Jure i Sandi, ne slažem se s vama da neutralna plovnost treba biti na 10m. Također se ta dubina ne određuje subjektivno, ovisno o roniocu.
Neutralna plovnost se treba postići na pola ciljane dubine. Dakle ako ti Jure planiraš zaroniti na 50m, neutralan trebaš biti na 25m (u najgoru ruku 20m). To je pravilo i ono ima svoj razlog. Grega je to vjerojatno slušao na tečaju.
Radi se o tome da kad nam je plovnost neutralna na 25m onda teže zaranjamo, a nakon 25m možemo se pustiti da tonemo do 50. Povratak sa 50 je dosta težak ali napor prestaje ranije, oko 25m. Ovako smo napor podijelili otprilike na pola: 50% na zaron, 50% na izron.
Ukoliko smo teži, zaron nam je laganiji i mi prividno možemo na veću dubinu ali onda kod izrona imamo puno veću potrošnju energije i "zraka" što može uzrokovati blackout pred površinom (SW BO).
To se lački može objasniti ovako: Pola zraka potrošiš za zaron koji zahtjeva 40% napora, a onda se nadaš da će ti druga polovica zraka biti dovoljna za izron koji ti zahtjeva 60% napora. Mišljenja sam da je izron vrlo važan i da je potrebno imati rezervu (ne onu koju mislimo da imamo: "ma mogu ja to", nego opipljivu, realnu rezervu).
U ostalim stvarima se slažem. Pogotovo oko toga da dubinu treba postupno produbljivati. I da je ključni dio treninga dubine zagrijavanje za dublje urone. To smo već raspravljali, na Krku. Još uvijek sam mišljenja da je potrebno odraditi tečaj i vidjeti što se može naučiti.
Što se dubinskog natjecanja tiče, bilo bi dobro da se Damir Detić javi sa informacijama iz prve ruke. Osobno bi mi, vjerujem kao i većini natjecatelja, više odgovarao kraj ljeta jer bi bio u boljoj formi. Ovako bi trebali imati treninge za to u dosta hladnom moru, u proljeće.
Lijep pozdrav!
Ivo