Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com

L. Krijal – Premuda


lokacije


Sidrišče:

Krijal je majhna lučica in poleti boste v njej le stežka našli mesto za privez. Večino prostora zasedajo ribiški čolni domačinov, na zahodni strani severnega pomola je prostora za približno 5 plovil dolžine do 9 metrov. Po močnih zahodnih vetrovih in jugu je morje v lučici nemirno. Enako velja za sidrišče, ki se nahaja južno od lučice. Tukaj je znan slovenski jadralec J. Mušič (na jadrnici Melody je sam objadral svet) skoraj ostal brez svoje jadrnice, ko se je neko noč skril na to sidrišče po močnem jugozahodniku, ki pa je kasneje obrnil na orkanski jugo. Kot piše v svoji knjigi Zlati valovi, se ima le trmi in zvrhani meri sreče zahvaliti, da njegova jadrnica plove še danes. Kakorkoli že, v stabilnem poletnem vremenu je sidrišče dovolj varno. Dnevni maestral vas bo sicer malo guncal, vendar se bo tako in tako proti večeru polegel. Proti burinu, ki zna tukaj zaradi Velebita, (predvsem jeseni, ko so noči hladne, morje pa še vedno toplo), zapihati ponoči, pa nas bo varovala Premuda. Poleti je tukaj, podobno kot v vseh lepših zalivih Srednjega Jadrana, polno boj, na katere se lahko privežemo.

Kakorkoli že, preko nekaj čeri, ki vas ločijo od odprtega morja, boste lahko z malo sreče opazovali prekrasen sončni zahod.


Lov:

lokacijeČe plavate ob otoku Premuda proti jugu, vas čaka kamnita obala , ki je od kakšnih 5 m globine obrasla z gosto in visoko pozidonijo. Pozoren je treba biti na razpoke, ki se skrivajo za travnato zaveso. Tam lahko najdete kakšnega lepega kavala ali šarga, ki se skriva v svoji luknji (šargeri). Vendar vam plavati v to smer v poletnih mesecih ne priporočam, saj je promet, predvsem v večernih urah, zelo gost in vse polno je plovil, ki hočejo najti svoje mesto na lepem sidrišču.Bolje je odplavati čez preliv in preiskati grebene iz zunanje, to je zahodne smeri. Tukaj imate steno s poličko na kakih 5 metrih, potem pa le-ta pada navpično nekje do 45 m globine. Pozoren je treba biti predvsem na žlebove v steni, kjer se lahko nahaja kakšna večja luknja, v njej pa, saj vemo vsi, ušate ali šargi ali pici ali kavali ali ugor ali če nam je sreča mila kakšna lepa kirnja.

Avtor: Lovro Arnuš


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke