Kako dodati slike na forum

Novosti in dogajanja v klubu.

Moderator: SanSan

Kako dodati slike na forum

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Pe sep 02, 2005 21:48

Kako pomanjšati slike?
Evo enostaven način kako pomanjšati slike, da jih boste lahko naložili na forum, na forum namreč lahko nalagate le slike do 350kb.

Najprej preverite če je vašo sliko sploh potrebno pomanjšat. To naredite tako, da z desno tipko na miški kliknete na sliko ter nato iz menija izberete zadnjo možnost (properties oz. podrobnosti). Sedaj lahko pod "size" oz. "velikost" vidite velikost slike, ki ne sme biti večja od 350kb (zanima vas "velikost" in ne "velikost na disku").

Če je slika večja, potem si prenesite tale programček: http://www.rw-designer.com/NT/2.0/PhotoResize400.exe . Program je velik le 300kb in je zastonj tako da brez straha. Sedaj imate nekje na disku shranjeno datoteko "PhotoResize400.exe". Predlagam da si jo skopirate kar v vašo mapo s slikami, ki bi jih radi pomanjšali ali pa si naredite posebno mapo, v katero boste nato prenesli slike, ki jih želite pomanjšati. Po želji. Sedaj pa The big magic trick. Kliknite sliko, podržite gumb na miški in jo ponesite na vaš program (na datoteko "PhotoResize400.exe") in slika se bo samodejo pomanjšala (ni vam potrebno klikat na datoteko samo ponesite sliko na datoteko in tam spustite). Nesete lahko tudi več slik hkrati. Program vam bo slike pomanjšal in imenu slike dodal pripono "400" (odvisno na katero širino jo bo zmanjšal). V osnovi je program nastavljen tako, da slike manjša na 400px širine, višino pa pomanjša v razmerju. Priporočam vam, da si nastavite širino slike na 900px. To storite tako, da v imenu datoteke le spremenite "400" v "900", torej bo novo ime datoteke "PhotoResize900.exe". Tako si lahko poljubno nastavljate širino na katero želite da vam program pomanjša slike.

Če boste sedaj pogledali velikost pomanjšane slike boste videli, da je velika približno 60kb. Pa kar gor z njo na forum.

Še za tiste, ki morda ne veste kako bi sliko pravilno obrnili!
Sliko odprite v programu, ki ga dobite z Windowsi (Windows picture and fax viewer - če niste spreminjali kakšnih nastavitev ali nalagali novih programov se vam slika odpre avtomatsko ko na njo 2x kliknete, če ne pa izberite desni klik -> za odpiranje uporabi oz. "open with" in nato windows picture and fax viewer). Pod sliko je sedaj orodna vrstica v kateri sta tudi dva gumba na katerih sta dva trikotnika in puščica. Kliknite na gumb, ki kaže v smeri v katero želite obrnit sliko in to je to. Slika je obrnjena. Program lahko zaprete ali pa se pomaknete na naslednjo sliko in jo po želji obračate.

--------------------------------------------------
Kako dodati slike na forum?
Po prenovi foruma je poenostavljeno tudi nalaganje slik in drugih datotek!
Pri pisanju novega sporočila imate pod oknom s tekstom zavihke: Options, Upload attachment in Poll creation (samo pri prvem postu v temi)

Kliknete na upload attachment, kliknete na "brskaj" ob filename, poiščete datoteko na svojem lokalenem računalniku in potrdite ter kliknete "add the file". Pod File comment lahko še vpišete ime ali komentar k sliki oz datoteki ter enostavno potrdite s "submit" pod poljem s tekstom.

Slike se avtomatsko pomanjšajo in sedaj zložijo ena pod drugo v pravilnem vrstnem redu. 8) Pa še lepo obrobo dobijo :P. S klikom se potem odprejo povečane v novem oknu.

Št. datotek v enem postu je omojeno na 7. Velikost slik sicer ni omejena vendar pa vam priporočam, da slike pred nalaganjem vseeno pomanjšate na velikost do 1200px širine, saj je več bolj kot ne neuporabno na spletu.

------------------------
Nekateri že kar lep čas čakate na to in končno sem se malo potrudil in uredil tudi pripenjanje datotek direktno v sporočila. Spodnji sistem sicer še vedno deluje, je pa sedaj omogočen popolnoma nov sistem pripenjanja datotek.
Danes sem ga celo prevedel tudi v slovenščino (vsaj delno) tako da vam bo delo še lažje.

Torej, ko boste pisali novo sporočilo se vam bo pod vnosnim oknom pojavil še en odsek z naslovom "Pripenjanje datotek" v njem pa dva vnosna polja. Vse kar morate narediti je da v polje ob "Ime datoteke" vpišete pravilno pot do datoteke, ki jo želite pripeti (najlažje boste to naredili z klikom na gumb "Browse..." in datoteko enostavno poiskali na računalniku) in nato pritisniti na gumb "Pripni datoteko". Polje opis datoteke je opcionalno izpiše pa se pod pripeto sliko.

Pri dodajanju datotek v sporočila morate paziti na maksimalno dovoljeno velikost datotek, ki je trenutno nastavljena na 350KB, kar pomeni, da bodo slike direktno iz vaših multi mega pixel fotoaparatov verjetno prevelike zato jih boste ob težavah morali pomanjšati v nekem urejevalniku slik.

Sistem trenutno omogoča le pripenjanje slik različnih tipov (jpg, gif, tif...) in arhivskih datotek (zip, rar, tar, gz...). Če bodo obstajale še kakšne želje po dodatnih datotekah, recimo za video (mpg, swf, avi...) mi to sporočite in bom tudi to poskusil urediti.

Aja pa še to sistem, je nastavljen tako, da avtomatsko pomanjša pripete slike, s klikom na pomanjšano sliko pa se pokaže slika v originalni velikosti.

Sedaj pa hitro kako ribico naložit!

-------------------------------------------

Ker ne omogočamo uploada slik na naš server je potrebno slike najprej naložiti nek drug server in potem tukaj zapisati pot do slike, da se slika potem prikaže.

Najbolje je seveda če imate kak svoj server, kjer imate že mogoče svojo spletno stran. Ali pa kak npr. Siolov server, ki ga dobite avtomatsko če ste njihov naročnik.

Uporabne so tudi kakšne fotogalerije, ki jih ponujajo zastonj na spletu (npr. novi MSN sedaj ponuja to).

Ko je slika enkrat na internetu, potem na forumu klikneš na "img" in noter skopiraš pot, ki zgleda nekako takole http://www.mojastran.com/slika.jpg. Nato ponovno klikneš "img". Slika bi se sedaj morala prikazat.

Tretja možnost in verjetno tudi najbolj primerna za večino je uporaba zastonj servisov za nalaganje slik na internet.

Da vam bo čim lažje bom navedel en primer:

Oddeskajte na tole stran: http://imageshack.us ali pa na http://imgspot.com/.

To sta dve strani, ki ponujata zastonj upload slik predvsem za takšne potrebe...

Kliknite na "browse" in odpre se vam okno kjer lahko na svojem računalniku poiščete sliko, ki jo želite naložit. Pazite da je slika pravega formata in da ni prevelika.
Običajno je to .jpg ali .gif format, slike pa so omejene nekje na velikost od pol do megabajta. Torej slike iz kakšnih hudih fotoapratov je potrebno prej malo zmanjšat.

Naprej. Ko ste sliko izbrali, kliknite na "hosti it" ali "upload" ali nekaj podobnega in počakajte da se slika naloži.

V naslednjem koraku se vam na imageshack npr. prikaže stran kar z kodami primernimi za forum. Najbolje je da skopirate kar celoten tekst ki se nahaja poleg polja "thumbnail for forums" (1 ali 2 vseeno) in ga prekopirate sem v to polje (če ste naredili to ne rabite pritiskat na Img).
To vam bo prilepilo sliko že pomanjšano, z klikom na njo pa se bo odprla velika slika.

Upam, da ni pretežko. Če pa še kaj ni jasno pa vprašajte..
Zadnjič spremenil SanSan, dne Ne jul 23, 2006 22:56, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Daić dne Ne sep 04, 2005 09:53

Samo probavam če gre naložit slike.

Slika
Med treningom v Švici

Slika naložena na drug način.
Slika

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Daić dne Ne sep 04, 2005 10:21

Novica za vse ki bi radi dali slike na forum pa se tega še niste lotili. Tudi sam sem imel nekakšne pomisleke preden sem sprobal. Sedaj vam sporočam, da je stvar čisto enostavna. Sledil sem korakom, ki juh je lepo opisal Sandi in sliki prilepil na forum brez težev.
Dajte jih še vi!!!
Zadnjič spremenil Daić, dne Ne sep 04, 2005 11:56, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Ne sep 04, 2005 10:45

Edina razlika med slikama je v tem, da se da prvo kliknit in se potem poveča medtem ko se druga ne da... Če slučajno nisi opazil.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Daić dne Ne sep 04, 2005 11:54

Sem opazil sedaj ko si me na to opozoril!
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Slika

OdgovorNapisal/-a kuli dne Sr sep 07, 2005 19:29

Zdravo Jure

Slikico si pa pravo naložo-

LP
KULI :lol:
Uporabniški avatar
kuli
el Tonno
el Tonno

Kraj: Pragersko

OdgovorNapisal/-a Daić dne Sr sep 07, 2005 19:35

Sem se potrudil! :D Že med slikanjem!!! :wink:
LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a andro dne Po nov 07, 2005 23:29

Test dodajanje slike- sončni zahod v Sv. Juriju

Slika

Lp Andro
andro
Paglavec
Paglavec

Kraj: Poljčane

OdgovorNapisal/-a Daić dne Pe dec 02, 2005 11:09

V zadnjih dneh se v klubu ogromno sprašuje kako obesiti sliko na forum. Enako sem jaz pred časom spraševal Sandija in sem iz dneva v dan prestavljal odločitev da bom le poizkusil. Ko sem enkrat priobal sem videl da je res ful enostavno. Od takrat naprej se mi pa ful fajn zdi da znam dat sliko na forum in vedno izkoristim priliko, da prilepim kako zanimivo fotko.

PROBAJTE ŠE OSTALI, KI BI RADI PA ŠE NISTE!!!!
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a pohorc dne Če dec 08, 2005 22:02

Samo testiram če sem se naučil prilepit kakšno lepo fotko.

Slika

Sedaj vidim da je ful izy, probajte še vi!!! :D :D :D
pohorc
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a Daić dne To jun 13, 2006 12:21

Testiram eno stvar.

Slika

Slika

Aha, vidim da gre!!! :D

Še nekaj.

Slika

Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a damjan dne To jun 13, 2006 19:18

Razloži !

l.p. Damjan
Uporabniški avatar
damjan
el Tonno
el Tonno

Kraj: pekre

OdgovorNapisal/-a Daić dne Če jun 22, 2006 12:15

"Kuharski recept" za dodajanje slik k postu.

1. klikni na http://imageshack.us
2. odpre se nova stran, tam klikni "Browse..."
3. odpre se novo okno, poiščeš kje imaš sliko shranjeno, ko jo najdeš se postaviš na njo in klikneš "Open"
4. ponovno se pojavi prejšnja stran in klikneš "host it!"
5. pojavi se slika, nad in pod njo pa razni linki na to sliko, izbereš zadnjega pod sliko "Direct link to image", ki zgleda takole "http://img19.imageshack.us/img19/1927/437pe.jpg"
6. vrneš se na forum in med pisanjem posta klikneš napis "Img", ki se nahaja nad oknom za pisanje posta
7. nato preneseš zgornji link in še enkrat klikneš na "img"
8. slika je pripta

Še primer kako naj zgela pripeta slika [img]"http://img19.imageshack.us/img19/1927/437pe.jpg"[/img] morate samo izpustiti oba "narekovaja" in slika bo prieta.

Slika

Še komu nejasno?

Jure
Zadnjič spremenil Daić, dne Če jun 22, 2006 12:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a Daić dne Če jun 22, 2006 12:31

Še ena stvar. Kako velika bo slika določite sami že prej. Par primerov:

Slika
velikost slike 320x240

Slika
velikost slike 640x480

Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Re: Kako dodati slike na forum

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Pe jul 20, 2007 11:14

Testiram nov sistem nalaganja slik...
Priponke
Double-Gold-double-Scandinavia.JPG
Slika 1
Jure-stig-happy.JPG
Jure in Stig
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Pe jul 20, 2007 11:26

No zadeva deluje BP. Sedaj stran avtomatsko pomanjuše slike v thumbnaile. Postopek je zelo enostaven in je opisan v prvem postu.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Če avg 09, 2007 00:10

V prvem postu imate navodila kako enostavno pomanjšati slike, da jih boste lahko naložili na forum (ali pa jih imeli kje za lastno uporabo...).
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

Vrni se na obvestila