Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com

Podškolj – Mljet


lokacije


Sidrišče:

Na skrajnem koncu Mljeta se med rtom Vratnik in otočkoma Veli in Mali Školj nahaja uvala Podškolj. Bolj kot uvala je to preliv med otočkoma in otokom. Temu primerni so tudi močni tokovi. Globina med Mljetom in otočkom V. Školj je 4m, tla pa so povsod pokrita z gosto pozidonijo. Zaplata peska je samo na skrajnem jugozahodnem delu V. Školja, kjer je tudi najboljše mesto za sidranje. Preliv je v celoti odprt za valove in veter iz severovzhoda in tudi ob močnih vetrovih iz drugih smeri tu ni najpametneje prenočiti. Lani sva tukaj po mraku doživela invazijo komarjev. Prejšnja leta jih pa ni bilo.


Lov:

lokacijeLov ob otočku V. Školj (velik brancin, ki pobegne) in na plitvini jugovzhodno od Rta Debeli (zelooo velika kirnja), slikovito in zanimivo opisuje pisatelj in podvodni lovec Mate Dolenc v svoji knjigi Ozvezdje Jadran.

Na plitvino mi še ni uspelo priti. Ob zunanji strani otočka V. Školj pa je potapljanje res samo en velik užitek. Skalnata obala se polna precepov, blokov, previsov in špranj spušča proti globini, kjer jo na kakšnih 20-ih metrih pričnejo obraščati zaplate pozidonije. Ob vhodih v svoje podvodne gradove stražijo velike jate fratrov in šargov, za njimi se v daljavi kdaj pa kdaj zasveti kak zobatec. Lovil sem večinama tako, da sem, skrit za kakšno skalo ali v zaplati pozidonije na globini 12 do 17 metrov, čakal zobatce. Vendar so previdni, in te pošteno namučijo. Kar ne morem si izbiti iz glave spominov. Potopim se in potuhnem za skalo z iztegnjeno roko s puško, v smeri iz katere si želim, da bi se pojavili. In res se, najprej mali fratri, za njimi večji, vendar ne smem streljati, ker vem da zobatci pridejo za njimi. In res prihajajo, ampak počasi, prepočasi, telo prične opozarjati, kljub temu, da so blizu, zelo blizu, je treba na površje. Čimbolj tiho in previdno zaplavam proti površini. Potem znova in znova, boj do utrujenosti ali uspeha. Kakor kdaj in kakor za koga.

Pred leti sem tukaj ulovil manjšo kirnjo, iz katere sva si pripravila odlično juho. Isto leto sem le nekaj metrov južneje dva dni opazoval njeno veliko sestro, a le opazoval, saj je bila pregloboko, da bi si upal potopiti do nje.

Avtor: Lovro Arnuš


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke