zdravo Aleš
Utrip v mirovanju ni neposredno povezan z dolžino statike, je pa dober pokazatelj fizične in deloma tudi psihične pripravljenosti, kar pa sigurno vpliva na dolžino statike. Kot pa že rečeno ni nujno da bo nekdo z nižjim utripom v mirovanju delal daljšo statiko in tudi ni nujno da boš sam delal daljšo statiko, če boš znižal utrip v mirovanju.
Ne smeš tudi zamenjati utripa v mirovanju in utripa med izvajanjem statike. Med statiko dosežeš dodatno znižanje utripa (bradycardia), ki je posledica potapljaškega (mamula) refleksa. Fiziološke razlage do sedaj še nisem slišal, sem pa kar nekaj prebral in trenutno še delajo teste, da bi točno določili receptore. V glavnem se domneva, da so to baroreceptori v večih notranjih organih. Utrip pade tudi zaradi povišanega krvnega pritiska, ki nastane zaradi periferalne vasokonstrikcije (krčenje žil v udih).
Zakaj pade utrip ekstremno ko se pričnejo prve kontrakcije? Zato ker takrat nastopi potapljaški refleks v polni moči. Če boš naredil nekaj zaporednih statik (ene 5 probaj), ne prekratkih in ne predolgih, da neboš preveč zadihan na koncu in neboš hiperventiliral, boš opazil, da se ti bo utrip ustavil kar za dobro mero pod tistim v mirovanju. Meni se naprimer ustavi na 40 prlibližno, kljub temu da diham normalno. To je posledica potapljaškega refleksa in se izgubi po kakih 5-10 minutah.
Če je zadeva povezana z CO2 ti nebi vedel točno povedat. Mislim, da sama bradycardia ni neposredno povezana z CO2 so pa ostali refleksi, ki pripomorejo k bradycardiji.
Moram rečt, da je razlika pri izvajanju statike glede na prej kar velika. Večino pripisujem drugačnemu nadihavanju, saj sem prej nekoliko hiperventiliral in včasih pričel statiko z pulzom višjim od 100bpm. Sedaj sem dosti bolj umirjen in sproščen in odvadil sem se hiperventilacije tako da lahko tudi pakiram. Prej nisem mogel, saj mi je pakiranje+hiperventilacija skoraj vedno povzročlo BO. V prvi minuti in pol mi utrip pade le malo. Običajno pričnem nekje med 70 in 80 bpm. V prvi minuti mi utrip pade nekje na 60 pri 2 min sem nekje na 48 pri 3 in pol pa že nekje na 30 ali malo pod. Poznam pa tudi profile nekaterih ki držijo čez 7min in imajo pulz za 10 udarcev višji...
Glede tvojega mnenja, da pričnejo vsi ko pakirajo čez 100bpm... Če ne hiperventiliraš ti tudi ob pakiranju pulz ne naraste veliko. Mogoče za malenkost predvsem je pa važna sproščenost ob pakiranju. Ko ti je to nekaj normalnega pol je vse ql. Vse je v glavi...
Upam, da si zadovoljen z odgovorom, če pa bom kje našel kaj bolj strokovno fiziološko razloženega pa bom napisal.