Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com

Lukom i strijelom na komarču i lubina!


Članek iz časopisa Slobodna dalmacija. Link: http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20050729/more02.asp

Piše: Ivo ŠĆEPANOVIĆ
Snimio: Vojko BAŠIĆ

lov z lokom in puščicoDžoni Gitara je razmontirao stari suncobran i krenuo u ribolov. Pjevač kojega na dalmatinskom području znaju po afrofrizuri i pjesmi “Moja se draga napila” doslovno tjera podvodne ribolovce na obraćanje vjeri. Kaže, naime, da ima onih koji su se i pod morem počeli križati kad su ga ugledali s lukom i strijelom u potrazi za lubinima i komarčama.

lov z lokom i n puščicoKao dijete sam u Drveniku, na Makarskom primorju, lovio ribu lukom i strijelom napravljenima od žica kišobrana. Sad sam to malo ojačao žicama iz starog suncobrana i funkcionira odlično uvodi nas u nesvakidašnju ribičku priču Džoni Gitara, prepričavajući i slučaj kad je nedaleko od Stobreča, gdje sada živi, u moru susreo suvremeno opremljenog podvodnog ribolovca:

Ma, bio je to sukob civilizacija. On u podvodnom odijelu, jedna puška u ruci, druga zakačena za nogu, ali za pojasom nema ribe. Čovjek se onako pod morem počeo križati kad me je ugledao samo u kupaćim gaćicama, s afrofrizurom te lukom i strijelom, a za pojasom nekoliko kilograma ribe.


MNOGI SE ČUDE

lov z lokom in puščicoNe bježi Džoni Gitara od činjenice što ga Stobrečani često na ribolov ispraćaju s podsmijehom, videći ga s lukom i strijelom.

Ha, to je istina, samo se mnogi začude kad me vide na povratku — smije se Džoni vrteći rice u kosi. Ima, kaže, kod kuće i podvodnu pušku, no s njom mu ribolov nije ni približan užitak kao s lukom i strijelom kojoj je vršak sam iskovao.

lov z lokom in puščicoU svakom se čovjeku krije lovac, a luk i strijela su iskon. To me oružje podsjeća na prvobitnu zajednicu i draž ribolova je neusporedivo veća. Ne može mi nitko reći i da s lukom i strijelom nisam uspješan, budući da uvijek ulovim za ručak. Meni ovo nije biznis, meni je more sve, to je moj život nastavlja Džoni Gitara.

U prednosti, nekima smiješnog, lova s lukom i strijelom Džoni Gitara prije svega ističe bešumnost.

Podvodna puška ipak ima trzaj i riba se nje plaši. S lukom i strijelom ribi mogu prići bliže, a lovim i lubine i komarče i ovčice, ciple... govori možda najneobičniji stobrečki ribolovac.


POGODAK IZ BLIZINE

lov z lokom in puščicoKad smo izrazili sumnju u to da lukavog lubina može iznenaditi bez “čeke”, s lukom i strijelom, Džoni Gitara je izvukao snažan argument:

Kako ne mogu? Pa najveći trofej mi je lubin od 1,20 kilograma, baš tu blizu Stobreča.

lov z lokom in puščicoOkupljeni ribiči na stobrečkome mulu potvrdili su nam njegovu priču, a tek tada je Džoni krenuo objašnjavati kako je to ipak rijetkost.

Realno je s lukom i strijelom loviti ribu od otprilike pola kilograma težine. Sve preko toga je teško očekivati, ali zalomi se i preko kilograma, ako pogodim iz blizine. Inače, najbolje gađam s metra i pol udaljenosti, ali mogu pogoditi i s tri metra priča Džoni Gitara. Stobreč, Čiovo te rodni Drvenik pozicije su na kojima lovi, pa se nemojte iznenaditi susretnete li čovjeka s lukom i strijelom u moru. Pogotovo ako za pojasom ima još i pokoju oboritu ribu...

Avtor: Slobodna dalmacija


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke