Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com

Kako si zapomnit pozicijo - jemanje orientirov


V spodnjih nekaj odstavkih vam bom predstavil kako si zapomnimo pozicijo na morju. Velikokrat se zgodi, da po večurnem ali celo večdnevnem pregledovanju terena naletimo na pozicijo, ki je zanimiva in bi si jo radi zapomnili.

GPS je naprava, ki preko satelitov sprejema (izračunava) pozicijo ter nam omogoča, da želeno pozicijo shranimo v samo napravo. Naslednjič pa se s pomočjo GPS-a lahko spet postavimo v točko na kateri smo bili pred tem. Zavedati se moramo, da je GPS kdaj pa kdaj tudi "fuč" oziroma se lahko zgodi, da nam v točno tistem trenutku nekaj ne deluje oziroma so šle baterije ali kaj podobnega.

Kolikor mi je znano, je na vseh tekmovanjih prepovedana uporaba GPS (prepovedana uporaba kakršnih koli pripomočkov za navigiranje in merjenje globine), zato je jemanje orientirjev, naučiti se jemati orientirje ravno za tiste, ki se mislijo s podvodnim lovom ukvarjati tekmovalno, nuja.

Priporočljivo si je torej vzeti "orientirje" iz morja na obalo.. Na obali moramo poiskati dva objekta ali več, ki se nekako sekajo - povezujejo z isto premico recimo: rob hiše se navpično pokriva z dimnikom na hribu.

Kadar jemljemo orientirje vedno vzamemo najmanj dva: L - levi orientir ter D - Desni orientir.

Orientir (premica) je natančnejši čim večja je fizična razdalja v naravi med izbranima točkama, ki jih povežemo v premico.

Za določitev premice je potrebno določiti fiksne (stacionarne) točke v naravi (da ne bi kdo slučajno vzel nek avto, čoln, ki je slučajno parkiran ali še slabše kakšno ovco, ....)

Dve premici sta minimum za določitev sečišča in določitev točke (pozicije), ponavadi vzamemo še vsaj eno. Lahko pa tudi več po dve ali tri za dobro in slabo vidljivost n.p.r..
1. V spodnjem primeru vzamemo orientir na naši desni strani. Pogledamo na obalo ter poiščemo primerna objekta. V spodnjem primeru lahko na sliki vidimo, da se pokriva vrh strehe hiše in električni drog na hribu oziroma lahko vzamemo desni rob hiše v liniji z levo stranjo dimnika. (tako smo si vzeli Desni orientir)
taktike lova
2. Ko si na tablico zarišemo D - desni orientir si nato vzamemo še levega. Iz slike lahko vidimo več možnih variant. Lahko si vzamemo križ na hribu v liniji z vrhom strehe na hiši desno spodaj.. Lahko si vzamemo sredinsko drevo in desni rob hiše...
taktike lova
3. Ko potegnemo linije dobimo:
taktike lova

taktike lova
4. Končna slika
taktike lova

Sečišče dveh linij iz levega in desnega orientirja je naša pozicija v vodi.

Tudi če imamo GPS koordinate, si je pametno zapomniti tudi orientirje. Orientirje v vodi narišemo na tablico, ki jo kupimo v potapljaški trgovini. To je plastična tablica, ki jo obesimo na bojo, na njen pa je pritrjen tudi navaden svinčnik. Ko pridemo domov, si orientirje in vse ostale podatke v zvezi z narisanim mestom prerišemo v zvezek ter bolj podrobno opišemo, kje smo bili, kaj smo še videli, kakšno je dno itd... Zna se zgoditi, da čez par mesecev ob gledanju slik ne bomo vedeli, kje smo sliko zarisali..

Orientir lahko vzamemo tudi iz čolna, vendar si je tako vzet orientir potrebno označiti (da je bil vzet s čolna 1m–2m nad morsko gladino).

O vzetem orientiru si je potrebno čimveč zapisati (v zvezek), da se naslednjič, ko ga iščemo tudi lažje spomnimo, kaj pomenijo določene skice, oznake, zapisi.

Zapisovati se morajo po neki organizacijski logiki, moje mnenje je, da je optimalno, če jih zapisujemo po lovnih področjih. Ko smo, gremo lovit na to področje, prebrskamo samo po straneh, na katerem imamo orientire tega področja.

Včasih si je dobro vzeti in zapisati (narisati) tudi orientire pod vodo. Pod vodo si jih običajno ne moremo vzeti tako kot na obali. Zapišemo kakšne značilnosti dna in določene značilnosti, ki nas pripeljejo do pozicije (spet pazimo, da to niso rastline, ki se z letnim časom spreminjajo).

V kolikor iščemo kakšno pozicijo (grid, ali siko), ki je označena na navtični karti, lahko orientire določimo tudi po karti (najti moramo le primerne značilnosti: rt, vrh, zvonik, svetilnik, sedlo, ...). Vendar ti orientiri niso tako natančni, s pomočjo sonarja nas pripeljejo do želenega cilja. Ko smo na njem si moramo vzeti iz narave boljše.

taktike lova

Še dve resnični zgodbici:

Pred leti (20) sva z Vanetom šla loviti ribe na Dolgi otok. Šele v Božavi se je spomnil, da je imel Jože Turk zelo dobro pozicijo (vodnjak) pri otoku Mežen. Poklical ga je po telefonu, Jože mu je povedal orientir. Orientir je bil vzet tako natančno in podatke sta si izmenjala tako točno, da je drug dan Vane v vodnjak vrgel sidro.

Pred leti so v poletnih mesecih poklicali PD Maribor, da odkopamo kanal za odplake, ki so ga speljali v Dravo in ga je voda zasipala z muljem in peskom. Od zunaj se je videlo, kje je kanal in kje naj bi bila smer kanala v Dravi. Prišel je še eden od izvajalcev in se postavil na zadnji jašek kanala, pogledal v hrib na drugo stran reke in pokazal smer. Pod vodo, z zračno črpalko, smo kopali cela dva meseca, prekopali tone mulja in peska a jaška od nikoder. Nismo mogli verjeti, da ga ne moremo najti, investitor je mislil, da ga zafrkavamo, izkoriščamo. Že omenjen izvajalec je prišel še enkrat. Še enkrat se je postavil na jašek in ves rdeč priznal, da se je zmotil in razložil: "Ko sem jemal orientir je bila pomlad, ni bilo listja na drevesih, ko sem vam pokazal prvič je bilo poletje in drevesa (listje) so zakrila pogled na hišo, ki jo je vzel za orientir, sedaj pa je spet jesen, drevesa so brez listja in spet vidim tisto hišo, ki sem jo imel za orientir". Iztok cevi smo našli v dveh urah.

Vrhunski lovci, domačini (Dalmatinci) si jemljejo orientire tako hitro in precizno, da je nam navadnim smrtnikom zelo težko razumeti. GPS se v privatne namene uporablja šele kakšnih 20 let.

Avtor: Peter V. & Andrej F.


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke