Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com

Ribja juha »alla barba«


receptiSestavine:
  • 2 dl olivnega olja
  • bela riba (kovač, zobatec, orada, brancin,…)
  • 1 čebula
  • 3 stroke česna
  • 100 g svežega paradižnika
  • 1,5 dl belega vina
  • riž
  • sol, poper, peteršilj, rdeča sladka paprikaPriprava:

V večjo posodo nalijemo 0,5 dl olivnega olja. Na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo tri stroke drobno sesekljanega česna, počakamo, da zadiši ter dodamo 100g na majhne kose narezanega svežega paradižnika, če ga nimamo si lahko pomagamo tudi s pelati. Paradižnik, z vilicami rahlo pretlačimo in vse skupaj zalijemo z 1,5 l vode ter dodamo še dve žlici olivnega olja.

allabarbara Ko prične vreti, zmanjšamo ogenj in previdno dodamo ribo, ki smo jo pred tem očistili ter solili in poprali po okusu. Na vrh potresemo še malo drobno sesekljanega peteršilja. Kuhamo približno pol ure, pri tem je pomembno, da zelo »na malo« vre (blanširamo), kajti na preveč ognja bo riba razpadla. Nato ribo previdno prestavimo na kovinski pladenj ter zalijemo z malo juhe ter dosti olivnega olja. Zraven posebej serviramo sesekljan česen, peteršilj in na kolobarje narezano limono, da si lahko vsak začini po svojem okusu. Če smo zraven velikih rib kuhali tudi kakšno manjšo, jo očistimo koščic, koščke mesa pa vrnemo v juho. Lahko dodamo tudi ščepec rdeče sladke paprike.

Na koncu, v juho zakuhamo še riž, lahko ga dodamo več ali manj odvisno od okusa, ko je riž kuhan »al dente«, je juha gotova. Namesto riža lahko zakuhamo tudi testenine, odvisno od okusa. Od rib, pripravljenih na ta način, mi je najbolj všeč kovač (šanpjer).

Avtor: L. Arnuš


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke