tečaji apnee

Novi v športu prostega potapljanja? Tukaj boste našli odgovore na svoja vprašanja.

Moderator: SanSan

tečaji apnee

OdgovorNapisal/-a LOJZ dne To dec 06, 2005 12:59

Pozdrav.
Že nekaj časa prebiram vaše strani in še nekatere. Ker me apnea zelo veseli, me zanima:
Kakšna je razlika med tečaji apnee, ki jih organizirajo te različne šole, mislim, da je v sloveniji kar nekaj teh AA, Aida vi imate neke tečaje, .... domala vsak, ki se ukvarja s tem, ki je mogoče imel kdaj kakšen rezultat ima svojo šolo.
Kolikor sem uspel videti programe, so dokaj slični, cene pa so kar različne tudi za 200% se razlikujejo.
Zakaj, razen za neko moje splošno izobrazbo, poznavanje apnee bi potreboval ta tečaj, certifikat, ki naj bi ga dobil, ga lahko sploh kje uporabim, zakaj.
LOJZ
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Daić dne To dec 06, 2005 13:27

Zdravo Lojz!

Lojz je napisal:Zakaj, razen za neko moje splošno izobrazbo, poznavanje apnee bi potreboval ta tečaj, certifikat, ki naj bi ga dobil, ga lahko sploh kje uporabim, zakaj.

Kot si sam ugotovil je bistvo v zgoraj napisanem. Za SCUBA potapljanje potrebuješ izpit in brez njega se ne smeš potapljat. Za apneo pa ni takšnega predpisa, se pravi vsak se lahko ukvarja z apneo in če ima možnost znanje dobit pri prijateljih, starših,.... ne potrebuje tečaja, certifikata,...

Katero šolo izbrat AA, AIDA,CMAS,XY,.... in kje je razlika med njimi. V osnovi ni razlike, učijo se več ali manj enake stvari. Razlika je v času kako dolgo tečaj traja, kvaliteti inštruktorja in seveda v ceni. Če izvajaš tečaj preko AA ali AIDA ti tudi ti zvezi pobereta del denarja in logično je da se s tem tečaj podraži. Vse te šole so nastale na enak način. Zbral se je kup ljudi, ki je bil dober na tem področju in rekel sedaj bomo pa imeli šolo XY, v reklamo pa napisali šola svetovnega...

Tečaj je koristen za ljudi, ki bi se radi potapljali potrebnega znanja, da bi to izvajali varno in pravilno pa ne morejo pridobit na drugačen način. Velik vir informacij je na internetu, dostiktrat pa je ta vir informacij nepopoln in je kriv da ljudje delajo napake ter posledično lahko pride do nesreč.

Jaz sem mnenaj da je dobro da ima vodja tečaja nek naziv, koliko pa se tečaj s tem podraži pa je druga stvar.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a SanSan dne To dec 06, 2005 14:15

Zdravo Lojz

Kot je že Jure povedal za prosto potapljanje ne rabiš nobenega certifikata, izpita, dovoljenja... Vsakdo si lahko da na glavo masko in malo zaplava pod gladino in to se že šteje kot apnea. Kakorkoli pa če se želiš potapljati varno in doseči boljše rezultate ti vsekakor priporočam obisk ene od šol apnee saj se boš tam zelo veliko naučil, neglede na to katero obiščeš.

Zakaj več šol? To je ravno tako kot pri avtih. Imaš ogromno različnih znamk, pa z vsemi se lahko pelješ. Trenutno sta v svetu najbolj priznani šoli AIDA in ApneaAcademy. Šole kot take se trudijo zadevo nekako standardizirat in tudi skomercializirat, zagotavljale pa bi naj predvsem določeno stopnjo kvalitete, kar pa pomeni tudi višjo ceno.

Vsaka šola ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. AIDA naprimer deli svoje potapljače od 1 od 4 zvezdic in za vsak tečaj posebej računa. ApneaAcademy je sicer zelo priznana šola, vendar tudi zelo draga, po standardih in najnovejših spoznanjih pa je nekoliko zastarela. Vendar kot rečeno tukaj veš kaj boš dobil.

Z Juretom pa zelo spremljava nove trende in nova spoznanja v apnei in na podlagi tega sva tudi nekoliko priredila tečaj, ki smo ga izvedli letos. Tečaji so narejeni po najinih lastnih izkušnjah v tem športu. Tečajnike sva načuila pravzaprav vse kar morajo vedet o varnem potapljanju, vsi pa so tudi neverjetno popravili svoje rezultate. In prav zaradi teh dveh svtari se izvajajo tečaji...

Sva pa z Juretom tudi v postopku pridobitve naziva inštruktorja po AIDI.

Več pa bodo sigurno lahko povedali še naši tečajniki.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a miros dne To dec 06, 2005 14:32

Evo mene pored Vi!

No, pa se naj malo oglasi en od tečajnikov. Jaz sem bil s svojim napredovanjem zelo zadovoljen. Kot sem že v začetku tečaja povedal, sem šel nanj izključno zato, da izvem več o nevarnostih in da se seveda naučim pravilnega potapljanja. Če sem prej dosegel globino 7-8 metrov (seveda s težavo, ker dihanje in izenačevanje pritiska ni bilo pravilno), sem na tečaju dosegel globino 20 metrov. Statiko sem pa iz 1 min 30 že na prvem treningu podaljšal na 3 min 30s. To je rezultat izključno pravilnega dihanja in dela po inštrukcijah gospoda SanSan-a in g. Jureta. Torej g. Lojze nič obotavljanja! Mene trenutno muči samo to, da sem dokaj zaseden v službi in ne morem večkrat na bazen, pa še iz Ptuja sem. Sedaj grem redko na bazen na Ptuju, vendar to ni to. Upam, da mi bo naslednji teden uspelo priti na Pristan. :P

lp

miros
miros
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a aleksander dne To dec 06, 2005 19:21

Lojz tečaj ti toplo priporočam pa najbolj zaradi stvari ki si jo zgoraj izpustil
VARNOSTI , lepo je izvedeti kaj se s tabo dogaja pod vodo in na kaj moraš polagati pozornost in kaj delaš narobe,... potem sledijo ostale stvari

Glede tečaja ti lahko povem približno isto kot Miro, z njim sem bil zelo zadovoljen :pray: .

lahko rečem da sta Sandi in Jure rangirana na prvih treh mestih v apnei v Sloveniji in nekje med prvimi 20-setimi v svetovnem rangu (za slednje mislim da bosta rezultat še izboljšala).

nista skomercijalizirana mislim pa da rezultati dosti povejo- skoraj vse,
so dejstva ne besede

(p.s. glede treningov mam malo slabe vesti , poleg ostalih stvari sem si zakompliciral stvar ko sem preizkušal quattro in povzročil bližnje srečanje z drevesom tak da čez kak teden bo verjetno v pogonu)

l.p.
Uporabniški avatar
aleksander
el Tonno
el Tonno

Kraj: CELJE

OdgovorNapisal/-a SanSan dne To dec 06, 2005 22:56

Hvala za pohvale :).

ej Sandi je pa hudo če ti dreva prednost vzame... Upam da je samo pleh dobil ti pa si cel ostal...
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a theuros dne To dec 06, 2005 23:01

Jaz bi samo rad povedal, da cena pri zadevah kot je npr. varnost pri potapljanju nebi (ne sme) bit nobena ovira. Tukaj dobiš ene osnove, ki jih imaš za celo življenje, potem jih pa samo še izpopolnjuješ.
Gre se za našo lastno varnost, ki pa mora biti maximalna, če hočemo sami sebi najboljše!
Skratka, šparanje pri takih zadevah ne pride v poštev!
Now Is the Time
theuros
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a SanSan dne To dec 06, 2005 23:04

Se strinjam da cena nebi smela bit ovira, vendar če ti npr. tečaji ponujajo isto znanje o varnosti in ostalem potem je lahko tudi cena tisti faktor odločitve. Odvisno je pač komu zaupaš, zato pa so te znane šole, da stojijo zadaj s svojim imenom.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a theuros dne To dec 06, 2005 23:08

SanSan je napisal:Se strinjam da cena nebi smela bit ovira, vendar če ti npr. tečaji ponujajo isto znanje o varnosti in ostalem potem je lahko tudi cena tisti faktor odločitve. Odvisno je pač komu zaupaš, zato pa so te znane šole, da stojijo zadaj s svojim imenom.

Res je. Hotel sem samo povedati, da nekateri včasih šparajo pri takih zadevah in dajo več npr. za avto ;)
Now Is the Time
theuros
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a miros dne Sr dec 07, 2005 07:56

Sandi!

Imam neke veze na Gozdnem! Kaj ti uredim dovoljenje za posek drevja?

Čes si oziroma ste ostali vsi celi!

lp

miro
miros
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a LOJZ dne Sr dec 07, 2005 09:26

Ne vem verjetno ste na tem forumu samo H2Oteamovci, kolikor vem so tečaje prirejali tudi v Kopru, Ljubljani, kaj pa so njihove izkušnje, ...

Izboljšanje rezultata ???? 1'30" statike, to vzdrži skoraj vsak. ki ima malo ... blato v WC :)
Torej, če ste popravili statiko za 100 % bi jaz to delal po tečaju najmanj 8 minut.

Vsi govorijo/te o varnosti, pa kaj vsi počnete stvari ne da bi se pred tem prepričali o vsaj osnovnih nevarnostnih zahtevah.

Pa ne da sem proti takšnim tečajem, vendar če pogledam, si mislim kaj bom z njim, za ceno 60.000 in še nekaj SIT. Nekaj je treba dati krovni organizaciji, .....

Verjamem, da sta Jure in Sandi dobra apneaša, sicer to potrjijejo rezultati in skoraj 100 % se bom njunega tečaja tudi udeležil, na enem od naslednjih terminov.
LOJZ
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Daić dne Sr dec 07, 2005 10:35

Aleksander je napisal:lahko rečem da sta Sandi in Jure rangirana na prvih treh mestih v apnei v Sloveniji in nekje med prvimi 20-setimi v svetovnem rangu

V Sloveniji sma po doseženih rezultatih res med 3., druga stvar pa je znanje, ki ga imava. Za inštruktorja je prav tako pomembno znanje v katerem pa ni tekmovanj, tukaj sva pa na xx mestu. Znava dosti, vem pa da je Andrj še večja enciklopedija znanja (30 let se ukvarja z apneo) ampak pri potapljanju na dah se vedno pojavi kakšna nova teorija, ki pa jih stari potapljači več ne spremlajo v takšni meri.
To da sva na svetu med 20 pa so samo moje sanje, na SP sva se res uvrstila med 20 najboljših, to pa še zdaleč ne pomeni da jih ni še 100, ki jih ni bilo na SP, ki pa so prav tako odlični in še boljši potapljači.

Lojz naj še tebi odgovorim na par vprašanj.
Na našem forumu niso samo h2oteam-ovci (smo pa v večini), niso pa dali komentarja na to temo.
Težko je pričakovat da bo kdo izboljšal rezultat za 100% (razen nekdo ki se je komaj začel ukvarjat s tem športom), večja verjetnost pa je da ga izboljšaš za 1'30''. Odvisno je koliko si že prej znal, treniral in kako dolgo si se ukvarjal z apneo. Sam sem delal 4'30'' pred štirimi leti, da sem napredoval za 1'30'' in prišel na 6' sem potreboval 4 leta. V tem času sem ogromno treniral in počasi sam prišel do nekaterih zaključkov in spoznanj. Za potope v konstantni obtežbi pa je velika verjetnost da tečajnik napreduje za 100%. Predvsem na tem področju večini manjka izkušenj in znanja ter zaupanja v varnost med samim potopom. Upam da ni kdo narobe razumel da se mu bo ob udeležitvi tečaja globina izboljšala za 100%.
Lojz je napisal:Vsi govorijo/te o varnosti, pa kaj vsi počnete stvari ne da bi se pred tem prepričali o vsaj osnovnih nevarnostnih zahtevah.

O varnosti se ljudje že pozanimajo, je pa znanja premalo, ali pa ne zaupajo temu kar so slišali ali nekje prebrali. To je glavni razlog zakaj se ne potopljajo globje in prav je da stvari ne prizkušajo na sebi, to so delali že drugi pred njimi.
Tečaj AA stane 60.000 Sit, res da traja 60 ur, samo prepričan sem da se da kvaliteten tečaj izvest v 30 urah. Nabiranje kilometrine ni namen tečaja, namen je pokazati kako se kaj dela, razložit teorijo, koliko bo pa posameznik pridobljeno znanje izkoristil je odvisno od njega.
Na tečaj si na vsak način vabljen s Sandijem se trudiva da tečaj naredima čimbolj kvaliteten.
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a aleksander dne Sr dec 07, 2005 11:36

jaz sem vredu , pa drevo še tud stoji , zadnji čas sem ročno zategno tak da sem udaril bočno, se izogno večji škodi, sam ga pa kr vredu zrihtal, zdej se doktor ubada z njim in ga bo počas spravil k življenju- desna stran hin .
l.p.
Uporabniški avatar
aleksander
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a aleksander dne Sr dec 07, 2005 11:38

za primerjavo sem vzel Švico , mislim da so se je udeležili večinoma boljših v tem.
Uporabniški avatar
aleksander
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a LOJZ dne Če dec 08, 2005 20:27

Moram reči, da me niste ravno preveč prepričali in tudi ne želeli prepričevati, tudi po drugih forumih je slično. Kaj se tiče neke šole, pač vsi govorijo o nekih velikih napredkih in nekih velikih varnostih dosežki, zasledil sem celo, da na nekateri če nekdo vpraša konkretno vprašanje nanj ne dobi odgovora, enostavno pošljejo ga na šolanje v svojo šolo, ne vem mogoče se kdo boji javno in glasno povedati kako zadeve stojijo, kako dajansko je, se mogoče kdo boji kritike ali da bi kdo ugotovil še kaj drugega.
LOJZ
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Če dec 08, 2005 22:16

Čisto enostavno ne želim črnit nobene šole in tudi ne povzdigovat svojega tečaja. Kot pravijo dobro blago se samo hvali. Če bodo ljudje zadovoljni se bo to vedelo in za mene je to pomembno. Plus tega to delam iz osebnega zadovoljstva in ne iz nekega finančnega razloga. Plus tega ves denar ostane za organizacijo in obisk tekem v klubu. No pa saj to ni pomembno :).

Kar se tiče odgovarjanja na forumu pa boš pri nas sigurno dobil neposreden odgovor na vprašanje in ne vabila na tečaj. Še vedno sem mnenja, da se je na tečaju veliko hitreje in bolje možno naučit določenih stvari vendar zaradi tega znanja ne mislim skrivati. Kot rečeno delam apneo iz osebnega zadovoljstva in si želim, da bi čimbolj zaživelo v Sloveniji ter bilo dosegljivo vsem, ki bi se s tem radi ukvarjali. Nekateri pa pač živijo od tečajev in tisti sigurno nekaj znanja skrivajo. Saj je logično ane :).Ti pa kar vprašaj če te kaj zanima, oziroma kdorkoli naj vpraša in če bom znal odgovorit sigurno bom.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Pe dec 09, 2005 08:38

Da se še jaz vključim v to temo in povem svojo resnico.

Res je, da je potapljanje na dah dokaj nevarna aktivnost. Že več kot 30 let (od kar se potapljam) sem mnenja, da je skoraj več kot za 70% utopitev krivo potapljanje na dah, to zadnje raziskave tudi dokazujejo. Starši, običajno sploh ne pomislijo kaj se lahko zgodi, ko svojemu otroku kupijo masko in plavuti. Na drugi strani pa nekateri, preveč skrbni, zaskrbljeni, svojega otroka niti do vratu v vodo ne pustijo. Ne eno ne drugo ni o.k..
Človeka ne rešiš lakote, če mu daš hrano, rešiš ga, če ga naučiš kako si hrano pridobi, vzgoji, ulovi. Enako je s potapljanjem, s prepovedjo ničesar ne rešiš, največ narediš, če človeka o zadevi poučiš, seznaniš.

Zato so ti tečaji super in idelani za tiste, ki tega niso sposobni sami. V klubih, kjer nas je več, kjer se družimo se tudi ob pogovarjanju izobražujemo. To je najbolše in najbolj temeljito, naravno, ne-vsiljeno, izobraževanje. Nihče, ki bo obiskal samo tečaj ne bo na njem izvedel, si zapomnil vsega. Zato je takšen tečaj lahko le nek opomnik na stvari, ki jih moramo vedeti o ... . Kolikor pa jih bomo dejansko vedeli in razumeli je odvisno od nas. Žal nekateri že ob rojstvu mislijo, da vedo bolj so prepričani, da je tako.

Žal smo tudi na tem področju zajadrali v kapitalizem. In Kot je bilo omenjeno, nekateri preko tečajev kar dobro služijo in zaslužijo. Vsi, ki so si uspeli svoje ime v svetu apnee dvigniti na neko raven (so postali neki, prvaki, rekorderji) imajo svoje šole. Izdajajo neke certifikate, ki so le list papirja in si z njimi lahko obrišeš samo ta-zadnjo. Ta papir ne potrebuješ nikjer, nikjer ti ga ne upoštevajo, .... . Torej lari fari. Bolj je slaven lastnik šole več zahteva za tisti list.

Moja osebna izkušnja in tudi izkušnja nekaterih, ki jih v tem športu, spoštujem in cenim kot strokovnjake, na področju, je, da znanja teh inštruktorjev (za apneo) zelo slabo. Predvsem zato, ker je apnea, kot taka šele pred časom zajadrala v vode izobraževanje širokih množic in ti ki to počno želijo pobrati smetano pa tudi na račun neznanja slušateljev. Ti, ki prodajajo to zanje so običajno zelo slabo izobraženi, seznanjeni z zadevami, govorijo o stavreh in praktično ne vedo niti osnov »zakaj gre«, torej so samo prenašalci nekaterih dejstev. Nekateri so celo neke vrste cirkusatnti, ki iz tega delajo znanost, sebe za velike strokovnjake ob tem pa sami niti dobre šolske izobrazbe nimajo – ne poznajo niti osnovnih zakonitosti. To se tudi vidi, bere po forumih, tudi tujih, kjer pač, če si le malo v tem, ugotoviš, da ljudje nekaj mutijo, govorijo bedarije. Na žalost jih vi, ki se niste sami malo spustili v razmišljanje o zadevi občudujete in jim verjamete. To pa je lahko še slabše. Zato si pač vzamite na znanje le lastno zananje in poznavanje o stavri, vas bo obvarovalo, ... .

Ko smo se dogovarjali, da bomo delali na tej strani je bil naš dogovor ta, da ničesar ne bom skrivali, vse bomo skušali povedati, če bo le interes in zanimanje. Zato, ker je na tem področju veliko neznanega, nedorečenega, nedokazanega se včasih naša mnenja tudi krešejo, nasprotujejo. Vendar resnica je stalno nekje ali vmes, ali jih je več, .... . Zato je tudi forum in poglavja na njem tako nastavljen, da lahko na njem vprašate se pogovarjamo o marsičem.

Tistim, ki se sami ne želite poglabljati v potapljanje, pač priporočam, da se pridružite enemu takšnemu društvu, obiščete tečaj (zanj plačate pač toliko kot ste pripravljeni plačati) ter se tako poizkusite izobrazit, seznanit s potapljanjem. Pri potapljanju je pač tako, kot je že nekdo na forumu zapisal, kot pri šoferskem izpitu, na tečaju dobiš neko osnovno znanje vendar je to šele začetek poti do resnice.

Zato tisti, ki ste opravili tečaj s tem niste opravili skoraj nič. Če ste spet doma, samotni strelci, če ne pogledate kaj je novega, še kaj drugega, ne dopolnjujete svoje znanje, niste opravili skoraj nič.

Ker pa je ta tema zelo zanimiva tudi na scuba področju, bom upam še danes (ali čez vikend) odprl podobno temo še na področju scuba potapljanje. Pridruži se nam še tam.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a pohorc dne So dec 10, 2005 12:48

Pozdravljen
LOJZ je napisal:Moram reči, da me niste ravno preveč prepričali in tudi ne želeli prepričevati,

Imaš prav tu gre za osebno prepričanje ali nekaj pridobiš na podlagi izkušenj, znanja drugih ali pa sam pridobivaš te izkušnje. To slednej zahteva izredno dosti časa (in $)ki ga pa verjetno ni nikoli dovolj.
Ko se odločiš za tečaj mislim da ni edino merilo po kateri šoli se boš izobraževal. Glavni povdarek je na inštruktorju in njegovih izkušnjah in seveda volji do dela z tečajniki. Za tečajnino ki jo je potrebno plačati pa je moje mnenje tako da bi lahko rekli da gre za nagrado ki si jo zasluži inštruktor zaradi svojega dela ko si je nabiral vse te izkušnje. To je bolj volontersko klubsko razmišljanje.

pohorc
pohorc
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a delfinka dne Če jul 05, 2007 07:51

LOJZ je napisal:Moram reči, da me niste ravno preveč prepričali

Zanimivo, to se mi pa zdi tak kot bi rekla jaz, da ne potrebujem scuba inštruktorja, se pač vržeš v vodo, pa je :roll: .
delfinka
Paglavec
Paglavec

Vrni se na začetna vprašanja