Napisal/-a Polarni Medo dne So jul 19, 2008 18:28
Pozdravljeni,
Imam kar en velik problem in cel kup vprasanj in bi bil zelo zelo vesel vsakega nasveta.
Pri prostem potapljanju sem se cisti zacetnik. Izenacim lahko edino s tehniko valsalve (nos). Vem, da je to najslabsa varianta, ampak drugace enostavno se ne znam.
Problem: Naredim lahko 2-3 potope tam nekje do 15 metrov, potem pa vedno tezje izenacujem. Pri kaksnem 5 potopu se lahko potopim morda samo se na 5 metrov ali manj. Pa se to izenacujem vedno bolj na silo (kar spet ni dobro). Zgodilo se mi je, da sem imel potem probleme pri dviganju na povrsje. Sploh na zadnjem metru ali dveh sem cutil bolecino, ki se je sprostila sele, ko sem prisel na povrsje. Kljub temu, da je bil potop prakticno v plitvini, se pri vsakem dviganju na povrsje, pritisk enostavno ni vec avtomatsko sprostil oz. izenacil. V najslabsem primeru je pritisk na bobnic popustil sele kaksnih 5 sekund po tem, ko sem imel glavo ze izven vode.
Ko sem sel cez par ur ponovno v vodo, je bilo prvih nekaj potopov ok, potem se je pa zadeva ponovila.
Se ena stvar, ki jo opazam: vem, da se slisi smesno, ampak obcutek imam, kot da se mi pri izenacevanju malo zraka sprosti skozi uho. Kot da bi pri vecjem pritisku, ki ga ustvarim, da bi lahko izenacil, del zraka "uide" mimo mimo bobnica. Enako enak piskajoc obcutek je bil pri dvigu iz okoli 8. metrov. Imel sem obcutek, da se je pritisk sprostil mimo bobnica, namesto po evstahijevi cevi. Takrat sem raje zakljucil s potopi.
Ali je problem s sinusi ali je razlog, kaj drugega. Vesel bi bil vsakega nasveta in mnenja.
Go deeper, stay longer...