H2O team potapljanje

treningi

  • Avtor
    Prispevki
  • #6136

    aleksander
    Član

    Počasi bo zima odpeketala in prišli bodo toplejši dnevi :D ,

    zanima me kako med zimo ohranjate kondicijo :?:

    Sam ne kr odgovorit ” pojdi v fitnes , pojdi v bazen “.

    ( so bol primerni kardio trening , ali treningi za moč , trningi apneje zunaj bazena , pa seveda bazen ,… ).

    L.P.

    #13524

    Zdravo Sandi

    Če se ne motim si ti bolj podvodni lovec zato bi ti priporočal več kardio vadbe, da si okrepiš krvni obtok in pridobiš kondicijo. To ti sicer nebo omogočalo maksimalnih apnej, boš pa veliko lažje večkrat v mejah normale, kar ti pri podvodnem lovu pride najbolj prav. S kardio treningom boš predvsem zmanjšal čas počitka med posameznimi potopi.

    Priporočam ti predvsem dosti teka, kolesarjenja in steperja. Ne vem točno v kakšni kondiciji si ampak mislim da bi bil pulz okrog 150 bpm kar primeren, vadba pa naj traja vsaj več kot pol ure pa tja do ene ure.

    V fitnesu obkroži večino naprav in delaj okrog 12 ponovitev. Naredi 2-3 kroge. Povdarek daj na mišice na nogah vendar ne pozabi tudi na preostale mišice.

    V bazenu je pomoje najbolje da plavaš s plavutmi po površini v zmernem tempu najprej 5 min za zagrevanje potem pa narediš serijo apnej. Recimo 8x50m s pavzo kakšnih 1,5minute. Čas in dolžino prilagodi svojim zmožnostim. Lahko ponoviš 2x in na koncu razplavaš. Drug dan lahko delaš samo plavanje po površini približno 30-40 min.

    Ne pretiravaj sploh na začetku. Če nisi v dobri formi je 3x na teden čisto dovolj za začetek, predvsem v fitnesu, da si narediš dobro osnovo, potem pa vedno več bazena in na koncu lahko treniraš tudi 5-6x tedensko. Če se počutiš zelo utrujenega preskoči kak dan.

    #13525

    Jure Daić
    Admin

    Še par mojih nasvetov kar se bazena tiče.

    Pozimi je dobro čimveč plavat. Na trening lahko preplavaš na primer 2.5-4 km, s tem da moraš treninge vedno menjavat. Enkrat plavaš konstanten tempo, drugič menjavaš tempo – hiter počasen, hiter počasen,…. naslednjič lahko plavaš 50m normalno, 50m hitro in 50 m kolkor zmoreš, nato 1 min pavze in ta ciklus ponoviš 8-10 krat. Nato si vzameš 10 min pavze in ga v celoti še enkrat ponoviš. Pomembno je da se trening spremeni, da se mišice ne navadijo na samo en “način” plavanja.

    Pomladi se začne delat vedno več apnee in se krajšajo razdalje, ki jih preplavamo tekom celotnega treninga. Zadnjih par tednov pred začetkom sezone PL (za večino je to 1. maj) pa delaš v večini samo apneo. Za pripravo sezone v PL ti ni pomembno da delaš maximum, ker ga med ribolovom ne potrebuješ. Boljši način je da delaš neko vajo in vedno zmanjšuješ pavzo med ponovitvami, ali pa podaljšuješ čas pod vodo.

    Za PL je dobra sledeča vaja in jo v klubu dosti izvajamo. Na eni strani se potopiš na 4m, nato po dnu preplavaš bazen po širini in na drugi strani izvajaš čeko, nato se po isti poti vrneš. Med eno in drugo ponovitvijo si vzameš 3min pavze in probaš vsako nasledno čeko podaljšat za 5-15s. To je imitacija lova na čeko.

    Ni potrebno povdarjat da to vedno delamo v paru.

    LP Jure

    #13526

    Nekaj idej boš lahko našel tudi na naši spletni strani http://forum.h2oteam.com/index.php?menu_item=atehnike

    poglej si recimo članek “marec, mesec za trening”. Pa potem še kaj vprašaj.

    #13527

    aleksander
    Član

    Kr nekaj ltierature za prebrat in uresničit :D .

    Bom poskusil z mal bol “laganim” tempom potem bom pa uvedo stopnjevanje . Pa še “moj-trener ” predelat , navade spremenit 😈 ,

    kar nekaj dela.

    Problem je samo z konstantno motivacijo .

    l.p.

  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
X
vrh