Statično apneo izvajamo na sledeč način:
1.) Začne se s pravilnim nadihavanjem, ki zgleda približno tako. Počasen globok vdih in 2 x daljši izdih. Vdihnemo najprej s trebušno prepono, nato s prsnim košem in nato še z ramenskimi mišicami, izdih pa je v obratnem vrstnem redu. To dihanje mora biti sproščeno, brez vsakega napora. Pri zadnjem izdihu izdihnemo čim več zraka in potem naredimo poln, globok vdih ter začnemo držati sapo. Na začetku te bo v prsnem košu vse »španalo« samo tega občutka se lahko navadiš in sčasoma te več ne moti.
2.) Med STA bodi čimbolj sproščen, umirjen, pozabi na čas, uživaj v tem kaj delaš, sprosti vse mišice, odklopi,…. in v takem stanju probaj zdržati čim dlje. Ko začnejo kontrakcije trebušne prepone, pa je pomembno, da se po njih sprostiš in umirjeno držiš naprej. Počasi začne pravi napor kontrakcije so vedno močnejše in pogostejše. Ko ne zdržiš več, pač zadihaš.
3.)Ko zadihamo naredimo prve 3-4 plitke vdihov, tako da preventiliramo pljuča, šele nato naredimo poln vdih in izdih. Potem počivamo in se nadihujemo za novi poizkus STA. Pavza naj bo dolga nekje 2 do 4min. Potem spet začnemo pri točki 1. Začetniki imajo ponavadi svoj maximum v 3-4 poizkusu.
Par stvari ki so še pomembne. Pred izvajanje STA vsaj 3 ure ne jej, pred tem ne izvajat drugih fizičnih naporov. V vodi vedno v paru!!! Obstaja še par nasvetov, pa se jih ne spomnim, mogoče jih napiše še kdo drug. Še ena stvar. Ne obstaja neko splošno pravilo, ki bi se ga držal, vsak ima svoj način sproščanja, nadihavanja in izvajana STA, tako da ti bo kdo drug zgoraj napisano razložil malo drugače.
Včasih sem treniral tudi po CO2 in O2 tablicah. En primer se mi zdi da je na spodnjem linku (nočem zaganjat, ker me računalnik j...)
http://www.underwaterpics.co.uk/satt/St ... Tables.exe
Upam da sem ti kaj koristil.
LP Jure