Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com

Kruh pod peko


receptiSestavine:
  • 1 kg mehke bele moke
  • 25 g kvasa
  • 2 žlici soli
  • 1 majhna žlica sladkorja
  • 0,5 l mlačne vode
  • 1 jogurtov lonček sezamovih semenk
  • 1 jogurtov lonček sončničnih semenk
  • 1 majhna žlica olja


Priprava:

Enako kot pri hobotnici pod peko, je tudi pri kruhu zelo pomembno, da si pripravimo dovolj veliko količino žerjavice. Pripravljati jo začnemo približno 40 minut pred pečenjem.

receptiZgoraj napisana količina sestavin se lahko sorazmerno povečuje, odvisno, kako velik zvon imamo. Na začetku damo kvas v malo tople vode ali mleko ter mu dodamo žličko sladkorja, da pospeši vzhajanje. Vse malo premešamo in pustimo vzhajati 5 minut. Med tem časom damo v dovolj veliko posodo preostale sestavine: moko, sol, sezamove in sončnične semenke, žlico olja, mlačno vodo in vse prelijemo z vzhajanim kvasom. Sestavine par minut (cca. 10 minut) mesimo, da dobimo kompaktno mehko maso. Tako pripravljeno testo pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati na toplem mestu 20 minut. Po tem času ga še enkrat premesimo in pustimo še enkrat vzhajati 20 minut.receptiPri pripravi ognja moramo paziti, da bo mesto, kamor bomo položili testo, dovolj vroče, da se kruh speče tudi iz spodnje strani. Tudi zvon položimo na žerjavico, da se dobro segreje. Ko je ogenj pogorel, odstranimo žerjavico in ognjišče očistimo s sirkovo metlico (nikakor ne sme biti plastična, ker bi se na vročini stopila). Najprimernejša je »palmina veja«, ki se zvije v metlico. Kruh položimo direktno na očiščeno ognjišče in ga pokrijemo z zvonom, na katerega posipamo žerjavico. Tako pripravljen kruh po 20 minutah odkrijemo in pogledamo, če je na vseh straneh enakomerno pečen. Pazimo tudi, če je preveč ali premalo pečen. Kruh ponovno pokrijemo in še pečemo 20 minut. Tokrat pazimo na količino žerjavice, da se nam kruh ne bi prežgal ali pa na sredini ostal surov. Kruh je po 40 minutah pečen. Zavijemo ga v krpo, da se počasi ohladi in potem je odličen priboljšek k hobotnici pod peko in vsem ostalim vrstam rib.

Dober tek!

Avtor: J. Daić


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke