CW - constan weight

Novi v športu prostega potapljanja? Tukaj boste našli odgovore na svoja vprašanja.

Moderator: SanSan

CW - constan weight

OdgovorNapisal/-a Đuro dne Pe mar 16, 2007 12:24

pubeci serbus

na področju globinskega prostega potapljanje sem čisti zelenec, zato me kr nekaj stvari povezanih s tem zelo zanima.

na začetku nekaj splošnih pravil, ki veljajo v tej disciplini. predvsem o štartu. zanima me kako zgleda štart, je podoben kot pri bazenskih disciplinah?

zaenkrat je to to ;)

se tipkamo!
Uporabniški avatar
Đuro
dupin Flipper
dupin Flipper

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a pehtran dne Pe mar 16, 2007 13:16

Jaz ti (iz lastnih izkušenj) povem, da pri štartu vedno pazi, da spustiš vrv, ob kateri se potapljaš, preden pomoliš glavo pod vodo, sicer te bojo doletele kazenske točke. O tem bi lahko kakšno povedal tudi Aleš. :(
Uporabniški avatar
pehtran
Calvo
Calvo

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Pe mar 16, 2007 13:45

Načeloma je štart isti, le da moraš navpično navzdol namesto vodoravno po dnu bazena. Seveda spet obstaja več tehnik. Meni najbolj odgovarja ležati na hrbtu in potem obrat, prelom in gremo. Malo je zakomplicirano z monoplavutko sploh če je negativno polovna, ker ti jo potegne pod vodo, ti pa jo moraš dvignit iz vode če se želiš dobro potopit.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Daić dne Pe mar 16, 2007 20:17

Štarta v bazenu in pri CW se razlikujeta v par stvareh. Zame se pozna razlika v obtežitvi. Pri CW imam 4 kg uteži (+ obleka), pri dinamiki pa skoraj 5kg. Zato mi nadihavane v morju bolj ustreza saj sem zelo pozitivno plovn. Kot je Pehtran povedal, se med štartom ne smemo držati vrvi. Lahko spakiraš do konca, saj ti hidrostatični pritisk hitro stisne zrak, ki ga imaš v pljučih. Ostalo pa ni razlike. Sprobat moraš le ali se rajši nadihuješ leže na hrbtu, trebuhu ali v vertikalnem položaju.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a Đuro dne So mar 17, 2007 09:33

fino...zdaj sem dobil kar dva odgovora na eno vprašanje :)

pa še to, glede plavuti, kaj bolj priporočate za začetnika, mono plavut ali stereo plavuti?

pa hvala za odgovore ;)
Uporabniški avatar
Đuro
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a SanSan dne So mar 17, 2007 09:57

Za čistega začetnika je verjetno lažje stereo. Če pa boš tekmoval pa je bolje čimprej prešaltat na mono. Pri mono plavuti je problem ker so običajno zlo trde in tesne kar pomeni da je tvoj trening časovno zelo omejen. Jaz npr ne morem met moje palvuti gor več kot 15 min.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Daić dne So mar 17, 2007 19:39

Za tebe, ki obvladaš tehniko z monoplavutjo ni dvoma. Lahko pa probaš, pa boš videl. S stereo plavutmi se je dosti težje vračat iz globine ko si totalno negativen.

En problem pri monoplavuti je izenačevanje, ker ne moreš imet obeh rok za glavo.

Monoplavut je pri globinski apneji še večja prednost kot pri bazenski.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a Aleš dne To mar 20, 2007 18:49

Ciao Đuro!
Pri CW imaš za štart 30s časa po official top-u, kar je nekolko lažje kot pri bazenskih disciplinah.
Plavuti pa lahko menjaš. Poizkušaj in treniraj z obojimi. Sam rad začnem sezono s stereo plavutkami, da malo rzbijem monotonost.
LP Aleš
Dogaja!!!!
Aleš
el Tonno
el Tonno

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a gnioco dne To mar 20, 2007 20:08

monotonost monoplavuti :lol:
gnioco
Calvo
Calvo

Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a Đuro dne To mar 20, 2007 21:16

aha, ja sej sem tudi sam že študiral v tej smeri da bi za začetek probal s stereo, kasneje pa še z mono. se mi zdi da si le nekak bol okreten s stereo plavutmi, vsaj na začetku.

še to....glede obleke, jaz mam navadno scuba enodelno obleko 5mm + termo. zanima me, razn seveda tega da bom mel kako kilo več gvihtov, kaj še je slabega pri tej obleki?

;)...se tipkamo!
Uporabniški avatar
Đuro
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a Daić dne To mar 20, 2007 21:40

Kaj si mislil rečt, kaj je dobrega pri tej obleki? Dobro je da se izi oblači, da te nič ne stane, pa da je dovolj dobra za potapljanje. Ostalo je slabo. Samo nič hudega jaz sem šel s podobno obleko na 50m pa mi nič ne manjka.

Mogoče je boljše štartat s stereo plavutmi, ko boš navajen na globine, izenačevanje in boš izkoristil svoj potencial, bo na vrsti monoplavut. Sam potop pri monoplavuti je dosti hitrejši, sploh vračanje na povšino je dosti lažje.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a Aleš dne To mar 20, 2007 22:36

Včasih je tud monota poln kufr. :roll:
Skuba obleka je ponavadi mehka, kar pomeni, da se zelo stisne na globini in s tem spremeni plovnost. Najprej torej zelo brcaš da prideš dol, potem pa zelo brcaš, da prideš gor. Meni zelo neprijetno. Če imaš željo kaj bolj delat na CW-ju, naj bo to prva investivcija. Razlika je res velika. 3mm trda varianta neoprena je kar kul.
LP Aleš
Dogaja!!!!
Aleš
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a pehtran dne Sr mar 21, 2007 09:32

Tudi jaz sem začel s stereo in še vedno ne vidim razloga, da bi presedlal na mono za globine. Pri 40m sem namreč omejen z izenačevanjem - ko bom prebil to bariero, bo na vrsti monoplavut.
Uporabniški avatar
pehtran
Calvo
Calvo

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Đuro dne Sr mar 21, 2007 18:35

ma ja glede obleke me je v bistvu zanimalo če je ta scuba obleka sploh kul za take podvige.

mislim da bo zdaj za prvič že kul, kasneje, ko pa pridem tak daleč da nabavim novo obleko pa bom tudi nazanano in mi bodo vaše iskušnje tudi prav prišle ;)

zdaj pa eno zelo tumasto vprašanje :)

jaz bom seveda letos prvič probal CW...najbol me zanima predvsem to...kdaj se vrnit na površje?:) če vzamem bazenske discipline, ko ti gre luft proti koncu greš pač ven, pri globini je pa mali problem, sploh če si na globini 15m in več :roll: torej zanima me kdaj se običajno vi vračate oz. kaj je tisti znak da se obrnete, pa da še mate dovol lufta za prit nazaj :)

aja...pa HVALA vsem za odgovore!
Uporabniški avatar
Đuro
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Sr mar 21, 2007 23:53

Pri obračanju pa štejejo izkušnje in postopno poglabljanje. Sčasoma dobiš nek občutek, kdaj se je potrebno vrniti, vendar pa je vedno tako da te občutek lahko vara. Pomembno je predvsem postopno prodiranje v globine, torej da si zastaviš aha 20m lahko grem brez problema, pa greš naslednjič na 22 pa pol na 24 pa tako naprej. Pri večjih globinah je pomembno da napreduješ še počasneje. Za tebe me ni strah da bi imel probleme s kakim pomanjkanjem kisika, ker boš pomoje prišel prej na mejo z izenačevanjem. Načeloma velja tudi pravilo, da se obrneš preden pride do prvega krča.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Daić dne Če mar 22, 2007 07:42

Pri globinski apnei ne moreš nikoli vedet kdaj je prišla tista točka, kjer se bo treba obrnit, da še prideš na površino brez SWB, sambe,... Kot je povedal Sandi, osnova so neke izkušnje, kilometrina, dnevni občutki, trenutna forma,...

Obstaja še eno koristno pravilo. Ko prideš iz vode zelo zadihan in zakislen potem veš da si blizu trenutne meje. Na tej globini je pametno nekaj časa ostat in ko se počutimo dovolj sposobnega spet postopno napreduješ. Tu se lahko pozna dnevna utrujenost, sploh če smo pred tem naredili 5-6 potopov.

Jure, pri tebi ne bo problem v kondiciji in fizičnih sposobnostih. Večje probleme boš imel s sproščenostjo in izenačevanjem. Ponavadi pri vsakem "začetniku" traja nekaj časa, da si zadeve porihta v glavi. Druga stvar bo izenačevanje, kjer boš hitro naletel na težave. Kondicijsko si definitivno sposoben it globje kot -50m, vprašanje pa če boš dovolj sproščen. Že prej pa te bo ustavlo izenačevanje.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a Đuro dne Sr mar 28, 2007 20:51

seveda...še najbolj pomembno vprašanje,

kaj se mi pa v najslabšem primeru lahko zgodi spodaj oz. na kratko katerim nevarnostim sem izpostavljen?

se tipkamo.... ;)
Uporabniški avatar
Đuro
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a Daić dne Če mar 29, 2007 07:32

Prosto potapljanje je nedvomno extremen šport in vsaka nepravilnost oziroma napaka nas lahko stane glave. Če apneo izvajamo po nekih pravilih pa ni večjih nevarnost.

Nedvomno je pri globinskem potapljanju največja nevarnost nezavest v plitvih vodah oziroma Shallow Water Blackout (SWB). Ostale nesreče, ki se nam lahko zgodijo so razne barotraume (pljuč, grla, oči,...) perforacija bobniča, izguba orientacije,..... Tukaj nebi govoril o nevarnostih (mogoče pod drugo temo), rajši povem kako se jim izogibat.

Moramo se držati osnovnega pravila, nikoli se ne potapljaj sam. Če imamo partnerja, ki nas zna varovat, nas bo hitro rešil po SWB. Varovat nas mora najmanj na zadnjih 10m potopa oziroma na zadniji polovici potopa.

Napredovanje v globino mora biti postopno. Če smo se potapljali max do 15m lahko globino povečujemo pri vsakem potopu za največ 2 - 3 metre. Na ta način se navadimo na novo globino in spoznavamo kje je meja, da ne bi prišlo do SWB. Če pridemo iz vode zelo zadihani, utujeni, izčrpani, zakisleni je to znak, da smo bili blizu maximuma.

Za preprečitev nevarnosti povezanih s povečanim pritiskom obstaja par nasvetov. Kadarkoli začutimo bolečino se mormo ustaviti in začeti vračat na površino. Kadar ne moremo izenačit pritiska ne smemo na silo nadaljevati. Enako velja za ostale znake, ki nam jih daje naše telo.

Obstaja še dosti manjših nevarnosti, ki jih je težko zajet v enem postu. Na naši spletni strani imamo članek, ki se mi zdi nekako NUJNO čtivo za vsakega začetnika, link: http://www.h2oteam.com/?menu_item=avarnost#20pravil

Lahko pa še vsak pove kak praktičen nasvet iz prakse, ki ni zajet med pravili.

Če se še česa spomnim napišem naknadno.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a Aleš dne Po apr 02, 2007 10:07

K Juretovi pošti bi dodal le še par stvari. Na videz so trapaste v realnosti pa je zanje dobro poskrbeti.
Ena največjih nevarnosti je, da ti čez glavo zapelje čoln ali surf,... Zato nujno uporabljaj bojo in po možnosti vodilno špago. Ponavadi brez vodilne vrvi plavaš nekoliko postrani in prideš ven drugje kot bi te nekdo (tvoj budy) pričakoval.
Ko se odločiš iti zelo globoko, je dobro to svojim kolegom povedati, da so bolj pozorni nate.
Zaenkrat toliko.
LP Aleš
Dogaja!!!!
Aleš
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a Daić dne Po apr 02, 2007 13:14

Ob branju Aleševega posta sem se spomnil še ene pomembne stvari. Pri treningu CW ali globinskem potapljanju nasploh, moraš vedno partnerja obvestit o svojih namenih med naslednjim potopom in od tega ne smeš odstopat. Primer: če rečeš da greš dol, pogledaš v luknjo in greš potem v desno, se tega obvezno drži pa čeprav je na levi nekaj bolj zanimivega,.... Parkarat sem ob varovanju partnerja postal prav prestrašen, ko sem ugotovil da ga ni ali pa da plava poševno v globino namesto navzgor,.... šlo pa je za to, da je naredil drugačen potop kot ga je načrtoval, jaz pa tega nisem pričakoval.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Vrni se na začetna vprašanja