kardio trening – tekmovalna apnea – PL

Pogovor o aktualnih tehnikah in treningih.

Moderator: SanSan

kardio trening – tekmovalna apnea – PL

OdgovorNapisal/-a Daić dne Po maj 21, 2007 10:12

Ta vikend se je dosti H2O Team-ovcev udeležilo maratona v Radencih, 2 naša člana pa sta bila celo na triatlonu v Grazu. Med pripravami na maraton sem dostikrat razmišljal koliko mi tek koristi oziroma škodi pri apnei, pripravah na tekmovanja, PL,… V preteklosti in še sedaj nam je dostikrat primanjkovalo znanja kako trenirat, da bomo pod vodo lahko ostali dalj časa. Do nekaterih spoznanj smo prišli na lastni kože, dosti smo se naučili na tekmovanjih, znanje smo črpali od svetovnih asov v tem športu, še vedno pa nam dosti znanja primanjkuje. Nasploh v svetu ni znano kako trenirat, da bomo pri prostem potapljanju dosegli svoj maximum. Če pogledamo samo svetovne rekorderje, vidimo, da se zelo razlikujejo po telesni konstituciji, načinu treninga,…. vsi pa dosegajo neverjetne rezultate. Nasploh pa velja, če treniramo se nam rezultati izboljšujejo, razlika je samo v učinku treninga in hitrosti napredovanja.

Par smernic za kardio trening, kamor spadajo tek, kolesarjenje, hoja na Pohorje (hribe),… Na pripravah za tekmovanja je kardio trening dober predvsem v bazičnih pripravah, bolj kot se tekmovanje bliža manj kardi treninga potrebujemo. Za doseganje svojega maximumu pa je celo kontra produktiven. Če pa nimamo interesa v tekmovanjih in nas zanima samo PL pa je kardio trening v kombinaciji z ostalimi treningi dobra izbira. Zakaj razlika? Razlika je v tem, da se pri PL potapljamo več ur in nikoli ne gremo na svojo mejo, na tekmovanjih pa naredimo 1 potop v celem dnevu, pri tem potopu pa smo čisto zakisleni. Pri tem maximumu mora biti mišica navajena delati v zakislenem stanju. Dobra stran kardio treninga je tudi, da ruši monotonost treningov. Med zimo, ki jo preživimo v bazenu in na fitnesu nam spomladansko sonce in lepo vreme da novo motivacijo za treninge na prostem. Potem pa se nam je spet lažje vrnit v bazen, ki smo ga bili naveličani.

Sedaj pa nazaj k maratonu in triatlonu. Na maraton smo se pripravljali skupaj s Fitnesmo forma. Imeli smo organizirane skupinske teke, vmes pa smo se motivirali za individualne priprave. Skupaj se nas je na maraton prijavilo kar 29, od tega kar nekaj članov H2O Team-a. Večina nas je tekla na 21 km, ženski del pa na 10 km.

Rezultati naših članov:
21km:
Mladen Basle - 1:32:47
Jure Daić - 1:33:54
Gorazd Kocbek - 1:47:30
Miro Jerenc - 1:55:16
Smiljan Fras - 1:57:17

10km:
Tanja Šauperl - 0:47:33
Simona Kojc - 1:02:17
Mihela Gostinčnik - 1:02:18

Upam da nisem koga pozabil. O triatlonu bo pa nekaj napisal Sandi, ki se ga je udeležil skupaj z Jožetom.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Tomsy dne Po maj 21, 2007 10:17

:shock:

Bravo naši!

Pohvale in čestitke vsem, ki ste sodelovali!
"V življenju ni težav, so samo izzivi ..."
Uporabniški avatar
Tomsy
dupin Flipper
dupin Flipper

Kraj: Always bellow the surface...

OdgovorNapisal/-a alesn dne Po maj 21, 2007 10:23

meni se zdi super, da ste se tako angažirali in razširili področje našega športnega udejstvovanja tudi na druge športne panoge. sploh triatlon se mi zdi zanimiv za h2o teamovce (ker je povezano z vodo).

kar se pa treninga tiče...pa so informacije več kot dobrodošle. na tem področju so še ostali neki neizpolnjeni dolgovi in cilji, ki smo jih zastavili ob predavanju Mirota na klubskem srečanju.

jaz sem se letos bolj sistematično lotil priprav na sezono pa bomo videli, koliko bo kaj haska.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a zvezda dne Po maj 21, 2007 10:39

ufff... dobri ste :> koliko pa treniras, da preteces 21km? :>
Uporabniški avatar
zvezda
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Po maj 21, 2007 11:30

Glede samega kardio treninga je kar nekaj različnih pogledov in nasprotujočih si učinkov. Pozitivno je sigurno to da nam kardio trening razvija in jača dihalne mišice, da izboljšuje prenos kisika s tem da dviguje nivo rdečih krvničk. S tem imamo tudi večjo zalogo kisika v krvi. Po drugi strani pa je za tekmovalno apnejo nekaj učinkov nedobrodošlih. Predvsem je problematičen razvoj ožilja. Prekrvavljenost mišic se lahko poveča tudi do 40% kar pomeni, da bodo mišice tudi potrošile več kisika med apnejo in bodo kasneje preklopile na anaerobno delovanje. Toliko o osnovnih problemih kardio treninga pri tekmovalni apneji.

Drugače pa moram rečt, da sem več kot uspešno opravil svoj prvi triatlon. Definitivno je triatlon vsaj takšen izziv kot apneja in ga ni za vzet kar tako na easy. Kardio do 2 ali 2 in pol uri ni nek problem, potem pa nastanejo predvsem problemi zaradi praznih energijskih rezerv. Kako jih polnit pa je svojstven problem, ki se pri nekateri pozna na popolni izčrpanosti in odstopu...

V glavnem z Jožetom sva oba zelo zadovoljna. Udeležila sva se "half ironman" triatlona, kar pomeni da sva plavala 2150m, kolesarla skoraj 80km in pretekla še skoraj 20km. Moj celoten čas je bil 4ure in 32min kar je zadostovalo celo za 96 mesto, Jože pa je imel nekaj problemov s hrano in krči v želodcu ter se uvrstil na 114mesto s časom 4 ure in 38min.

Kot izziv se sedaj postavlja vprašanje ali je možno opravit tudi celotnega licenciranega IronMan-a, kar pomeni 3800m plavanja, 180km kolesa in 42km teka...
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a zvezda dne Po maj 21, 2007 17:03

ufff! bravo! to moras met enormne kondicije, da lahko vzdrzis!
Uporabniški avatar
zvezda
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a alesn dne Po maj 21, 2007 20:26

zvezda je napisal:ufff! bravo! to moras met enormne kondicije, da lahko vzdrzis!

vrhunski tekmovalci H2O Teama imajo enormne kondicije! 8) :lol: 8)
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Daić dne Po maj 21, 2007 22:02

Danes pa sem končal s kardio treningom in začel s pripravami na SP. Baza je dobro, zdaj pa samo poskrbim za stopnjevanje forme.

Če bo vse po planu pa grem jeseni na 42km. :lol:

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a alesn dne Po maj 21, 2007 22:07

Daić je napisal:
Če bo vse po planu pa grem jeseni na 42km. :lol:

jaz pa bi raje videl, da na SP greš na 8:00. :lol:
za maraton itak nisi dovolj suh.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne To maj 22, 2007 06:16

čestitam čestitam

Jaz sem si napravil trening na Pohorje in dol v soboto, v nedeljo pa 14km po Stražunu. Rezultatov nisem meril, je bilo pa fino. Če je kdaj kdo manj zagrižen se lahko priključi, da bo več vzpodbude (naj se mi javi na e-naslov). Sedaj moram začeti trenirat za poleti, dopust, saj se le ta zelo hitro bljiža.

Da še pripomnim na pisanje (saj veste, da brez tega ne gre, ne morem): " Predvsem je problematičen razvoj ožilja. Prekrvavljenost mišic se lahko poveča tudi do 40% kar pomeni, da bodo mišice tudi potrošile več kisika med apnejo in bodo kasneje preklopile na anaerobno delovanje. Toliko o osnovnih problemih kardio treninga pri tekmovalni apneji."
Koliko sem sam seznanjen to ni mogoče - "razvoj ožilja" prekrvavljenost se poveča to je res dodatno ožilje pa ne nastaja (ožilje nima sposobnosti nadomestitve z novimi, dodatne rasti, razširitve). To je velika težava bilderjev, ki s treningom zelo povečujejo mišično maso. Sicer pa bi bilo dobro, da o tem pove kaj kakšen strokovnjak. Samo G. bi moral o tem več vedeti.

Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a alesn dne To maj 22, 2007 07:33

pa še o enem podobnem detajlu je zadnjič pisal sosed Kike Curavić. on pravi, da je velika težava za apnejo, zlasti za statiko, če pridobiš mišično maso v predelu trebuha in prsi. on je menda zaradi tega imel problem pri statiki, ker so potem kontrakcije toliko močnejše.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Daić dne To maj 22, 2007 08:35

alesn je napisal:pa še o enem podobnem detajlu je zadnjič pisal sosed Kike Curavić. on pravi, da je velika težava za apnejo, zlasti za statiko, če pridobiš mišično maso v predelu trebuha in prsi. on je menda zaradi tega imel problem pri statiki, ker so potem kontrakcije toliko močnejše.

Na Kiketove besede ne dam kaj dosti, verjetno je hotel povedat, da je bil preveč natreniran, mišičast, lep,... :cry: Če bi to držalo, potem Herbert Nitsch nikoli nebi podrl SR v STA 9'04''. Mimogrede, Herbert tudi dosti kolesari, kar je kardio trening.

LP Jure
Priponke
13.jpg
Še slika "mišičastega Heberta"
13.jpg (119.48 KB) Videno 2188 krat
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a SanSan dne To maj 22, 2007 08:41

AndrejF. je napisal:"razvoj ožilja" prekrvavljenost se poveča to je res dodatno ožilje pa ne nastaja (ožilje nima sposobnosti nadomestitve z novimi, dodatne rasti, razširitve).
Andrej F.

No Andrej pol te pa najprej vprašam kako pa se potem prekrvavljenost poveča če ne z rastjo (širjenjem in daljšanjem kapilar)? A samo s povečanim pretokom krvi al kaj?

Pa da nebova spet pisala meni se zdi in po moje, la la la si preberi recimo tale članek:
http://www.pubmedcentral.nih.gov/picren ... obtype=pdf

Gre se za znanstveni članek kjer so merli gostoto kapilar (CL - kapilare /mm2) in razmerje med kapilarami in mišično maso (C/F). Poskuse so sicer delali na živalih :evil: ter stimulirali mišice z elektro stimulatorjem, podobnim kot jih uporabljajo za rehabilitacijske namene. Nato so merili razlike. Če citiram en del:
"Capillary growth occured remarkably rapidly - after only 4 days of stimulation at 10Hz for 8 h per day in rabbit extensor digitorum longus, and CD as well as C/F were doubled in muscles stimulated for 28 days."

Imaš not tudi par lepih slikic, ki kakšna je bila razlika.

Kar se tiče bilderjev pa a si ti videl katerega delat nek hudi kardio trening? Kot sem že omenil fitnes in hipoksija bosta zmanjšala kapiralni sistem.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Mirko dne To maj 22, 2007 09:31

Upam da nisem koga pozabil.

Jure, si! :wink:

"Eh, pa saj on je že star, je že ja blizu 50!" - Ni bilo govora o meni, vendar je bila ta misel izrečena na enem od sestankov H2Oteama in ko sem pogledal naokoli, sem bil med prisotnimi najstarejši...

Zaradi napake v logistiki (dolga zgodba) smo prispeli na parkirišče 10 minut PO startu, ampak smo vseeno opravili formalnosti in štartali (midva z ženo na 10 km, sin z dedkom in babico pa na 5,5 km).

Že treniram za naslednje leto!
LP, Mirko.
Uporabniški avatar
Mirko
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a creeper dne To maj 22, 2007 17:20

Najprej čestitke vsem udeleženim, pravi manijako ste. :shock:
Glede aerobnega treninga pa: žile vsekakor imajo sposobnost razraščanja- glede na potrebo po kisiku nastajajo novi žilni pleteži v organih, ki so največji porabniki. Tako tudi npr. v primeru zamašitve katere od žil (tudi velike), pride kmalu do nastanka naravnih žilnih obvodov (t.i. bypassov, kolateral), ki tako na novo prekrvavijo hipoksično področje. K temu še dodatno pripomore redna fizična aktivnost, ki povečuje razliko med dobro in slabo prekrvljenimi predeli npr. mišice, kar je dodaten prožilec nove žilne rasti. No, težko pa bi rekel, ali je zaradi tega aerobni trening slab za tekmovanje v anaerobnih pogojih. Kot je sklepal Sandi, bi več žilja povečevalo potrebo po kisiku, vendar pa se mi zdi pomembno to, da žilje samo ni velik potrošnik kisika, temveč so to mišice. V kolikor torej ne povečuješ preveč svoje mišične mase, tudi ne povečuješ potrebe po kisiku, ne glede na prekrvljenost muskulature. Je pa seveda obenem z večjo prekrvljenostjo tudi hitrejši privzem kisika v tkiva, kar pa , moram priznati, ne vem, kako vpliva na apnejo. Dobra stran kardio treninga je seveda tudi (saj je že Sandi povedal) povečevanje števila eritrocitov (rdečih krvničk), kar povečuje sposobnost prenosa kisika po krvi (posebej na to vplivajo višinske priprave). Je pa apneja toliko specifična in neraziskana tema, da bi zelo težko natančno ocenil vpliv kardio treninga na dolžino zadrževanja diha. Pa saj o tem itak sami veste veliko več od mene.
LP, Samo G.
Uporabniški avatar
creeper
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a alesn dne To maj 22, 2007 18:03

creeper je napisal: Dobra stran kardio treninga je seveda tudi (saj je že Sandi povedal) povečevanje števila eritrocitov (rdečih krvničk), kar povečuje sposobnost prenosa kisika po krvi (posebej na to vplivajo višinske priprave).

ali je kaj znano, da bi se kdo od vrhunskih apnejašev pripravljal recimo tudi na višinskih pripravah?

(jaz sem bil svoj čas v Sierra Nevadi (Španija), kjer leži najvišji stadion v Evropi in je bilo tam kar veliko vrhunskih športnikov...
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Daić dne To maj 22, 2007 18:24

Konkretno ne vem za nobenega apneaša. Višinske priprave bi definitivno pomagale tako kot pri vseh športih. Možno, da vpljiva pomanjkanje 50m bazenov na večji nadmorski višini. Bazične priprave pri apneji se bistveno ne razlikujejo od ostalih športov. Splošna fizičnma kondicija in moč se dobiva na standarden način z makro in mikro ciklusi. Tista pika na i v znanju, kako trenirati da dosežemo maximalni učinek, pa pri apneji manjka oziroma ni dovolj raziskana. Višinske priprave vsekakor koristijko, saj več rdečih krvničk in hemoglobina koristi za boljšo apnejo.

Tom Sietas ima v krvi toliko hemoglobina kot maratonci.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a gnioco dne To maj 22, 2007 19:03

Ogromno apneistov dela (je delalo) višinske priprave. Jaz vem za Mayola, Umbertota, Genonija....
gnioco
Calvo
Calvo

Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a Aleš dne To maj 22, 2007 21:08

Čestitke vsem tekačem in triatloncem. Ne vem, kako vam rata poleg apnee dosegat takšne rezultate tudi pri teku. Jure prbl. 4:26 na km. Kapo dol. Sandi je pa očitno tudi pripravljen kot Rambo.
Zanimiva tema. Menim, da aerobna priprava nima neposredno dramatičnega vpliva na apneistične sposobnosti. Kljub temu pa razvija funkcionalne sisteme (srčno žilni sistem, dihalni, dihalni sistem,...) ki nato pripomorejo k boljšim rezultatom. Dobra bazična priprava pomeni tudi hitrejšo regeneracijo po apneističnih treningih, večjo toleranco na zakislenost, hitrejše "odplakovanje" odpadnih produktov,... Preprosto povedano ima apneist z boljšo bazo večji potencial za napredek. Seveda brez specialnega treninga ne bo prav dosti napredka. Sam delam nekaj aerobnega treninga preprosto zato, ker me sprosti, imam občutek, da se mi poveča ekonomičnost dihanja (alveolarna ventilacija) in nato bolje spim,... Med specialnim treningom delam malo aerobnega treninga nizke intenzivnosti bolj v smislu regeneracijskega treninga.
Višinske priprave bi znale bit zanimive. treba je pa razmisliti o tem katera metoda je primerna za takšne priprave. So pa prav gotovo precej drag špas.
Kiketove izjave o mišični masi in kontrakcijah so pa milo rečeno bedarija.
Še eno zadevo opažam pri sebi. Zdi se mi da spričo specifičnega treninga drastično pade nevromuskularna aktivacija in s tem tonus. Očitno, bi to lahko bila neke vrste prilagoditev organizma.
LP Aleš
Dogaja!!!!
Aleš
el Tonno
el Tonno

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Aleš dne To maj 22, 2007 21:15

Jure baza ni za vse športe enaka. Baza za šprinterja se prav gotovo razlikuje od baze za maratonca ali triatlonca. Natalija Molchanova pojmuje bazo precej drugače kot kateri drug apneist. Zanimivo mi je predvsem to, da pridejo tekmovalci s tako različnimi metodami do podobni, primerljivih rezultatov.
lp Aleš
Dogaja!!!!
Aleš
el Tonno
el Tonno

Kraj: Ljubljana

Naslednji

Vrni se na treningi in tehnike