Vsi smo šli čez ustaljeno šolanje potapljanja, ki smo ga zagovarjali in ga še zagovarjamo, 16 ur predavanj, skoraj enako v bazenu, .odprte vode, ...... . O opremi s kakšno smo se potapljali, da ne govorimo. Vsi smo še živi.

Danes se pač potaplja vsak. Vsak že vse ve o potapljanju. Le malo ljudi pa razmišlja, da se ni pomebno samo znati potopiti ampak je pomebno priti tudi na površje in to ne kakor koli - zdrav in pripravljen za nov potop.

Saj drugje v drugih "adremnalinskih" športih ni nič drugače.

Vsekakor priporočam, da se udeležijo vašega tečaja. Čeprav je moje mneje tako kot sem zapisal.
Pa še to, v EU obstajajo standardi šolanja potapljanja, nedavno tega sem jih prebiral. So zelo strogi in Slovenija je podpisnica le teh.

Sam zaključujem to debata.

Potapljajte se varno. Ajd zdravo. Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a školjka dne Pe jun 01, 2007 16:19

paprikar je napisal:.. me veseli da tako misliš.

če že delaš, delaj to pravilno :)

če potrebuješ kakšno informacijo me lahko kontaktiraš na ZS ali mail.

se vidimo v vodi.

lp,n

He, he. Hvala. Vsekakor bom kontaktirala.
Kar se tiče DIR ja in DIR ne pa ... hmmm. Točno tako, kot mi je bilo povedano: zdaj res v živo vidim, da so nasprotrotniki, ki mislijo da je DIR kar nekaj, ... nekaj nepotrebnega, čudaškega, mističnega itd.
Ampak moje mnenje je drugačno; vsaj iz prebranega in slišanega.
Zdaj pa le še v vodo.
Ja, ja. Se vidimo v vodi.
Uporabniški avatar
školjka
Paglavec
Paglavec

Vrni se na splošne teme