Grega je napisal:To je bil pač sploh moj prvi potop čez -18 m.
Ne vem če sem prav razumel, kaj si naredil skok iz -18 na -32m. Če je to res je to zelo neodgovorno in dobro da se ti ni nič zgodilo. Lahko bi prišlo do gnetenja pljuč, panike na globini, ki je nisi navajen, SWB zaradi prevelike globine,...
Napredovanje v globino mora biti postopno in v enem dnevu omejeno le na par metrov. Na globine, na katere še nismo zahajali se je treba privadit in se moramo na njih počutit sproščeni. Dokler je vse OK ni problema, kaj pa če greš za 10m globje kot kdajkoli prej in se na obratu kaj zgodi, v takem primeru je panika skoraj neizogibna. Na takšnih globinah lahko pride do gnetenja pljuč, če nismo imeli predhodno priprav na globinoe. Prve dni na morju ne smemo na velike globine, ker naša pljuča niso privajena na stiskanje. Blood shift se aktivira prepozno, lahko pride do barotraume pljuč.
Dobri načini za prilagoditev na globine so PL na globinah do 15m, potop ob vrvi in izvajanje statike na določeni globini, potop na izdih (ne izdihnemo do konca), ki mora bit zelo zelo počasen in do majhnih globin (maximalno 10m, dovolj pa je že 5-6m). To zgoraj ni vsesplošno pravilo, je pa dober način privajana. Predhodno se jetreba natančno pozanimat, kako se potapljat na večje globine, da bodo potopi varni.
Pred potopom na 50m sem se predhodno kakčnih 14 dni potapljal v bazenu na popoln izdih na 4m. Potem sem se en teden na morju postopno privajal na vedno večje globine in na koncu sem od 35m napredoval le po dva do tri metre med enim in drugim potopom. Vsak dan sem se pred novim povečevanjem globine pol ure privajal na globino i nvsak dan najprej potrdil rekor iz prejšnjega dne. Na globine več kot 30m ne grem nikoli brez varnostnega Lanyard-a.
Zgoraj opisan način še ni dovolj natančen, se pa dobro vidi, da je pred potopom poptrebno veliko priprav, če se želimo potapljat varno.