Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com
16.2.2012

Na tehtanju svetovni prvak spreminjal barve


Na Malem Lošinju so se najboljši slovenski podvodni lovci pomerili v drugem krogu državnega prvenstva. Po dveh krogih vodi Krajnik, drugi je Matijašič, tretji Cepak. Tretji krog - sklepni del, bo v slovenskem morju, meseca oktobra.

Za naslov slovenskega državnega prvaka v podvodnem lovu letos štejejo trije krogi. Prvi je bil v maju v slovenskem akvatoriju in največ rib so ujeli Dušan Krajnik, RPD Piran (11.450 točk), Tomaž Cepak, Triton Portorož (10.850 točk), ter tretji, Alan Nadišič, RPD Piran (7.300 točk). Lanskoletni slovenski prvak Moreno Matijašič, RPD Piran je bil četrti, s 6.600 točkami.

Za drugi krog državnega prvenstva so se šteli rezultati Odprtega mednarodnega prvenstva Nerezin, ki sta ga v morju osorskega zaliva in otokov Unije ter Zeća organizirala domače društvo Škarpina Nerezine in slovensko, DPR Pozejdon iz Krškega.

Tekmovalci so z lastnimi čolni startali v Osorju, lovili pa so 6 ur. Vremenski pogoji so bili dobri, sončno z malo burje, temperatura morja med 15 in17 stopinjami, vidljivost pod morsko gladino pa skoraj dvajset metrov.

Pomerilo se je 22 tekmovalcev, absolutni favorit pa je bil aktualni svetovni prvak, domačin Danijel Gospić, ki se je na svetovni vrh povzpel v domačem morju, lani meseca septembra.

Gospić je lovil na terenih, ki so mu prinesli naslov svetovnega prvenstva, med 25 in 35 metri globoko, Matijašič in Krajnik pa na globinah med 20 in 25metri. Ker je bilo lovno območje zelo obsežno, so si le redki lovci konkurirali na istem terenu.

Kot veljaven ulov so se točkovale le ribe težke 400 gramov in več, hrustančnice, kot npr.: ugor, morska mačka, murena, golob, morska žaba pa so morale tehtati najmanj dva kilograma in pol.

»Potopil sem se sedemnajst metrov globoko in v temni razpoki iskal tabinjo (hrvaško tudi: ugorjeva mati), eno od veljavnih rib, ki sem jih našel med 14 dnevnim treningom – pregledovanjem terena. Tabinje ni bilo, preselila se je v drugo skrivališče, a med vračanjem na površino sem zagledal kako nekaj velikega okorno plava nad peščenim dnom«, pripoveduje Moreno Matijašič. Hitro sem se potopil nazaj in uplenil morsko žabo (hrvaško tudi: grdobina). 9 kilogramov je tehtala, a žal se je točkovala le s 2500 točkami.

Tehtanje je bilo napeto in ko je svetovni prvak Gospić spremljal, kaj bo pokazala tehtnica za Matijašičev ulov, je kar spreminjal barve, kot šaljivo dodaja Matijašič. In res, šlo je za nekaj gramov, Gospić je Matijašiča prehitel le za 200 gramov oz. težo pol veljavne ribe. Le 10 lovcev je imelo veljaven ulov, drugim so sodniki vpisali nič točk. Največ je bilo ulovljenih ugorjev in tabinj, ter nekaj orad, salp, cipljev (morskih lipanov), in škarpen.

Rezultati 2. krog Nerezine-Lošinj 04.06.2011
1. Gospić Danijel SD Škarpina Nerezine 20.760 točk
2. Matijašič Moreno RPD Piran 20.555
3. Uhać Đani SD Škarpina Nerezine 15.935
4. Jakupović Radoslav SD Udica Mali Lošinj 13.000
5. Krajnik Dušan RPD Piran 7.775
6. Ukmar Robert Kraška mornarica 6.225
7. Stalić Marko SD Škarpina Nerezine 2.770
8. Longo Jani DPR Pozejdon Krško 2.535
9. Cepak Tomaž Triton Portorož 2.500
10. Jelenčič Zlatko DPR Pozejdon Krško 1.850

Avtor: Vane D. Fortič


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke