Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com

UvodJadranje in podvodni lov? Mnogi, med njimi tudi izkušeni jadralci trdijo, da ribolov in potovalno jadranje ne gredo skupaj. Deloma imajo prav. Dejstvo je, da so zalivi, primerni za sidranje, daleč preveč obljudeni in prometni, da bi lahko v njihovi neposredni bližini našli kakšno »ta pravo« lokacijo za podvodni lov. Na jadrnici ali motorni jahti imamo na voljo ponavadi le majhen gumenjak (byboat), ki ni namenjen dolgim plovbam po odprtem morju, torej odpade ideja, da bi z njim lahko dosegli bolj oddaljene neobljudene otočke, rte in sike, kjer morje še danes živi in diha, kot je dihalo pred časom, ko človeška roka še ni škodljivo posegala vanj. Ta mesta namreč predstavljajo tiste »ta prave« lokacije za podvodni lov. Poleg tega se jadralci – lovci srečujemo še z enim velikim problemom. Ta je, da naše jadrnice mnogokrat plujejo tik ob samotnih otočkih, strmih stenah, ki se navpično spuščajo v globino, sikah, grebenih, ki kar vabijo, da bi se s puško v roki pognali v vodo, vendar se je ustaviti in loviti na teh mestih težje kot zgleda na prvi pogled. Ribolov namreč ni šport, kjer bi se vrgli v vodo za 15 minut in ulovili kakšno veliko ribo. Vsaj ponavadi ni tako, vsaj ne v Jadranskem morju. V neki knjigi o podvodnem lovu sem zasledil podatek, da tudi izkušeni lovci v povprečju največ ulovijo šele med tretjo in peto uro lova. Posadka na barki pa nas ne bo pripravljena čakati tako dolgo na žgočem soncu in ob prižganem motorju, saj je jadrnica preveliko in pretežko plovilo, da bi ga mogli varno zasidrati kjerkoli. Predvsem to velja za globoko in skalnato dno, kjer se nam zna hitro zgoditi, da sidro pade v kakšno razpoko med skalami, iz katere ga bo kasneje zelo težko ali celo nemogoče izvleči. Seveda se včasih vse poklopi. Vremenska napoved za cel dan je ugodna, naš naslednji pristan je dovolj blizu, da si lahko privoščimo večurni kopalni počitek, mesto je kolikor toliko primerno za sidranje in posadka se navdušuje nad kopanjem v samotnem zalivu in poležavanju na soncu. To so trenutki, na katere čaka vsak jadralec v katerem tli lovski nagon. Vendar so ti trenutki bolj izjema kot pravilo, saj so odvisni od preveč če- jev, da bi na njih lahko računali. Poleg tega je sredina dneva najslabši čas za podvodni lov, teren kjer lovimo pa nam je ponavadi nov in neznan, zato je kljub dobri lokaciji za dober ulov potrebno imeti kar precej sreče. Prenočiti na takšnem nezaščitenem kraju pa je, razen ob zelo stabilnem in lepem vremenu, nepotrebno ogrožanje posadke in plovila, ki se ga naj lotevajo le zelo izkušeni jadralci, ki dobro poznajo lokalne vremenske pojave in so tudi o splošni vremenski situaciji ustrezno informirani. Noben, še tako dober ribolov, namreč ni vreden neprespane noči, ki jo preživimo za krmilom, trepetajoč za posadko in plovilo.

Kljub vsemu zgoraj naštetemu (dodal bi lahko še marsikaj, pa to ni namen tega članka), se vseeno ne strinjam, da podvodni lov in potovalno jadranje ne gresta skupaj. Moja izkušnja je namreč drugačna. Dopuste na jadrnici preživljam že od svojega 11 leta , torej dvajset let sem z redkimi izjemami preživel na jadrnici med Jadranskimi otoki. Res je, da mnoga sidrišča in zalivi niso primerni za podvodni lov, vendar obstaja tudi množica prelepih zalivčkov, kjer bomo varno privezani prenočili, sončne vzhode in zahode pa preživeli v morju s podvodno puško v roki. Morda to res ne bo tisti čisto »tapravi« podvodni lov, bomo pa v lepotah podvodnega sveta neizmerno uživali in se z malo sreče in znanja na jadrnico vrnili z okusno večerjo.

V nadaljevanju bom poskušal na kratko predstaviti nekatere od tistih lokacij, kjer se na križarjenju s punco rada ustaviva in kjer sem se iz vode le redko vrnil s prazno mrežo.

Avtor: Lovro Arnuš


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke