Treningi v bazenu?

Pogovor o aktualnih tehnikah in treningih.

Moderator: SanSan

Treningi v bazenu?

OdgovorNapisal/-a SanSan dne To avg 09, 2005 14:56

Iz teme statična apnea:

matej je napisal:Mene pa bol zanima dinamična apnea...kje se da trenirat v okolici mb? Kaj komplicirajo če prideš z plavutkami v bazen? :shock: :lol: Kje trenirate vi?
Pristan obnjavljajo ali je šlo vse v maloro?

AndrejF. je napisal:Zdravo Matej, Mitja.

Matej - kot je razbrati si Mariborčan ali vsaj iz okolice in želiš trenirati apneo.

Predlagam ti (obema), da se nam pridružiš. Kot je že Sandi napisal, zadeva ni tako enostavna, nobene apneje ne priporočamo, da treniraš sam. Tako in predvsem iz varnostnih razlogov kot iz tistih več glav več ve ter še bolj zabavno je.

Res je, da je trenutno v Mariboru kljub 3. olimpijskim bazenom + Mariborskem otoku in termam, za trenirati problem. Naši fantje se trenutno pripravljajo za Svetovno prvenstvo in to v Pristanu 50m bazen, dovolenje za vstop imajo samo dopoldan. Sandi in Jure prihajata vsak dan in trenirata tam nekje od 8,00 do 10,00. Trenirala bosta do 22.avgusta.
Sicer pa je sedaj čas za počitnice in podvodni lov na morju. Tako da je večina članov okupirana s temu aktivnostmi.

Z rednimi treningi bomo začeli konec septembra, začetku oktobra v 25m bazenu - Pristan, kjer imamo možnost treniranja. V seprtembru bomo imeli tudi prvi sestanek srečanje, v klubskih prostorih.

Odloči se sam kdaj boš začel trenirat.

Vsako ekstremno početje je nevarno. Verjetno ste že slišali za apneo med spanjem, kar je celo bolezen. Ravno zato se družimo, da zmanjšamo te nevarnosti in rizike, ki nastajajo ob našem početju. Saj razumeta, tudi prečkati cesto je rizično.

Vseh novih članov smo zelo veseli.

Lep pozdrav.

Ta posta sem premaknil iz teme statična apneja, ker se mi zdi, da si zaslužita svojo temo...

Torej glede tvojih vprašanj Matej:
Kot je že Andrej povedal, je v poletnih mesecih problem z treningi v bazenih v MB. Pristan se poleti vedno zapre Tam pa je trenutno v tako slabem stanju, da ni za plavat not. Sem bil pred kakimi 3-4 tedni in je imela voda 19 stopinj voda pa tako umazana da še do polovice bazena nisem videl. Robovi in dno so bili popolna spozlki in zeleni od alg...
Za tiste resne, ki bi se nam radi pridružili bi se verjetno dalo dogovorit, da se nama z Juretom pridružijo zjutraj na treningih drugače pa bote morali počakati do nove sezone torej do oktobra.

Ja načeloma je plavanje z plavutmi prepovedano v bazenih tako kot je prepovedano izvajanje apnee. Torej preden se odpravite in se z plavutkami vržete v bazen pojdite raje do upravljalca bazena in se poskušajte z njim dogovoriti. Lepa beseda in obrazložitev običajno zaležejo. Pa dogovorite se da boste plavali vedno v paru in da se boste pazili med sabo tako da ne bo kakšnih problemov. V bazenih bomo lahko trenirali le tako dolgo dokler apnea ne bo prišla na slab glas kot npr kakšen samomorilski šport ali kaj podobnega, kar seveda nikakor ni.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Daić dne To avg 09, 2005 15:59

Zdravo Matej!

Štajerci treniramo redno v bazenu ker smo pač predaleč od morja in če želimo novo sezono pričakat pripravljeni je bazen edina opcija.
Če imaš kakšneka prijatelja, ki bi treniral s tabo lahko trenirata skupaj, drugače ti absolutno odsvetujem da bi treniral sam in se rajši pridruži nam na treningih.

Na treningih je vsak ki ga ta šport zanima dobrodošel. Med seboj poskrbimo za varnost in če se želiš česa novega naučiti je najboljše mesto med nami, ki imamo na tem področju že kar nekaj izkušenj.

Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Daić dne Če sep 15, 2005 10:51

Zdravo!

Sporočam vam da bomo v torek 20. 9. začeli z rednimi treningi v bazenu. Tako kot lani smo dogovorjeni za termin v torek in četrtek od 19.00 do 21.00, cena vstopnice v tem času je 700 Sit.

Karte za ta prvi trening lahko naročite do nedelje zvečer in jih dvignete v torek na bazenu.

Sicer boste lahko karte dvigovali 2 krat na mesec (vsak začetek in na sredini meseca), naročite pa jih pri meni kadarkoli na naslov jure@h2oteam.com . Ob naročilu napišite koliko kart želite, plačate pa jih ob prejemu. Za vse dodatne informacije kontaktirajte na zgornji naslov.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a Daić dne Če sep 15, 2005 12:34

Pozabil sem napisat, da ste vabljeni vsi ki bi se nam radi pridružili.
15 min pred terminom bodite na bazenu in ko videte koga s plavutkami, kar pristopite in vprašajte za Jureta ali kogar koli drugega. Z veseljem vam bomo pomagali in odgovorili na vsa vprašanja.
LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Če sep 15, 2005 16:51

Oprl sem novo temo pod "Aktivnosti", ker se mi zdi da bolj tja spada. Evo linka: http://www.h2oteam.com/forum/viewtopic.php?t=65
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

Re: Treningi v bazenu?

OdgovorNapisal/-a Kotzi dne Če sep 15, 2005 17:23

Lep pozdrav vsem...sem nov tukaj in čestitke za mlad foru, ki pa se bo v prihodnosti še bolj polnil in s tem postajal še boljši ;)

Hehe, mogoče malo izven teme..ampak nisem se mogel vzdržat, da ne bi poizkal in postal nad sansanovim komentarjem o kopališču v tamu...namreč, ko sem bil avgustu na dopustu doma (mb), sem v večeru prebral nek članek ravno o tem kopališču....komentar direktorja pa me je vrgel na hrbet...eheh...ma sem ga moral parkrat prečitat in se prepričat, če sem videl in prebral pravilno ... :lol: :jump:

SanSan je napisal: Tam pa je trenutno v tako slabem stanju, da ni za plavat not. Sem bil pred kakimi 3-4 tedni in je imela voda 19 stopinj voda pa tako umazana da še do polovice bazena nisem videl. Robovi in dno so bili popolna spozlki in zeleni od alg...

odgovor direktorja kopališč v večeru, na pripombo glede alg v tamovem kopališču pa je bil sledeč: Bogdan Čepič, direktor Športnega centra Maribor (z njim smo se pogovarjali po telefonu, ker je na dopustu), je na naše vprašanje glede alg odgovoril: "Prevelika koncentracija klora lahko škodi ljudem, zato se mi zdi veliko bolje, če se ti kopajo v vodi, polni alg, saj te nikoli ne živijo v umazanem okolju...

http://www.vecer.si/vecer2003/default.a ... 0tam%20%20

nisem član nobene stranke al pa kakega lobija, eheh, v mariboru me sploh več ni, tak da ne razmuet, da je to povezano z kakimi pritlehnimi nameni... mene je takrat razvedrilo, upam da bo tud vas, eheh...

pa še enkrat lep pozdrav in pardon, če sem bil offtopic 8)
Kotzi
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Če sep 15, 2005 23:28

Pozdravljen Kotzi

in najprej dobrodošel na forumu.

Ja tale z Tamom in komentarji je bila res malo "kisla". Tudi jaz sem se nasmejal ob branju tega članka, zelo zanimivi pa so bili tudi komentarji pod njim :roll: .

Kakorkoli že je, moram tudi dodat, da nam je g. Čepič letos omogočil treniranje in priprave na svetovno prvensto v Pristanu, za kar sem mu osebno zelo hvaležen, čeprav se pa ne strinjam z vsemi njegovimi odločitvami in načinom vodenja mariborskih kopališč.

Več nebi komentiral, ker take zadeve po izkušnjah velikokrat privedejo do vsesplošne kregarije in zmerjanja. Je bil pa članek zelo zanimiv in zabaven za prebrat. Aja pa mislim, da smo ga celo na naši spletni strani objavili.. :)
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Đuro dne Sr okt 26, 2005 12:38

evo me...sem se preselil...pa ne da me nebi podvodni lov zanimal, sam se moje vprašanje res bolj navezuje na to področje - apnea. no kaj se tiče statike sem dobil par odgovorov, sam zanima pa me tudi za dinamiko. recimo ko smo plavali 50-ke na režim, zanima me če je se kaka podobna vaja za izboljšanje zadrževanja sape? pa še to, obstajajo slučajno kake vaje ki jih lahko vadiš tudi izven bazena, da recimo ne rabis bit v vodi? tu predvsem mislim na zadrževanj sape na kopnem? sliši se malo čudno sam sem zelenc pa bi mi prišo odgovor zlo prav:)
Uporabniški avatar
Đuro
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Sr okt 26, 2005 14:40

No saj prav da vprašaš.

Glede na to da si bolj kot ne začetnik se moraš najprej navadit na povišan CO2 v telesu. To storiš enostavno z zadrževanjem sape. Običajno se za to izvajajo neke tabele oz. režimi, ker se CO2 iz telesa izloča počasneje kot telo sprejme O2. To potem pomeni, da delaš z povišanim CO2, torej imaš tisti dražljaj po vdihu, obenem pa imaš dovolj O2 da neboš kar tako blackoutiral.

V bazenu mislim, da trenutno ni boljše vaje za tebe kot plavanje 50m in krajševanje časa za počitek. Narediti moraš vsaj 6 ponovitev, jaz jih delam običajno 10. Začneš pri dokaj lahkem končati pa moraš ravno na meji.

Druga vaja, ki jo lahko izvajaš je statika na 4m in potem odplavaš do konca bazena 25m čisto počasi. S statiko prični pri približno 30s in jo počasi povečuj. 25m moraš plavati vsaj 30s še boljše pa je če plavaš okrog 50-60s.

Zapomni si da nobene vaje NE SMEŠ IZVAJATI SAM!!!

Na suhem pa lahko delaš tebele statike, za dinamiko pa je najboljše imet kaki steper in si ga dat na čisto počasi, vmes pa zadržuješ sapo. Dobra vaja je tudi kje zunaj na travniku. Najprej se vsedeš in se čisto umiriš. Zadržiš sapo do prvega krča in potem se vstaneš ter pričneš zmerno hitro hodit. Držiš koliko pač lahko. Pazi tudi tukaj lahko imaš sambo ali blackout. Če padeš se lahko kar fajn poškoduješ.

Fitnes in kardio trening ti tudi ne moreta škodit. Glede na to da si v dobri kondiciji ti nebi priporočal preveč aerobnega treninga zato poskusi čimveč delat z zadrževanjem sape. Pri vsem skupaj pazi da se boš dobro razmigal in segrel saj lahko hitro pride do kakšne poškodbe mišic ko delaš v anaerobnem področju.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Đuro dne Sr okt 26, 2005 19:02

jah evo to sem htel slišat! super hvala, če pa še me bo kaj zanimalo pa bom vprašal!
aja pa se to danes sma z Tino mela trening pa sem preplaval z mono okoli 85m pa bi pomoje šlo se melo več sam rajši nisem pretiraval. seveda me je tina pri tem pazla! em...zato sem razmišlal, če bi jutri prišel na trening pa da probam malo več, bolj sproščeno je tauhat v družbi kolegov ko majo malo več kilometrine za sabo :D drgač pa mislim da bi z pridnim treningom oba z Tino prišla do 100-ke če še ne več! nič se vidimo ju3 na treningu, če le ne pride kaj vmes...
Uporabniški avatar
Đuro
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a Daić dne Sr okt 26, 2005 19:38

Zdravo Đuro!

Đuro je napisal:pa še to, obstajajo slučajno kake vaje ki jih lahko vadiš tudi izven bazena, da recimo ne rabis bit v vodi? tu predvsem mislim na zadrževanj sape na kopnem?

Na forumu je pod istim naslovom - treningi in teknika - odprta temo na statično apneo. Tudi tam je napisana ena dobra vaja, ki jo lahko delaš na suhem namenjena pa je privajanju na CO2 in izboljšanju statike.

Če si še nisi si preberi tudi temo na statično apneo, spodaj pa ti samo na hitro prenesem vajo, ki jo lahko delaš doma in je napisana pod omenjeno temo:
V fazi priprav za izboljšanje statike se uporabljata dve metodi, ki ju je že omenil Sandi. Obstajajo prav za ta namen narejene tablice, ki jih bom dal na forum takoj ko jih najdem. Bistvo je da boš enkrat izvajal statike na primer dolge 2 min in med njimi vedno skrajševal čas počitka, drugič pa boš imel počitek dolg 2 minuti in podaljševal čas v vsaki statiki.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Sr okt 26, 2005 20:02

Bravo Đuro

85m sem jaz na začetku moje kariere samo sanjal. Kaj na začetku, še po letu in pol treninga (sicer takrat še bolj slabeg). Če boš pridno treniral boš pomoje kar hitro boljši od mene in Jureta.

Kar se pa tiče treninga v bazenu pa bodi res previden. Tina je še premalo časa z nami in vprašanje je kako bi reagirala v primeru kakšne nezgode.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Đuro dne Sr okt 26, 2005 20:19

jap Daić hvala da si povedal kje najdem kaj več o tem!

SanSan....kaj se tiče Tine, sma se pred treningom malo pogovarjala okoli tega kaj se lahko zgodi in kako reagirat, pa sem opazo, da jo je blo malo strah, zato tudi nisem pretiraval! sem že na prvem trenigu spoznal da je treba met nekje mejo in se tega zdaj posebaj dobro zavedam! :D drugače pa morem povedat, da mi je bilo takrat, ko sem še treniral hitrostno, dosti težje vse skupaj oz. mi je zadrževanje sape blo nekaj res najhujšega. zdaj pa nevem kaj je, sam pri tem res uživam in se dobro zavedam nevarnosti, do katerih lahko pride z neupoštevanjem pravil! nič pičim jaz pa se vidimo ju3 8)
Uporabniški avatar
Đuro
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Če okt 27, 2005 06:46

Super Đuro.
Veseli me, da si to napisal in ugotovil.
Zavedaj se tega, nič ni slabega, nevarnega če doživiš BO ali "sambo", le zraven tebe mora biti nekdo, da ti pomaga, zna pomagati.
Izgleda, da bo spet čas, da napravimo en tečaj, ki bo izključno obnovil znanje reševanja, nudenja prve pomoči pri apnei.
Na treningu moraš včasih tudi pretiravati (varno), da ugotoviš in natreniraš svoje meje, občutke ob mejah.
Izgleda, da si nova nada H2Oteama. Super. Še Mitja je v nevarnosti.
Tudi Tino (ali katero drugo žensko, kaj pa je z Brino) bi morali zanimirati, da uresničimo svoje cilje, želje. Najboljši v Sloveniji v vseh disciplinah ter tako med moškimi kot ženskami. Mislim, da bi lahko bila ena najbiljših apneašic v Sloveniji. Upam, da bo spoznala svoje sposobnosti in pričela malo bolj resno trenirati, predvsem skupaj z ostalimi, saj bo tako hitreje in več pridobivala.

Samo tako naprej. Organizirano prosim.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Đuro dne Če okt 27, 2005 16:10

hja z Tino zdaj trenirama kolko le lahko....kaj se pa tiče Brine pa nevem. z njo se še nisem kaj konkretno pogovarjal glede tega mislim pa enako kot ti....mislim da če bi se spravla k stvari bi lahko nizala zelo lepe rezultate! bom jo malo povprašal pa bomo vidli kak pa kaj bo.
Uporabniški avatar
Đuro
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a Đuro dne To nov 08, 2005 22:49

ja glede treningov pred tekmo se mam eno vprasanje... kaki so treningi predvsem, se intenzivnost treninga kaj zmanjsa oz. me bol zanima ce je sploh pametno pred tekmo kaj prevec pretiravat z maximumi? recimo pri hitrostnem se je obseg treninga teden do 14 dni pred takmo zmanjsal oz. se je postopno zmanjseval...je pri apnei isto ali je vseeno?
Uporabniški avatar
Đuro
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a SanSan dne To nov 08, 2005 22:55

Nekega absolutnega pravila. Običajno se obseg treninga zmanjšuje zato da si mišice opomorejo, tukaj pa vseeno ni takega ful napora za mišice, čeprav ti jih na koncu totalno zakisli. Večji problem je pri porabi kisika in psihični pripravi. Mi smo običajno trenirali še na zadnjem treningu 2-3 maksimume in potem vsaj 1 celi dan pavze ali pa 2, pol pa kar na tekmo. Jaz sedaj ne mislim sploh delat nekih posebnih priprav, saj to niso neke pomembne tekme.

Glede na to da si šele pričel z treningi ti jaz kljub vsemu priporočam da čisto normalno treniraš do zadnjega, edino mogoče probaš kaki maksimum več nardit kot bi ga drugače, pa malo zmanjšat kondicijske priprave, te zdaj res nimajo več smisla, če se misliš na tekmo posebej priravit.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Đuro dne To nov 08, 2005 23:16

aham...okay! sej ce se bo kaj za vprasat bomo pa se na treningu zmenli...nic picim jaz se beremo kaj
Uporabniški avatar
Đuro
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Sr nov 09, 2005 07:06

Zdravo.

Fino bi bilo za Brino, bom se še jaz pogovoril z njo. Punce rabimo.

Človeški organizem je sila prilagodljiv in na nek način len. V kolikor ne ješ pravilno, kar hitro deluje obratno kot bi želeli (n.p.r. če ješ malo vklopi špar program in takoj, ko malo več poješ to shrani v zaloge-maščobe). Slično je pri treningih, ko treniraš veliko se je sposoben hitro obnoviti in zelo hitro pripraviti na nove velike napore. Sicer pa je pravilo takole, da se treningi delijo na 3 faze (v vsakem obdobju, letnem in vsakem vmesnem) kot sem napisal pri osnovah treniranja, ko se ti pripravljaš na veliko tekmo te faze-ciklusi trajajo tudi po 4 leta skupaj) vendar je vmes še kar nekaj mikrociklusov, ki se enako obračajo. Tudi tedensko, 3 dnevno ali manj trenerji s treningi ponovijo te mikro cikluse. Znano je, da se telo zelo hitro spravi v stanje mirovanja in nazadovanja, to naj bi bilo že po 48 urah netreniranja. Verjetno je komu poznano, da kolesarji po zelo naparnih etapah zvečer gredo še na trening (regeneracijski trening- telo sicer tega ne ve, oni ga dobijo na finto):pripravijo se kot da bodo šli na pravi trening, ki traja tudi tako kot pravi (1-2uri) vendar je manj intenziven. Telo je ves čas pripravljeno na maksimalne napore, ker pa le ti niso takšni v bistvo počiva in se regenerira.
Ruski trenerji, ki so bili na obisku pri nas, pred leti so priporočali le dan in pol počitka v tednu. Zadnjič treniraš v soboto dopoldan, popoldan in nedelja so počitek (tak je tudi normalen bioritem telesa, sobota in nedelja vikend) nato začneš ponovno v ponedeljek dopoldan. Le tako imaš možnost doseči vrhunske rezultate.
Ko je obdobje pogostih tekem, je potrebno pred vsako tekmo izvesti vse tri cikluse treninga, razen kadar so teklme vsak dan (takrat se zmes napravi kakšen regeneracijski trening).
Še posebej morate imeti na umu intenzivnost treninga. Nekdo (Jure n.p.r.)misli, da veliko trenira, res njegov trening je dolg tudi po 3 ure, vendar v teh 3 urah telo redko kdaj spravi do njegovega maksimuma, torej počiva na pa trenira. Kot sem rekel telo pridobiva le kadar ga potiskamo preko limitov, le v določenem obdobju ga lahko umirimo (zmanjšamo intenzivnost) vendar ne za dolgo, telo se bo hitro prilagodilo in kaj kmalu prične lenariti. Če boš navadil telo, da je dovolj, če plavaš 75m pod vodo, bo to pripravljeno plavati le 75m in vse ostalo bo muka. Zato na vsakem specilanem treningu pred tekmo, simuliraš tekmo (plavaš največjo dolžino kot moreš vsaj enkrat).
Odločitev je vaša. Pa naj mi Jure ne zameri, ker sem ga omenil. Vendar tako je bilo moje zapažanje ob pripravah na SP.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Daić dne Sr nov 09, 2005 09:09

Andrej tudi jaz vem, da bi bilo boljše it na vsakem treningu v končni fazi priprav vsaj 3 X na maksimum in potem končat trening. Pri meni je velik problem v motivaciji, ne najdem načina kako bi se lahko vedno znova pripravil na trpljenje še v tistih zadnjih metrih in zato tudi vedno rečem da bi lahko šel še dalje. Zaenkrat se mi je uspelo samo na tekmah tako napalit, da sem lahko šel do konca in zaradi tega še nisem imel sambe na treningu.

Andrej je napisal:redko kdaj spravi do njegovega maksimuma, torej počiva na pa trenira.

To ne pomeni da počivam ampak da ne treniram na optimalni način. Pri meni je še en drug problem, po končanem maximumu imam čisto zakislene noge. S tem imam dosti večje probleme kot ostali. Redko me izda pomanjkanje kisika, na površino hodim večinoma zaradi bolečin v nogah.

Pa še nekaj če bi res na treningih počival, potem ne bi v letu dni toliko napredoval. Napredoval bi pa še več če bi res delal vse na čisti max. Ljudje so različni tudi po karaktrju in jaz ne sodim med te fanatične zagrižence, ki lahko trenirajo v največjih mukah ogromno časa (par mescov, par let), jaz ljubim šport in lahko treniram ogromno, če bi pa treniral tako kot si ti omenil, bi mogoče že sedaj pustil tekmovanja in se ukvarjal samo še z ribolovom. Vsak ima tudi svoj cilj kaj želi doseči v športu, meni je pomemben predvsem užitek in ne dosežek na tekmi!

Seveda ti ne zamerim, da si me omenil. Sem pa še vedno prepričan da moji treningi niso slabi ali celo počitek.
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Naslednji

Vrni se na treningi in tehnike