Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com

U. Čarnjeni – Ščedro


lokacije


Sidrišče:

Ščedro je majhen otoček ob zahodni obali Hvara. Večina jadrnic in motornih bark prenoči v U. Lovišće na severni obali otoka, kjer pa zna po burji biti zelo neprijetno. Če postaja za pomorce »zove sjeverni vjetar«, ali ob stabilnem vremenu, je boljše jadrnico zasidrati v U. Čarnjeni, ki se ujeda v jugovzhodno obalo Ščedra. Uvala je ozka in izpostavljena južnim vetrovom. Ob napovedi vetra iz katerega od južnih kvadrantov je bolje brez odlašanja zbežati drugam. V ozki uvali, se bomo najlažje zasidrali tako, da vržemo sidro bližje jugozahodni obali, krmo pa privežemo na severovzhodno obalo, kjer se nahaja tudi manjša bitva, ki jo ponavadi uporabljajo ribiči. Če je ta zasedena, se najde kakšna primerna skala ali bor. Tako nas v ozki uvali ne bo vrtelo, pa še ob sunkih burje ali močnejšega burina nas bo držala vrv, privezana na obalo, ne pa sidro. Sidramo se na globini 6 do 12m, kjer je dno peščeno in drži dobro.


Lov:

lokacijeTukaj sem se potapljal s puško le enkrat. Lani sva s punco želela v uvali prenočiti, pa naju je pregnala negotova napoved ter nek kapitan, ki je vrgel sidro po principu naj pade, kamor pač hoče pasti. Ker sva še pred temo želela doseči Lovište na vrhu Pelješca, sem imel za potapljanje na voljo le dobro uro. Kljub temu, da terena niti približno nisem uspel raziskati in glede na to, da sem okoli rta komaj pomolil nos, se mi je zdelo in se mi še sedaj, ko pozimi sedim za računalnikom, zdi, da bi bilo tukaj vredno preživeti več časa v vodi. Najprej sem kakšne pol ure v plitvi vodi (caa.5m) poskušal uloviti kakega brancina, pa so prihajali proti meni le majceni brancinčki. Na koncu sem bolj iz jeze (sram me je) kot iz hudobije enega ustrelil. Upravičil sem se mu. Meni je bilo lažje, njemu pa ni kaj dosti pomagalo. Potem sem plaval še proti južnemu vhodu v uvalo. Na rtu sem na globini 15 metrov nameraval izvesti čeko na slepo, skrit v pozidoniji, ki je preraščala dno. Nadihal sem se in se potopil. Med tonjenjem me je tik pred dnom, ko več nisem plaval ampak samo še padal proti travnati površini, čakalo prijetno presenečenje. Tik nad travo sta zlita z okoliško barvo plavala felun (mladi gof) in res lepa orada. Žal ni bilo časa za razmislek in niti za merjenje, bližji je bil felun, zato sem ustrelil proti njemu. Obvisel je na vrvici, a precej večja orada je odplavala. Kljub adrenalinu, ki se sprosti ob ulovljeni ribi, sem se bil primoran vrniti na jadrnico, kjer je Alenka med tem pripravila stvari za odhod.

Avtor: Lovro Arnuš


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke