Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com

Zapuntel – preliv med Istom in Molatom


lokacije


Sidrišče:

Je sidrišče, zaščiteno pred vsemi vetrovi. Od napovedi in vetra je odvisno na katero stran preliva se sidramo. Zadnjih nekaj let smo se prisiljeni vezati na katero od mnogih priveznih, boj, ki jih poleti postavijo, tako na severni kot tudi na južni-Molatovi strani preliva. Tok na zahodnem vhodu v preliv zna biti precej močan, moč je odvisna od ure dneva in vetra. Ob zelo močni burji je plovba skozi Zapuntel nemogoča. Kar se lova tiče, se je najbolje vezati na severnem delu-ob Istu čimbolj proti zahodu.


Lov:

lokacijeOb obali Ista plavamo proti zahodu. Mimo majhnega otočka in plitkega zalivčka, priplavamo do zahodnega vhoda v preliv. Bolj ko se preliv oži, več je toka. Dno je na ožjem delu v celoti prekrito s pozidonijo. Nek domačin mi je govoril, da je v tem prelivu bilo včasih eno najboljših lovnih področij za lov brancinov na panulo. Sam sem pred leti ob naključnem potopu tik ob obali opazil bleščanje v pozidoniji, sprožil sem in bila je lepa orada okoli 1kg ali morda še kakšno deko zraven. Jat brancinov pa nisem opazil nikoli, le tu in tam kakšnega samotarja. Ko plavamo mimo rdečega svetilnika vemo, da bo toka kmalu konec in obala tukaj plitko pada proti globini. Kakšnih 200-300 metrov od svetilnika skale ob obali tvorijo ozke kanjone do globine morda 4 metre. Če smo v vodi zgodaj zjutraj moramo biti na tem delu še posebej pozorni, da se počasi premikamo čimbolj ob obali in prav gotovo nam bo nasproti priplaval kakšen brancin ali cipelj, ali pa bomo med zajtrkom presenetili kakega manj pozornega pica. Letos, ko smo se potapljali na Istu, sem na tem mestu tri dni opazoval lepega brancina, ki pa je bil pametnejši od mene. Še najbližji sem bil drugi dan, ko sem ga med počasnim plavanjem opazil kakšnih 10 metrov pred mano tik ob obali. Ustavil sem se, se potegnil za skalo in kar se da tiho čakal, saj se mi je zdelo, da je namenjen v to smer. Trudil sem se biti čim bolj na miru in dihati čim tišje. Začel se je približevati, počasi, nezainteresirano, brezskrbno, kot da ničesar ne sluti. Ko je bil oddaljen le se kakšne tri metre, pa nenadoma, ko sem ga že videl v mreži, za hip zastane, potem pa frrrrrrr, sicer pa saj sigurno poznate občutek. Sem pa tisti dan na tem mestu še ulovil ugorja in tri porcijske ciplje, feluna (mladega gofa), ki je prav naivno priplaval pred puško in se skoraj sam nabodel, sem pa, še sedaj mi ni jasno kako, zgrešil. Bilo pa je letos jeseni tukaj ogromno hobotnic, v eni luknji sem našel kar dve. Najprej sem mislil da se parita, potem pa sem opazil, da je tista z občutno tanjšimi lovkami sumljivo svetla. Brez problema sem jo izvlekel, bila je mrtva in že kar precej objedena zato sem jo zavrgel. Z večjo sem se potem kar precej namučil, da sem jo dobil iz luknje.

Ko se vračate proti jadrnici, vam ne preostane drugega, kot da plavate po isti poti. V plitkem delu preliva, kjer so boje, boste tik pred temo, ko je v vodi že mračno in je sonce še tik nad morjem (po sončnem zahodu je namreč s puško prepovedano loviti, kljub dovolilnici), z lahkoto nalovili dovolj sip za črno rižoto.

Avtor: Lovro Arnuš


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke